Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

8
Снимка: радио ВидинСултан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум", а Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не е излязъл по кината  - "Чума". Те участват също така и в много музикални клипове. За първи път Султан имаше участие и на ретро изложбата във Видин, разказва Мони Колев: 


"Ние представихме един от най-старите начини за превоз. Султан е мъжка камила на 15 години, бяла двугърба азиатска камила. Във великолепно състояние е и е много добър и послушен."


Гърбиците на камилите са резервоари за мазнини. 


"Много хора се бъркат и и си мислят, че там има вода, а всъщност не е вода, а са мазнини. Те трупат мазнини и когато имат нужда използват от тези мазнини. На скоро, преди няколко месеца те имаха много голямо разгонване и понеже са мъжки камили, те спират да ядат за близо около месец и започват да ползват тези мазнини. Което всъщност е хубаво, защото когато се сменяват тези мазнини не заседяват, както се казва, нови мазнини влизат и е добре и за тях."


Султан и Емир се хранят с най-разнообразни зърнено-житни култури - ечемик, овес, мляна царевица, както и със сено, люцерна. Също така обичат много пресни плодове, като ябълки и зеленчуци - моркови. Живота в цирка, номерата които те изпълняват по време на представленията, аплодисментите, прожекторите и музиката са нещо нормално за тях. 


"За тях е нормален начин на живот. Даже по някой път ги виждам, като не работи цирка и като цирка се паркира на цирковата база - там имаме големи пасища и те малко седят и се чувстват тъжни. Понеже няма динамика, няма кой да ги глези, да ги чешка по цял ден, да им дава моркови и ябълки. Там си има гледачи, които си ги хранят, но като отиде някой човек на базата, те са като все едно, както ние след корона вируса като видим някой: "Хеей, здравеей!", идват, започват да му се радват и е много забавно."


Особеностите при азиатската камила или  наречена още "бахрия" е, че те издържат освен на много топло, но и на много студено. Те са различни от африканската камила "тромедара", която е с една гърбица. Тя не е така издръжлива на студове, докато двугърбата издържа от минус 30 до плюс 50 градуса."


Галерия

Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37