Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

702 са местата за седмокласници в област Видин

Снимка: Радио Видин
Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин:

"С наша заповед са определени няколко училища за прием на документи. Може да се подават документи онлайн... Входът в платформата е чрез въвеждане на входящ номер... От 5 до 7 юли вкл.  е първият етап на класирането... Профилите и специалностите трябва да се подредят според желанията на ученика и на първо място се вписва най-желаната специалност... Посочва се кодът на специалността... Записването на приетите ученици на първи етап на класиране или подаването на заявление за участие във втори етап на класиране е в периода от 13.07.2022  г. до 15.07.2022 г.  Учениците, приети по първо желание, задължително се записват в училището, в което са приети в посочения по-горе срок. В противен случай губят мястото си и ще могат да участват само в третия етап на класиране за обявените свободни места. Учениците, приети по второ и следващо желание в периода от 13.07.2022  г. до 15.07.2022 г. имат следните възможности: да се запишат в училището, в което са приети; да подадат заявление за участие във втори етап на класиране в училището. Заявлението за участие във втори етап на класиране се подава в училището, в което е класиран кандидатът. В това заявление учениците нямат право да пренареждат желанията си, но запазват мястото си от първо класиране! Класираните на първия етап ще бъдат обявени до 12 юли на електронната страница на МОН."

Заявленията за участие в първи и трети етап на класирането се подават онлайн чрез електронната страница на МОН, но може и на място.


В ОУ "Любен Каравелов" - Видин още от сутринта ученици и техните родители подаваха заявления. Те споделиха, че предпочитат да подават документи  на място, тъй като тук могат да получат разяснения и се чувстват по-сигурни.  Всичко е спокойно и организирано, каза директорът на училището, Любка Найденова:


"Родителите и учениците са инструктирани предварително какво трябва да правят. Аз съм направила това при нас с учениците, които завършиха 7. клас, тъй като съществува възможност за подаване и онлайн. Предполагам, че голяма част от учениците и родителите ще се възползват от тази възможност, а тук, ако имат наистина някакви притеснения и желание да се консултират на място, екипите от дежурни учители, които работят с платформата, могат да окажат съдействие..."


Проверка на Радио Видин показа, че част от учениците и техните родители предпочитат да подават документите си на място:

"По-удобно е тук. На хартията се визуализира какво искаш. Ако е онлайн е възможно да прекъсне самата система. Аз се опитах и от вкъщи, но системата бъгва и е по-трудно... Нужни са ми най-вече съвети и насоки. Обясняват всичко - нещо, което е по-трудно, когато е онлайн."


В област Видин документи за кандидатстване след 7. клас се приемат и в СУ "Васил Левски" - град Кула; СУ "Н. Й. Вапцаров" -  село Дреновец; СУ "Христо Ботев" - град Белоградчик.  

Вижте още

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска.  Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих?  Според  психологът..

публикувано на 08.08.22 в 15:50