Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2022 година

Снимка: Радио Видин

Малко над 700 000 лв. отпуска Министерството на младежта и спорта за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин. Строително-ремонтните работи, които предстои да се извършат в закритата лекоатлетическа писта, включват ремонт на покрива и на фасадата, както и вътрешен ремонт на коридори, санитарни и административни помещения, тренировъчна зала и склад, лекоатлетическа зала.


Общините в България настояват за 300 милиона лева от актуализацията на бюджета на страната. Гласуването в Народното събрание е тази седмица. Актуализацията на бюджет 2022 е най-важната задача, която депутатите от 47 Народно събрание трябва да решат, убеден е Златко Живков, който е в Управителния съвет на сдружението на общините.


Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание. 


Общинският съвет във Видин не прие предложението за упълномощаване на представител на Община Видин, който да участва в заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от ВиК- Видин. На заседанието, насрочено за следващия месец, предстои и обсъждане на бизнес-плана на дружество, който предвижда почти двойно поскъпване на водата до 2026 година. От БСП предварително обявиха позицията си, че са против увеличението.


Нора Игнатова застава начело на врачанския офис на Националната агенция по приходите след спечелен конкурс. Тя влезе в директорския кабинет временно от началото на април след пенсионирането на дългогодишния началник Александър Александров.


Учениците от всички училища на територията на община Лом се състезават в събирането на най-голямо количество отпадъци от хартия и картон в кампанията "Хартиена надпревара". Инициативата е на организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" и Местната инициативна група-Лом. Трите училища, събрали най-много отпадъци, ще спечелят ваучери за училищно оборудване, а връчването на наградите ще се състои на 29 юни, когато е Денят на река Дунав. 


Голяма част от покрива на училището в село Раковица е изгоряла през вчерашния ден, съобщават от полицията във Видин. Според първоначалните данни причината е мълния. Ще бъде открита дарителска сметка за възстановяване на училището в село РаковицаДо ремонта на сградата занятия няма да могат да се провеждат. Кметът на община Макреш Митко Антов е категоричен, че училището в Раковица, което е защитено, трябва да бъде запазено. Обмисля се къде да учат учениците, докато тече ремонтът. Днес е проведено и заседание на Общинския съвет.


Видинският народен хор "Цвят" към едноименното читалище се представи успешно на Международен вокален етнофестивал за млади хора в Неготин, Сърбия. Въпреки сериозната конкуренция, хорът се класира на второ място


Връчиха наградите на призьорите в XI Национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа", съобщават от община Мездра. В тазгодишното издание на Националния литературен конкурс "Дядо Йоцо гледа" взеха участие 57 автори от цялата страна. 


Деца от Севлиево и Дупница (България), Дебрецен (Унгария) и Пекин (Китай) са победители в  Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие", съобщават организаторите от Община Монтана. Той е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев".


С парад на мажоретки и фанфарни оркестри ще започне празникът на Местната инициативна група в Лом на 29 юни 2022 г. Инициативата е посветена на Международния ден на река Дунав. Празникът включва разнообразна културна програма, концерти, спортни игри, танцови изяви, състезания и томболи с награди. 


Мариана Савова от Лом представя изложба с патинирани релефи от итонг и яйца, повлияни от творчеството на Фаберже. 


Вазовите дни в Берковица продължават с представяне на мобилна изложба за романа "Под игото" в къща музей "Иван Вазов". Гостува къща музей "Иван Вазов" – Сопот. Събитието е част от съпътстващата програма на къща музей "Иван Вазов" – Берковица през месец юли, когато отбелязваме 65-годишнината на културната институция и 172 години от рождението на Патриарха на българската литература.


От 29 юни до 3 юли град Видин ще е център на множество международни изяви. Многобройни събития по проект Градски бранд Дунав+ (DANUrB+) ще изпълнят улиците на град Видин и ще отбележат подобаващо "Дните на Дунав", провеждани едновременно в няколко държави по поречието на реката. Стартът ще бъде даден на 29 юни от 18:00 часа пред Художествената галерия "Никола Петров" с откриването на изложба на оригинални архитектурни и градоустройствени предложения за интегриране и оползотворяване на река Дунав в свиващите се крайдунавски градове - Видин, Белене, Силистра, Гюргево, Кълъраш и др. 


Приемане на изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни на територията на община Лом е сред точките в дневния ред на предстоящото редовно заседание на местния парламент, което ще се проведе на 30 юни 2022 г. Общинските съветници ще разгледат и докладна записка на кмета Георги Гаврилов за осигуряване на финансови средства от бюджета на Общината за допълнително финансиране на фонд "Работна заплата" за разкриване на "зелени работни места"  в ОП "Чистота". 


"Четиримата италиански тенори" и Симфониета Враца ще гостуват в Монтана с концерт - спектакъл "VIVA LA MUSICA". Зрителите ще се докоснат до магията на италианското белканто, съобщават от драматичния театър в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23