Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2022 година

В навечерието на професионалния празник на служителите в МВР- 5 юли, на тържествена церемония бяха отличени 99 служители на ОДМВР- Видин и 28 служители на РДПБЗН-Видин. Министърът на вътрешните работи е наградил с "Почетен знак на МВР - II степен" старши комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР-Видин.


В ОДМВР Монтана бе проведено тържествено събрание, на което бяха връчени награди на отличени за дейността си през годината служители. Награди за показани високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение на конкретна професионална задача получиха 91 служители от Областна дирекция на МВР- Монтана и 5 служители от Регионална дирекция "ПБЗН".


Кметът на Монтана награди с телевизор инспектор Ивайло Иванов от Районното полицейско управление в Монтана.  Полицейски инспектор Иванов работи от 19 години в районното управление и отговаря за опазването на обществения ред в селата от община Монтана.


Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Новите, по-високи пенсии ще се изплащат още от 7 юли, обяви управителят на НОИ Ивайло Иванов: "Още на 7 юли тези, които получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези, които получават чрез "Български пощи", ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции." 


Филиалът на Русенския университет във Видин ще бъде ремонтиран. Осигурени са средства за ремонт на сградата, в която се помещава филиалът на Русенския университет във Видин. Утре ще бъде стартирана обществената поръчка, каза административният директор на филиала Момчил Станков на съвместен брифинг със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Ремонтът ще е със средства на висшето учебно заведение.


Ще ремонтират с държавни средства квартал във Враца. Община Враца е потърсила помощ от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, като се очаква финансиране за ремонт на мостове и подпорни стени в квартал "Бистрец". Това стана ясно на среща на кмета на Община Враца Калин Каменов и жители на квартала.


Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците.


Интегрират лица от уязвими групи в община Монтана. Чрез ефективен и иновативен междусекторен модел се интегрират хора от уязвими групи от община Монтана. Целта е да се повиши качеството на живот, да се намали бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.



Започна изграждането на нов физкултурен салон в учлище „Св. Св. Кирил и Методий” в Козлодуй. Срокът за изпълнение на дейностите е 240 дни. Финансира се по програма на Министерството на образованието и науката. От държавния бюджет са осигурени над един милион лева, а 200 хиляди са средствата от Общината.


Във видинското село Арчар са готови на протест заради спряното финансиране на археологическия обект Рациария. Над сто души от селото, което е най-голямо в областта, работят на обекта, каза кметът Веселина Данаилова.



На балотаж ще се реши изборът на кмет на врачанското село Лиляче. Близо 39,65 % от имащите право на вот гласуваха на частичния избор вчера. Кандидатите бяха седем. От тях на втори тур ще се явят Цветослав Цветков от "БСП за България" и Вероника Ценова от партия ГЕРБ. Балотажът ще е на 10 юли.


Златен медал спечели отборът на видинската математическа гимназия на финала на Деветото международно състезание "Математика без граници", което се проведе в Несебър. Никола Емилов (11 клас), Николай Евгениев (9 клас) и Слав Славов (9 клас) от ППМГ "Екзарх Антим I" Видин триумфираха със златните медали в отборното класиране на престижната международна надпревара.


Седмокласници от училище "Цар Симеон Велики" във Видин получиха днес димпломите си за завършено основно образование. От 5 до 7 юли е срокът за подаване на заявленията за първия етап на класирането за прием след седми клас. Резултатите от класирането ще са ядни до  12 юли.


Лятна балетна академия ще се проведе за пета поредна година във Видин. Целта на академията е да разкрие на младите таланти красотата на класическото балетно изкуство и да запали у тях интереса към танца, обясни дългогодишният преподател по балет във Видин и София Катя Ангелова. Първите занимания са днес от 17 часа.



Изложбата от Международния конкурс „Мотивът - основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ гостува в читалище „Пробуда" в Липен.
То е избрано за домакин на колекцията с отличените шевици, защото спечели втора награда от първия по рода си конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив, вшит в части от народното ни облекло. В конкурса се съревноваваха над 350 мотива от различни краища на България, както и от българските общности зад граница. Мотивите са датирани от края на 18-ти до 40-те години на 20-ти век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34