Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Летни приключения в музея във Враца

2
Снимка: РИМ Враца


Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи. 

Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея. Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като заниманията ще бъдат на различна тематика. Идеята е по забавен начин децата да научват повече за нашата богата история и култура, обясни за Радио ВИДИН Тихомир Машов- завеждащ отдел “Музейни образователни програми” при РИМ - Враца:  

"...Започнахме да правим някакви летни занимания тематични. И тази година решихме наистина да е по-разширено, доколкото позволяват, разбира се, материалите, средствата и възможностите на музея, затова решихме да е по един път в седмицата. Като във всяка една седмица ще е различно тематично занимание... Има образователна насоченост, освен това, има един забавен елемент, приключенски и ще им е приятно, полезно и ще може да си запълнят деня ползотворно, ако се чудят какво да правят... Общо взето игрите, заниманията, работилниците са подходящи за примерно от 7-8- годишна възраст докъм 16-18 г. Примерно, имаме по-натам едно "QR Code" приключение, което ще е даже и за по-големате. "QR Code" приключението е на мои колеги, пак е търсене на кодове, разшифроване и т.н. Другите примерно са археологически, ще правим праисторическо жилище от глина с естествени материали, глинени съдове, които са по технологията на праисторията, тоест не с грънчарско колело, а само на ръце. Другото, което е, рисунки на праисторическия човек и подобен тип неща, които са интересни и привлекателни... Фото сафарито е доста интересно, то е свързано с емблематични сгради, свързани с историята на града. Сгради, които са стари, интересни, красиви, децата ще трябва да ги открият и вече отивайки на дадената сграда, ние ще разберем повече за нейната история".


За записвания и допълнителна информация може да посетите фейсбук страницата на РИМ Враца.
Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 август 2022 слушаме барабаниста Макс Роуч

На 17 август се навършиха 15 г. от кончината на американския бибоп перкусионист, барабанист и композитор Макс Роуч, смятан за един от най-влиятелните барабанисти в джаза. Пионер в бибопа, още през 40-те години на миналото столетие, заедно с барабаниста Кени Кларк създават нова концепция за музикално време – гъвкав ритмичен модел, позволяващ на..

публикувано на 18.08.22 в 09:00

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55