Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни приключения в музея във Враца

2
Снимка: РИМ Враца


Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи. 

Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея. Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като заниманията ще бъдат на различна тематика. Идеята е по забавен начин децата да научват повече за нашата богата история и култура, обясни за Радио ВИДИН Тихомир Машов- завеждащ отдел “Музейни образователни програми” при РИМ - Враца:  

"...Започнахме да правим някакви летни занимания тематични. И тази година решихме наистина да е по-разширено, доколкото позволяват, разбира се, материалите, средствата и възможностите на музея, затова решихме да е по един път в седмицата. Като във всяка една седмица ще е различно тематично занимание... Има образователна насоченост, освен това, има един забавен елемент, приключенски и ще им е приятно, полезно и ще може да си запълнят деня ползотворно, ако се чудят какво да правят... Общо взето игрите, заниманията, работилниците са подходящи за примерно от 7-8- годишна възраст докъм 16-18 г. Примерно, имаме по-натам едно "QR Code" приключение, което ще е даже и за по-големате. "QR Code" приключението е на мои колеги, пак е търсене на кодове, разшифроване и т.н. Другите примерно са археологически, ще правим праисторическо жилище от глина с естествени материали, глинени съдове, които са по технологията на праисторията, тоест не с грънчарско колело, а само на ръце. Другото, което е, рисунки на праисторическия човек и подобен тип неща, които са интересни и привлекателни... Фото сафарито е доста интересно, то е свързано с емблематични сгради, свързани с историята на града. Сгради, които са стари, интересни, красиви, децата ще трябва да ги открият и вече отивайки на дадената сграда, ние ще разберем повече за нейната история".


За записвания и допълнителна информация може да посетите фейсбук страницата на РИМ Враца.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че последното..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55