Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли ръст на обявите за работа в средата на годината?

От началото на годината в страната ни се случиха доста динамични събития, които по един или друг начин повлияха върху развитието на икономиката и търсенето на работа от незаетите българи. За съжаление информацията, която се отнася до условията за наемане на работа в България, не е достатъчно надеждна, тъй като данните, свързани с нивата на заплащане, допълнителните придобивки и схемите за допълнително стимулиране в общия случай се считат за строго поверителни и никой не е склонен да сподели какъв е размерът на трудовото му възнаграждение. Цифрите от официалната статистика не винаги представят състоянието на реалния пазар, особено когато става въпрос за частния сектор. Тук на помощ идват така наречените HR компании, занимаваща се с кариерно развитие. Доверяват ли се, българите на информацията, която те ни предоставят и какво показват последните данни? За добро или за лошо през последните няколко години сме изправени пред непрекъснати предизвикателства. От началото на 2022 година се наблюдава един почти постоянен ръст на предложенията за работа в страната в почти всеки един от секторите. Това обясни за радио Видин Християн Петков, оперативен мениджър в компания, занимаваща се с кариерно развитие и комплексни HR услуги:

"Това, което наблюдаваме през последните два месеца- месец юни и месец юли е един лек спад в тези предложения, но той не е нещо, което към момента трябва да ни притеснява. По- скоро той е естествен, тъй като от една страна до голяма степен ръстът на предложенията през първите месеци на годината беше в сектора "Търговия и продажби" и в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство". Това са тези сектори, които така да кажем се зареждаха за летните месеци и те в момента достигнаха до своя пик. Това е едната причина, а другата е, че все пак сме в отпускарски сезон и до голяма степен, както самите компании, работодатели и хора, които се занимават с подбор на персонал, така и самите търсещи работа, в момента са по- скоро на почивки и не са толкова активни на пазара на труда."

Как се отразяват конкретните политики в различните сектори, касаещи трудовите възнаграждения на търсещите работа и кои са предпочитаните такива- това попитахме още Християн Петков, оперативен мениджър в компания, занимаваща се с кариерно развитие и комплексни HR услуги.

"Има сектори, които имат политики на актуализация и увеличаване на възнагражденията на определен период, да кажем сектора на аутсорсинг, IT сектора, някои компании, които се занимават с търговия, те да кажем на 6 или по- популярно на 12 месеца биха актуализирали своите увеличения. Специално през тази година, тъй като сме в един много особен период на доста завишена инфлация, както ние, така и други колеги и компании в бранша направиха проучвания с работодатели и това което резултатите показват е, че по- голямата част от анкетираните работодатели, независимо в какъв сектор са, имат желанието да увеличат възнагражденията на своите служители."- обясни Християн Петков.

Много българи и тази година избират родното Черноморие, за да работят през лятото в ресторантьорския  и хотелиерски бранш. Докарват си прилични доходи и успоредно с това си позволяват да се докоснат до магията на морето и плажа. Отразиха ли събитията на международната сцена и вътрешнополитическите сътресения върху ръста на обявите за работа по българското Черноморие- разговаряме с Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Като цяло винаги са много обявите за работа и доста хотелиери търсят хора, най- вече изпълнителски персонал. От време на време излизат и мениджърски позиции, но най- вече се търси изпълнителски персонал. След дългия период на форсмажорни обстоятелства за бранша и за туризма, и миналото и това лято се поотпушиха малко нещата откъм работа и отваряне на хотелите, които бяха затворени. Това наложи доста по- засилено търсене на хора, защото при тези условия доста от хотелиерите съкратиха доста от персоналите си, съкратиха доста от разходите си, за да могат да оцелеят, което е абсолютно логично. Имаше един период, в който всеки се опитваше да си попълни екипа за предстоящия летен сезон, но все още е много трудно за кадрите."- подчерта Павлин Косев.

Видинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" приема днес Националната кампания #Първа работа. Сред популярните личности са журналистът Георги Милков, вокалистът на D2 Деян Каменов, певицата Прея и актьорите Яна Маринова и Николай Станоев. Потърсихме за коментар Деян Каменов, познат на феновете на рок музиката като Дидо от Д2: 

"Бих посъветвал младите хора, които си търсят първата работа да тръгнат на първо място с това какво обичат, защото парите са последица от това, че правиш нещо добре и се развиваш в него. Затова работата трябва първо да носи удоволствие на младия човек и да го развива и да го кара да се стреми да се подобрява всеки път ... със сигурност зад добре подплътените дейности стоят много години на усилия, на лишения и изобщо не ми пука за какво работя, а по- скоро за какво работя. Това натрупване в един момент става такова, че в един момент започваш да изкарваш пари от него." 

Националната кампания #Първа работа гостува днес от 18.00 часа във Видинският драматичен театър "Владимир Трандафилов". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

ИПБ: Институциите са абдикирали от пътната безопасност

Най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на тази година е пътнотранспортният травматизъм , посочва анализ на Института за пътна безопасност .  Според данните през първите 7 месеца в резултат на катастрофи са загинали 288 души , което прави средно 1,4 починали на ден . Тежко ранените са 4472 души , което..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Красимир Георгиев, АКАБ: "Пътна полиция" трябва да се разпусне и реформира по нов модел

За политическа и експертна неспособност за противопоставяне на рисковете и заплахите от настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия предупреждават експертите. Политическите противопоставяния в държавната администрация са превърнали безопасността на движението в досадно служебно задължение, посочват в свое становище от Института за пътна..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен..

публикувано на 10.08.22 в 11:13

Повече българска история, упражнения и обяснения в клас искат родители и ученици

Много висок стил на изказа в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, необходимост от повече примери и обяснения, вместо твърде много информация, както и необходимост от повече време за упражнения. Това са основните проблеми, които изпъкват в отговорите на родители и деца във връзка с учебния материал. Като най-труден предмет..

публикувано на 09.08.22 в 13:53

Проф. Венелин Терзиев: Има ли стратегия българското образование?

"В последните месеци у нас очевидно се натрупват и ескалират последователно проблемни теми във всяка една област – образование, икономика, култура. Неслучайно поставяме образованието на първо място – защото всъщност именно образованието се явява фундамент не само за личностното развитие. То е фундаментът, върху който се гради и развива всяка..

публикувано на 09.08.22 в 11:23

Връща ли се интересът към учителската професия?

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара..

публикувано на 08.08.22 в 12:17

Търнава - едно живо село

Гостуваме на село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина - с красив и озеленен център, с възстановена църква,  с художествена сцена на открито.  Предполага се, че селото е основано от славяните още през 7 век. Името му е славянско, произлязло от думите "трън" и "тръни".  В Търнава живеят над 1800 души. Има училище, детска градина, деца,..

публикувано на 05.08.22 в 13:30