Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2022 година

В навечерието на професионалния празник на служителите в МВР- 5 юли, на тържествена церемония бяха отличени 99 служители на ОДМВР- Видин и 28 служители на РДПБЗН-Видин. Министърът на вътрешните работи е наградил с "Почетен знак на МВР - II степен" старши комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР-Видин.


В ОДМВР Монтана бе проведено тържествено събрание, на което бяха връчени награди на отличени за дейността си през годината служители. Награди за показани високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение на конкретна професионална задача получиха 91 служители от Областна дирекция на МВР- Монтана и 5 служители от Регионална дирекция "ПБЗН".


Кметът на Монтана награди с телевизор инспектор Ивайло Иванов от Районното полицейско управление в Монтана.  Полицейски инспектор Иванов работи от 19 години в районното управление и отговаря за опазването на обществения ред в селата от община Монтана.


Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Новите, по-високи пенсии ще се изплащат още от 7 юли, обяви управителят на НОИ Ивайло Иванов: "Още на 7 юли тези, които получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези, които получават чрез "Български пощи", ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции." 


Филиалът на Русенския университет във Видин ще бъде ремонтиран. Осигурени са средства за ремонт на сградата, в която се помещава филиалът на Русенския университет във Видин. Утре ще бъде стартирана обществената поръчка, каза административният директор на филиала Момчил Станков на съвместен брифинг със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Ремонтът ще е със средства на висшето учебно заведение.


Ще ремонтират с държавни средства квартал във Враца. Община Враца е потърсила помощ от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, като се очаква финансиране за ремонт на мостове и подпорни стени в квартал "Бистрец". Това стана ясно на среща на кмета на Община Враца Калин Каменов и жители на квартала.


Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците.


Интегрират лица от уязвими групи в община Монтана. Чрез ефективен и иновативен междусекторен модел се интегрират хора от уязвими групи от община Монтана. Целта е да се повиши качеството на живот, да се намали бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.Започна изграждането на нов физкултурен салон в учлище „Св. Св. Кирил и Методий” в Козлодуй. Срокът за изпълнение на дейностите е 240 дни. Финансира се по програма на Министерството на образованието и науката. От държавния бюджет са осигурени над един милион лева, а 200 хиляди са средствата от Общината.


Във видинското село Арчар са готови на протест заради спряното финансиране на археологическия обект Рациария. Над сто души от селото, което е най-голямо в областта, работят на обекта, каза кметът Веселина Данаилова.На балотаж ще се реши изборът на кмет на врачанското село Лиляче. Близо 39,65 % от имащите право на вот гласуваха на частичния избор вчера. Кандидатите бяха седем. От тях на втори тур ще се явят Цветослав Цветков от "БСП за България" и Вероника Ценова от партия ГЕРБ. Балотажът ще е на 10 юли.


Златен медал спечели отборът на видинската математическа гимназия на финала на Деветото международно състезание "Математика без граници", което се проведе в Несебър. Никола Емилов (11 клас), Николай Евгениев (9 клас) и Слав Славов (9 клас) от ППМГ "Екзарх Антим I" Видин триумфираха със златните медали в отборното класиране на престижната международна надпревара.


Седмокласници от училище "Цар Симеон Велики" във Видин получиха днес димпломите си за завършено основно образование. От 5 до 7 юли е срокът за подаване на заявленията за първия етап на класирането за прием след седми клас. Резултатите от класирането ще са ядни до  12 юли.


Лятна балетна академия ще се проведе за пета поредна година във Видин. Целта на академията е да разкрие на младите таланти красотата на класическото балетно изкуство и да запали у тях интереса към танца, обясни дългогодишният преподател по балет във Видин и София Катя Ангелова. Първите занимания са днес от 17 часа.Изложбата от Международния конкурс „Мотивът - основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ гостува в читалище „Пробуда" в Липен.
То е избрано за домакин на колекцията с отличените шевици, защото спечели втора награда от първия по рода си конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив, вшит в части от народното ни облекло. В конкурса се съревноваваха над 350 мотива от различни краища на България, както и от българските общности зад граница. Мотивите са датирани от края на 18-ти до 40-те години на 20-ти век.

Вижте още

Цените се повишават, литър олио е 5 лева

С над 1 процент - от 1,03 на сто до 2,064 пункта , се е увеличил Индексът на тържищните цени , който отразява цените на хранителните стоки на едро в България. Въпреки че до началото на настоящия месец Индексът практически не се променяше, това е в тора поредна седмица на увеличение . Поскъпналият живот е все по-непосилен за семействата,..

публикувано на 14.08.22 в 13:21

Курбан във Враца за Успение Богородично

По традиция на големия християнски празник Успение на пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/ ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие, съобщиха от общинската управа на Враца.  Светата обител се намира край квартал Бистрец и според легендата в скалите край нея е живял небесният покровител на България..

публикувано на 14.08.22 в 09:10

27 новозаразени в региона

27 са новите случаи на коронавирус в Северозападна България - 12 от тях са в област Монтана, 10 в област Враца и 5 във Видинско.  818 са новозаразените у нас през изминалото денонощие според официалната статистика. От началото на пандемията най-много заболели от COVID-19 са регистрирани на територията на област Враца - 28 148, в Монтана са 20 570,..

публикувано на 14.08.22 в 09:05

Параходът "Радецки" организира плавания през този и следващия месец

"Радецки" възобновява своите плавания в акваторията на пристанището в Козлодуй, съобщават от Националния исторически музей.  Параходът ще посреща желаещите, освен днес , и на 27 август (събота) и 28 август (неделя).  Уикендите 10-11 и 24-25 септември са обявените дати за следващия месец.  През 1966 г. е построено точно копие на легендарния..

публикувано на 14.08.22 в 07:54

Празникът на Балкана посрещна десетки гости в Дълги дел

Празникът на Балкана в Дълги дел събра фамилии от селото.  Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова приветства дошлите на Младенин вир да спазят традицията край бреговете на река Дългоделска Огоста, сред красивата природа.  На специално направените маси местните хора опънаха богати трапези.  Самодейците от читалището в Дълги дел представиха..

публикувано на 14.08.22 в 07:50

Дъжд и гръмотевици във Враца и Монтана

Враца и Монтана са сред областите, за които е обявен жълт код за значителни количества дъжд с гръмотевици, сочи справката в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  Очакваните количества на валежите са 30-35 мм. Валежите ще продължат до вторник, прогнозират синоптиците.

публикувано на 14.08.22 в 07:16

2000 самодейци на фестивал "Ехо от Стовци" в Смоляновци

Четвъртият Международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци" се провежда през почивните дни в Смоляновци . След две години прекъсване монтанското село отново организира проявата. Дефиле от мажоретки и духов оркестър премина през централната улица на селото начело с Архимандрит Антим, кметът на община Монтана Златко Живков, кметът на..

публикувано на 13.08.22 в 15:22