Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са включени песни, създадени между 80-та и 95-та година на миналия век, основно писани формация "Север"


"Тази идея от половин година започна от мен. Най-голямото ми щастие е че нещата се случват... Всичко съм оставил в ръцете на маестро Косев. Всичко оставих в ръцете на солистите, които повярваха в този проект и следейки репетиционния процес аз съм безкрайно щастлив. Надявам се, че Видин ще получи това удоволствие, което искаме да подарим, да оставим за поколенията. Видин ще получи един много различен концерт.", каза Николай Антов


Съвременните оркестрации на избраните произведения от Николай Антов са поверени в ръцете на младия талант маестро Димитър Косев. Наред с дирижирането маестро Косев ще свири на бас китара и на клавир.  


"Достатъчно проекти съм имал за крехките си 29 години, които са ме научили кое и как става. И се радвам, че съм работил на много места и поверявайки един такъв проект на мен, мога да кажа, че освен свиренето и отговорността и привилегията да бъда в такъв концерт, аз се чувствам спокоен. Екипът, с който работя е абсолютно прекрасен и е съставен от професионалисти, които знаят как да си свършат работата... Ще ги видят хората в една друга светлина, ще видят хората как свирят една по-различна музика, онази другата, както я наричат някои, но свирейки, те с усмивка и с желание, мисля че нещата ще се получат.", сподели Димитър Косев:


Аз обичам Видин и много го харесвам, с Ники Антов сме приятели от доста години, повече от 25, сподели актьорът и певец Симеон Владов, който е част от проекта:


"Аз следя развитието на група "Север" още от самото начало, даже участвах в концерта на десетгодишнината на група "Север", който беше доста отдавна. Беше грандиозен концерт тогава. И сега през всичките тези години, които минаха от десетгодишнината на група "Север" до сега, не е имало разговор, в който говорим с Ники Антов и аз да не го подтиквам да направи нови аранжименти и да направи така, че неговата музика да се чуе отново. Аз бях един от тези, който му казваше: "хайде, хайде, направи нещо. Тази музика трябва да остане, трябва да направиш нови аранжименти, тази музика трябва да се пее". И ето, че това се случва, случи се. Неговите песни са въздействащи, те са по-много хубави стихотворения на известни български поети, музиката му е мелодична, запява се". 


Освен Симеон Владов в концерта ще чуете и Яница Маслинкова, Илона Иванова и Денко Проданов, обединени под ръководството на вокалния педагог Даниела Станкова. Концертът е със специалното участие на Данаил Ненков (концерт-майстор на Биг Бенд – Русе) – саксофон и Николай Тодоров ("Кикимора") - ударни. 


Концерт-спектакълът ще бъде представен на 1 юли, от 21:00 часа в центъра на Видин пред Стамбол капия.


Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Кирил Кирилов
Вижте още

Криминално четиво за почивните дни

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен" , където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една..

публикувано на 12.08.22 в 17:23

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а..

публикувано на 12.08.22 в 15:37

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

Султан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум" , а  Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не..

публикувано на 12.08.22 в 15:00
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Увеличаването на минималната заплата води до още по-висока инфлация

"Не трябва да се случва, защото това ще подхрани инфлацията . В ситуация на много ниска безработица и рекордно висока инфлация всякакво подобно увеличаване на заплати може да доведе единствено до по-висока инфлация . Инфлацията не може да се надбяга . Единственият начин, по който можем да се справим с инфлацията в момента, е да имаме някаква форма..

обновено на 12.08.22 в 14:12

770 лева минимална заплата предлага правителството

Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство. Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата . Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година . Именно по тези сметки на..

публикувано на 12.08.22 в 14:10

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55