Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават ли народните занаяти символ на трудолюбието?

Снимка: Архив

През годините българските традиционни занаяти са успели да създадат предмети и произведения, чиято стойност и днес е устойчива на силата на времето. За направата на различните изделия родните занаятчии са използвали местни суровини и материали, а здравината и качеството на сътвореното от неуморните ръце на майсторите не спира да радва и удивлява. Създадените творби се отличават с висока художествена и културна стойност, а всяка една творба е своеобразна плетеница от различни художествени концепции с голямо значение за формирането на естетически критерии на поколения българи. Тайните на много занаяти са се предавали от баща на син, от майстор на калфа и така са достигнали до наши дни. Остават ли и днес народните занаяти символ на трудолюбието и има ли интерес към тях в Северозапада? По българските земи са разпространени много и разнообразни занаяти и домашни дейности, намиращи се в тясна връзка с начина на живот на хората през годините. Всяка материална творба, обаче се отличава със своя уникалност. За съжаление днес във Видинско много от занаятите почти са изчезнали, а приемствеността от младите поколение е незначителна- това обясни Митко Младенов, председател РЗК Видин:

"Хората забравиха занаятите и се втурнаха в динамиката да си изкарат насъщния, за да могат да съществуват. Като цяло има занаяти, крепят се на последни издихания, забравени от Господ и от всички институции, опитваме се да правим нещо, но за съжаление до никъде не стигаме ... Около 50% от занаятите не могат да бъдат заменени от съвременните технологии, защото ръчният труд си е ръчен труд- даваш сърце и душа на самия предмет. Дали ще е сувенир или нещо за бита- няма значение. Едно е да направиш едно хаванче ръчно и да го гравираш, друго е да го извъртят на струг- нещата са различни ... Над 700 са членовете на Регионалната занаятчийска камара във Видин, но като активни са около 37-38. хората нямат пари да си плащат членския внос. За мен държава няма, тя ни е мащеха- не само в този аспект а и като цяло нищо ново не е родено."- каза Митко Младенов.

Стилиян Каменов е председател на РЗК Монтана. Неговият занаят е хлебарство и ситничарство. Какво се случва днес с този занаят?

"Тези занаяти в повечето случаи стават промишлени и ръчното месене на хляб почти отсъства от пазара. Тук там се среща някъде в специализирани фурни- в Монтана има две такива. Там се меси хляб по традиционни рецепти с хващане на мая, квас, но повечето са промишлени. През годините занаятчиите и традиционната направа на хляб много трудно оцеляват. В момента също много трудно оцеляват, защото енергийната криза ги засяга най- вече тях. Големите производители диктуват цената и всичко се покачва, а цената не може да се определи свободно."- коментира Стилиян Каменов.

Има ли занаяти, които съвременните технологии няма как да изместят- това попитахме още Стилиян Каменов, председател на РЗК Монтана:

"Има такива шивашки ателиета, които се занимават и мога да кажа с гордост, че ние даваме такива свидетелства на хора, които искат да се занимават. Това са ателиета за кройка, за поправка, но има и още един занаят, който има приемственост в Монтана- това е т. нар "бозаджийство". При нас то е развито добре и се предава от поколение на поколение. Много години те са на пазара и няма мърдане."

Куман Жеков е майстор грънчар от Враца, който изработва сграфито, антична и битова керамика. Той е основател на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти. Потърсихме го на празника на занаятчиите:

"В началото на демокрацията ситуацията с българските занаяти стана много зле, абдикираха много държавни институции. Те се отказаха да помагат и да съхраняват старите занаяти. Най- хубавото е, че хората почнаха да се връщат към старите занаяти. Те почнаха да търсят автентичното, почнаха да търсят това, което се изработва ръчно, не машинно, не серийно и това е най- хубавото."- уточни Куман Жеков.

На празника на българските занаятчии попитахме видинчани актуални ли са днес занаятите и остават ли символ на трудолюбието?

"В нашия край аз лично не виждам да се съхраняват тези занаяти, докато по южна България, по Трънския край, Троян и нататък ми се струва, че е по- добре ... Дъщеря ми се занимава с ръчно изработени сувенири, но мисля, че като цяло занаятите не са много актуални. Всичко е за да може да се внесат пари в държавата, а за теб, ако остане. Не са актуални занаятите, защото няма хора, няма производство в този град. Това е град- призрак."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45