Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Остават ли народните занаяти символ на трудолюбието?

Снимка: Архив

През годините българските традиционни занаяти са успели да създадат предмети и произведения, чиято стойност и днес е устойчива на силата на времето. За направата на различните изделия родните занаятчии са използвали местни суровини и материали, а здравината и качеството на сътвореното от неуморните ръце на майсторите не спира да радва и удивлява. Създадените творби се отличават с висока художествена и културна стойност, а всяка една творба е своеобразна плетеница от различни художествени концепции с голямо значение за формирането на естетически критерии на поколения българи. Тайните на много занаяти са се предавали от баща на син, от майстор на калфа и така са достигнали до наши дни. Остават ли и днес народните занаяти символ на трудолюбието и има ли интерес към тях в Северозапада? По българските земи са разпространени много и разнообразни занаяти и домашни дейности, намиращи се в тясна връзка с начина на живот на хората през годините. Всяка материална творба, обаче се отличава със своя уникалност. За съжаление днес във Видинско много от занаятите почти са изчезнали, а приемствеността от младите поколение е незначителна- това обясни Митко Младенов, председател РЗК Видин:

"Хората забравиха занаятите и се втурнаха в динамиката да си изкарат насъщния, за да могат да съществуват. Като цяло има занаяти, крепят се на последни издихания, забравени от Господ и от всички институции, опитваме се да правим нещо, но за съжаление до никъде не стигаме ... Около 50% от занаятите не могат да бъдат заменени от съвременните технологии, защото ръчният труд си е ръчен труд- даваш сърце и душа на самия предмет. Дали ще е сувенир или нещо за бита- няма значение. Едно е да направиш едно хаванче ръчно и да го гравираш, друго е да го извъртят на струг- нещата са различни ... Над 700 са членовете на Регионалната занаятчийска камара във Видин, но като активни са около 37-38. хората нямат пари да си плащат членския внос. За мен държава няма, тя ни е мащеха- не само в този аспект а и като цяло нищо ново не е родено."- каза Митко Младенов.

Стилиян Каменов е председател на РЗК Монтана. Неговият занаят е хлебарство и ситничарство. Какво се случва днес с този занаят?

"Тези занаяти в повечето случаи стават промишлени и ръчното месене на хляб почти отсъства от пазара. Тук там се среща някъде в специализирани фурни- в Монтана има две такива. Там се меси хляб по традиционни рецепти с хващане на мая, квас, но повечето са промишлени. През годините занаятчиите и традиционната направа на хляб много трудно оцеляват. В момента също много трудно оцеляват, защото енергийната криза ги засяга най- вече тях. Големите производители диктуват цената и всичко се покачва, а цената не може да се определи свободно."- коментира Стилиян Каменов.

Има ли занаяти, които съвременните технологии няма как да изместят- това попитахме още Стилиян Каменов, председател на РЗК Монтана:

"Има такива шивашки ателиета, които се занимават и мога да кажа с гордост, че ние даваме такива свидетелства на хора, които искат да се занимават. Това са ателиета за кройка, за поправка, но има и още един занаят, който има приемственост в Монтана- това е т. нар "бозаджийство". При нас то е развито добре и се предава от поколение на поколение. Много години те са на пазара и няма мърдане."

Куман Жеков е майстор грънчар от Враца, който изработва сграфито, антична и битова керамика. Той е основател на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти. Потърсихме го на празника на занаятчиите:

"В началото на демокрацията ситуацията с българските занаяти стана много зле, абдикираха много държавни институции. Те се отказаха да помагат и да съхраняват старите занаяти. Най- хубавото е, че хората почнаха да се връщат към старите занаяти. Те почнаха да търсят автентичното, почнаха да търсят това, което се изработва ръчно, не машинно, не серийно и това е най- хубавото."- уточни Куман Жеков.

На празника на българските занаятчии попитахме видинчани актуални ли са днес занаятите и остават ли символ на трудолюбието?

"В нашия край аз лично не виждам да се съхраняват тези занаяти, докато по южна България, по Трънския край, Троян и нататък ми се струва, че е по- добре ... Дъщеря ми се занимава с ръчно изработени сувенири, но мисля, че като цяло занаятите не са много актуални. Всичко е за да може да се внесат пари в държавата, а за теб, ако остане. Не са актуални занаятите, защото няма хора, няма производство в този град. Това е град- призрак."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Повече българска история, упражнения и обяснения в клас искат родители и ученици

Много висок стил на изказа в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, необходимост от повече примери и обяснения, вместо твърде много информация, както и необходимост от повече време за упражнения. Това са основните проблеми, които изпъкват в отговорите на родители и деца във връзка с учебния материал. Като най-труден предмет..

публикувано на 09.08.22 в 13:53

Проф. Венелин Терзиев: Има ли стратегия българското образование?

"В последните месеци у нас очевидно се натрупват и ескалират последователно проблемни теми във всяка една област – образование, икономика, култура. Неслучайно поставяме образованието на първо място – защото всъщност именно образованието се явява фундамент не само за личностното развитие. То е фундаментът, върху който се гради и развива всяка..

публикувано на 09.08.22 в 11:23

Връща ли се интересът към учителската професия?

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара..

публикувано на 08.08.22 в 12:17

Търнава - едно живо село

Гостуваме на село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина - с красив и озеленен център, с възстановена църква,  с художествена сцена на открито.  Предполага се, че селото е основано от славяните още през 7 век. Името му е славянско, произлязло от думите "трън" и "тръни".  В Търнава живеят над 1800 души. Има училище, детска градина, деца,..

публикувано на 05.08.22 в 13:30

Любен Добрев: Парламентът е отражение на реалността

47-мото Народно събрание остава завинаги в историята след като в понеделник президентът Румен Радев го разпусна с указ, а след това назначи служебен кабинет и дата за избори. Над седем месеца продължи животът на парламента, изразяващ се в 84 закона, 122 решения и 141 часа за контролна функция. Оправдаха ли се очакванията на населението за подобряване..

публикувано на 04.08.22 в 10:00

Има ли ръст на обявите за работа в средата на годината?

От началото на годината в страната ни се случиха доста динамични събития, които по един или друг начин повлияха върху развитието на икономиката и търсенето на работа от незаетите българи. За съжаление информацията, която се отнася до условията за наемане на работа в България, не е достатъчно надеждна, тъй като данните, свързани с нивата на..

публикувано на 03.08.22 в 10:45
Доц. Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев: Твърде много самонадеяни и високомерни политици се навъдиха

Президентът Румен Радев назначи ново служебно правителство и насрочи предсрочните парламентарни избори за 2 октомври. 47-ото Народно събрание вече е в историята, както и кабинетът на коалицията, начело с Кирил Петков. "Може би най-важният фактор да се стигне дотук бяха прекалено високите заявки, които даде предишното правителство на фона на..

публикувано на 02.08.22 в 14:42