Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

8
Снимка: радио Видин



Султан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум", а Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не е излязъл по кината  - "Чума". Те участват също така и в много музикални клипове. За първи път Султан имаше участие и на ретро изложбата във Видин, разказва Мони Колев: 


"Ние представихме един от най-старите начини за превоз. Султан е мъжка камила на 15 години, бяла двугърба азиатска камила. Във великолепно състояние е и е много добър и послушен."


Гърбиците на камилите са резервоари за мазнини. 


"Много хора се бъркат и и си мислят, че там има вода, а всъщност не е вода, а са мазнини. Те трупат мазнини и когато имат нужда използват от тези мазнини. На скоро, преди няколко месеца те имаха много голямо разгонване и понеже са мъжки камили, те спират да ядат за близо около месец и започват да ползват тези мазнини. Което всъщност е хубаво, защото когато се сменяват тези мазнини не заседяват, както се казва, нови мазнини влизат и е добре и за тях."


Султан и Емир се хранят с най-разнообразни зърнено-житни култури - ечемик, овес, мляна царевица, както и със сено, люцерна. Също така обичат много пресни плодове, като ябълки и зеленчуци - моркови. Живота в цирка, номерата които те изпълняват по време на представленията, аплодисментите, прожекторите и музиката са нещо нормално за тях. 


"За тях е нормален начин на живот. Даже по някой път ги виждам, като не работи цирка и като цирка се паркира на цирковата база - там имаме големи пасища и те малко седят и се чувстват тъжни. Понеже няма динамика, няма кой да ги глези, да ги чешка по цял ден, да им дава моркови и ябълки. Там си има гледачи, които си ги хранят, но като отиде някой човек на базата, те са като все едно, както ние след корона вируса като видим някой: "Хеей, здравеей!", идват, започват да му се радват и е много забавно."


Особеностите при азиатската камила или  наречена още "бахрия" е, че те издържат освен на много топло, но и на много студено. Те са различни от африканската камила "тромедара", която е с една гърбица. Тя не е така издръжлива на студове, докато двугърбата издържа от минус 30 до плюс 50 градуса."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10