Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща ли се COVID-19 и как реагира обществото?

Снимка: Радио Видин

За нова здравна криза у нас и нов пик на COVID-19 заговори преди дни д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България". По думите му, е необходимо въвеждане на мерки още сега, с които да се контролира ситуацията. Вече задължително трябва да се носят маски в здравните заведения, където има обявен жълт код. Според Александър Симидчиев след това маските ще бъдат въведени и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протича, както преди, а профилактиката с маска струва много по- малко от лечението. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Според специалистите при срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко. Все пак д-р Александър Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни и прикани хората да седят повече навън и да не се скупчват на едно място- доколкото това е възможно разбира се и то през летния сезон. Завръща ли се отново COVID-19 в разгара на лятото? Разговаряхме с директора на РЗИ Монтана д-р Елена Борисова.

"Ние сме в подножието на вълната, но сме във вълната. Мисълта, че сме преборили пандемията беше много порочна мисъл, която съществуваше и затова и цифрите са такива. Няма никакви ограничения и не се спазват като цяло, не само в Монтана. Положението е много сериозно, но на този етап нещата са под контрол."- обясни д-р Елена Борисова.

Преди няколко месеца в ломската болница бе открит постковид кабинет с цел предотвратяване на евентуални усложнения след преболедуван COVID-19. Каква е ситуацията към момента в кабинета и има ли повод за притеснение- научаваме от Красимир Виталиев, студент по медицина, който работи в кабинета.

"Към момента няма повод за притеснение, въпреки че случаите наистина нарастват. Има нарастване на броя на положителните проби, обаче не е това, което беше пролетта. Като цяло дори и да има такава тенденция, бавно се случват нещата. Докато преди време имаше един страх от COVID-19 и при най- малките симптоми пациентите идваха много притеснени, като че ли сега са малко по- спокойни, но въпреки това идват да се изследват и да установят дали все пак това е диагнозата им, за да предприемем адекватно лечение."

Ресторантьорите бяха доста ощетени при предишните вълни на пандемията. Днес поглеждаме отново към бранша. Петър Ванков е сервитьор от Видин, който от години работи в различни курорти в страната. Това лято го намираме на работа в Несебър:

"Нищо не се говори засега. В интерес на истината аз и не се интересувам толкова много, защото нямам и много време да ходя насам- натам. От работа се прибирам обратно в квартирата. Туристите изобщо не се притесняват. Не е точно, както е било преди, но горе долу е така. Не вярвам да ни затворят, това са пак някакви предизборни инсинуации."- каза Петър Ванков

Наталия Бърборска е представител на малкия и среден бизнес, като собственик на заведение, къща за гости и хотелски комплекс в община Вършец. Днес тя отново е разочарована от случващото се и не крие своите притеснения от ново затваряне на заведенията:

"В момента българският туризъм дава толкова жертви, колкото битката при Клокотница, само че тогава българската държава е била управлявана от велики владетели, а сега няма как да го нарека. Горивата, сметките, всичко е в космоса и не вярвам, че ще можем да изплуваме някога. Съдейки по миналогодишните обороти, забелязвам една тенденция- миналата година повече работа и по- ниски цени, имахме повече оборот от сега при условие, че цените са повишени. Хората просто не поръчват."

Верка Петкова, директор на СУ "Христо Ботев" в Козлодуй е притеснена, че може да бъде въведена отново дистанционната форма на обучение в училищата:

"Имам такива притеснения и много очаквам това да не се получи, защото учениците и педагогическият персонал вече свикнаха с нормалния живот и ще ни бъде доста трудно отново да се върнем към стария начин на епидемична обстановка." - каза Верка Петкова.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения, относно повишения брой на новозаразени с коронавирус в разгара на лятото. В началото на седмицата, с оглед на увеличаването броя на заразените случаи, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и Европейската агенция по лекарствата препоръчаха втора бустерна доза и РНК ваксини срещу COVID-19, особено за хората на възраст над 60 години и за всички, изложени на висок риск. Тези бустерни дози могат да се прилагат най-малко четири месеца след предходната доза, като особен приоритет се поставя върху онези граждани, които са получили последния си бустер преди повече от шест месеца. Понастоящем разрешените ваксини продължават да бъдат много ефективни за намаляване на свързаните с COVID-19 хоспитализации, сериозни заболявания и смъртни случаи в контекста на нововъзникващи варианти на коронавируса.

Заради покачването на броя на случаите, Първи регион, в който влизат трите северозападни области- Видин, Враца и Монтана, заедно с Благоевград, Кюстендил, Перник, София- град, София- област, преминават в Етап 1, става ясно от Единния информационен портал. Предвидени са ограничения в различни области и дейности, за които се прилагат противоепидемични мерки. Така например, в сферата на образованието се преустановява провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. За работодателите важат общи препоръки и указания. Граничният контрол се осъществява спрямо приложимите в ЕС регламенти и изисквания, приложимото българско законодателство, в съответствие със зонирането по нива и степен на развитие на епидемичната обстановка в държавите. Изискванията се определят със заповед на министъра на здравеопазването.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00