Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Снимка: Красимир Каменов


Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г. 


Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли един пенсионер да изчисли сам какво ще е увеличението му? 


"От 370 лв., пенсията по член 68 се покачва на 467 лв., а пенсиите с непълен стаж- минималният размер е 396.95 лв. Заради новия размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се променят и останалите размери на пенсиите"- обясни за Радио Видин Светлана Флорова, началник отдел "Пенсии" в Национален осигурителен институт Видин. 


"Към пенсиите, за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., които ще се повишат с 10 процента, ще бъдат добавени и т.нар. COVID- добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и доходът от пенсия през януари 2022 г.  Добавките от 60 лв. ще се включат и в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. - с включените 60 лева. Максималната пенсия става 2000 лева", допълни Флорова.В резултат на промените се очаква през юли средната пенсия да стане 666 лева. 


Това е ситуацията в общия случай. Какво обаче ще се случи с пенсиите на хората, на които част от трудовия стаж е протекъл в чужбина и възможно ли е тук да има някакви неприятни изненади?


"Възможно е да се получи така, че в малко от случаите, тези лица за момента да получат по-нисък размер на пенсията, в сравнение с до 30 юни. Това е така, защото 10 % се дава върху действителния размер на пенсията, а не върху приравнения..."


Социалната пенсия за старост става 247 лв. Промяната ще доведе до нарастване с над 45% на пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават социална пенсия за инвалидност. По закон нейният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.


Увеличаването на социалната пенсия за старост ще повиши размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. Добавката за чужда помощ за пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ се повишава от 127,50 лв. на 185,25 лв."Изплащането на завишените пенсии ще започне на 7 юли.
Тези, които ги получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези, които получават чрез "Български пощи", ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции", допълни Светлана Флорова. 


Как посрещат увеличението на пенсиите видинските пенсионери и цялото интервю със Светлана Флорова чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Да бъдем изпълнители на Словото

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница , в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "И, след като заповяда народу да насяда  на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците..

публикувано на 07.08.22 в 08:00

Бижу от Сузанна

За направата на едно бижу са нужни редица качества. Освен креативност - първото по важност, което трябва да притежава човек, са нужни и търпение и упоритост. Към това трябва да се прибави и сръчност. За да се стигне до крайния резултат на даден продукт, са необходими десетки стъпки, които трябва да се следват. Това споделя 28- годишната Сузанна..

публикувано на 05.08.22 в 16:00

С 24 милиона реконструират пътна и ВиК инфраструктура във Видин и региона

С почти 24 милиона лева ще бъдат реновирани пътища, улици и ВиК в шест видински общини.  Средствата се отпускат  от Министерството на регионалното развитие и благоустройството . 7 милиона ще бъдат инвестирани за преобразяването на централната пътна артерия на Видин - булевард "Панония" , уточни кметът Цветан Ценков .  "Планирали..

публикувано на 05.08.22 в 13:55

102- годишната Севда Младенова - за дълголетието и изпитанията на живота

Родената година след края на Първата световна война  Севда Младенова от село Бела, община Димово, гостува в "Думата имат старейшините".   Тя е на 102 години, а на 16 ноември тази година баба Севда ще навърши 103 години. Работила е всичко, предимно в селското стопанство. Имала е труден живот, спомня си тя: "Майка ни умря млада, остана баща ни,..

публикувано на 05.08.22 в 12:41

Предстои изкачване на връх Миджур за 33-и път

На 6 август, събота, ще се проведе традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра. Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом. Тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобусът ще тръгне в 5 часа от автогара Алексиев,..

публикувано на 04.08.22 в 17:06

Празник на Балкана организират в Берковица

Празникът на Балкана ще се проведе тази събота и неделя /6 и 7 август/. Организатори са Туристическото дружество в Берковица, с подкрепата на Общината. В местността Горната кория (почивна зона Ком), ще се съберат всички любители на планината от град Берковица и от страната на традиционния Празник на Балкана. Празникът е традиционен и се провежда..

публикувано на 04.08.22 в 17:01

Излети във Врачански Балкан през август

Два излета в планината организира и през август Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Първият е на 14 август /неделя/ до Черепишкия манастир. Тръгването е в 7:45 часа от Автогара- Враца с автобус до село Челопек. "След това маршрутът ще премине през местността "Рашов дол" до село Люти брод, след което се продължава през една много..

публикувано на 04.08.22 в 16:58