Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са включени песни, създадени между 80-та и 95-та година на миналия век, основно писани формация "Север"


"Тази идея от половин година започна от мен. Най-голямото ми щастие е че нещата се случват... Всичко съм оставил в ръцете на маестро Косев. Всичко оставих в ръцете на солистите, които повярваха в този проект и следейки репетиционния процес аз съм безкрайно щастлив. Надявам се, че Видин ще получи това удоволствие, което искаме да подарим, да оставим за поколенията. Видин ще получи един много различен концерт.", каза Николай Антов


Съвременните оркестрации на избраните произведения от Николай Антов са поверени в ръцете на младия талант маестро Димитър Косев. Наред с дирижирането маестро Косев ще свири на бас китара и на клавир.  


"Достатъчно проекти съм имал за крехките си 29 години, които са ме научили кое и как става. И се радвам, че съм работил на много места и поверявайки един такъв проект на мен, мога да кажа, че освен свиренето и отговорността и привилегията да бъда в такъв концерт, аз се чувствам спокоен. Екипът, с който работя е абсолютно прекрасен и е съставен от професионалисти, които знаят как да си свършат работата... Ще ги видят хората в една друга светлина, ще видят хората как свирят една по-различна музика, онази другата, както я наричат някои, но свирейки, те с усмивка и с желание, мисля че нещата ще се получат.", сподели Димитър Косев:


Аз обичам Видин и много го харесвам, с Ники Антов сме приятели от доста години, повече от 25, сподели актьорът и певец Симеон Владов, който е част от проекта:


"Аз следя развитието на група "Север" още от самото начало, даже участвах в концерта на десетгодишнината на група "Север", който беше доста отдавна. Беше грандиозен концерт тогава. И сега през всичките тези години, които минаха от десетгодишнината на група "Север" до сега, не е имало разговор, в който говорим с Ники Антов и аз да не го подтиквам да направи нови аранжименти и да направи така, че неговата музика да се чуе отново. Аз бях един от тези, който му казваше: "хайде, хайде, направи нещо. Тази музика трябва да остане, трябва да направиш нови аранжименти, тази музика трябва да се пее". И ето, че това се случва, случи се. Неговите песни са въздействащи, те са по-много хубави стихотворения на известни български поети, музиката му е мелодична, запява се". 


Освен Симеон Владов в концерта ще чуете и Яница Маслинкова, Илона Иванова и Денко Проданов, обединени под ръководството на вокалния педагог Даниела Станкова. Концертът е със специалното участие на Данаил Ненков (концерт-майстор на Биг Бенд – Русе) – саксофон и Николай Тодоров ("Кикимора") - ударни. 


Концерт-спектакълът ще бъде представен на 1 юли, от 21:00 часа в центъра на Видин пред Стамбол капия.


Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Кирил Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00