Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гайдарски: Тази камарила тук е създадена от Мишо Миков, това трябва да е абсолютно ясно

Трусът в БСП Видин - разпад или оздравителен процес?

М. Миков: Низко, лично, но най-важното- политически неадекватно поведение

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на парламентарните избори знакови лица от ръководството на БСП във Видин напуснаха партията в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова. Ръководството на левицата веднага ги обвини в задкулисни игри, търсене на лични облаги и липса на идеология. Какви са мотивите на двете страни в конфликта? Остана ли в историята "червената крепост Видин"? Оздравителен процес или симптом за разпад на столетницата е този акт? Темата ще дискутирахме в "Посоките на делника".

Решението, че девет от ръководните членове на БСП във Видин напускат партията, обяви Димитър Велков, вече бивш председател на Областната структура на БСП и на видинската общинска организация на социалистите:

"Имахме очакването и надеждите, че нещо ще се промени в БСП, но вместо да се промени стана "партията на Нинова". От днес прекратяваме по собствено желание членството си в БСП. Основният мотив за това нещо е дълбокото разминаване между програмата и целите на БСП и провежданата от националното ръководство политика на идейно обезличаване на БСП, откъсване от изконните традиции, които БСП винаги е имала, превръщането на БСП от една голяма, масова партия в една лидерска, четвърторазрядна партия, която, заобиколена от все по-тесен кръг хора, се стреми на всяка цена да е във властта. Моделът БСП все повече започва да прилича на модела ГЕРБ като начин на управление. Игнорираха се инакомислещите в БСП. Всяко друго мнение е обявено за вътрешна опозиция. БСП стана и съучастник в спирането или забавянето на жизненоважни проекти за Видинския край. Няма как да премълчим и конфронтацията с президента Румен Радев, която е лишена от абсолютно всякаква логика."

По-късно стана ясно, че към напусналите се е присъединила и Людмила Чернева, председател на движението на ветераните на БСП в община Видин. Според Димитър Велков ръководството на БСП е скъсало всякакви взаимоотношения с партийните организации по места и не се съобразява с техните решения.



"Не искаме да участваме в организационния разпад, към който партията е доведена през последните години. Отправяли сме нееднократно покани към г-жа Нинова да дойде на място, за да се запознае с проблемите на видинската организация. Тя не дойде. Провежда се политика на последователно игнориране и несъобразяване с позициите на видинската организация, а и на други организации в цяла България. С подкрепата на националното ръководство и на народния представител целенасочено се работеше само и единствено за разбиване на видинската партийна организация. В трайна практика се превърна и създаването на паралелен център извън легитимно избраните органи на партията. Като резултат може да се каже, че имаме пълна загуба на авторитет и възникнаха изключително тежки вътрешнопартийни противоречия и раздори."

"В личен план това е едно много тежко решение. Дълго време обмисляно. Аз съм трето поколение социалист. Това е един изключително труден акт от наша страна, защото сме закърмени с тази идея. Идеята продължава да съществува, но не в този формат на БСП. Не може така грубо да се погазват всякакви принципи на партиен живот. Не може да се сключват безпринципни коалиции, само за да крепим някаква власт. Иван Костов и неговото правителство навремето уволняваха нашите родители заради техните социалистически идеи. Сега ще си стискаме ръцете с него, защото трябвало да има правителство. Преди всичко трябва да стои социалистическата идея, която вече я няма в БСП. Тази партия не заприличва на ГЕРБ, а на ДПС- една малка, лидерска, капсулирана партия. Но Ахмед Доган си е създал ДПС, Бойко Борисов си е създал ГЕРБ, аз не знам Корнелия Нинова да е получила пълномощно лично от Димитър Благоев. Последното действие на Корнелия Нинова на погазване на принципите и нормите на партиен живот и Устава на БСП е буквално от онзи ден. Взема се решение за водач на листата за предстоящите избори, взема се решение за мястото на коалиционния партньор без каквато и да е конференция от страна на Общинския съвет на БСП Видин, без какъвто и да е акт на Областен съвет Видин. Взема се директно от Националния съвет на БСП. Това се прави само и само видинската партийна организация да няма представител в тази листа. Създава се друг предизборен щаб- на друго място, не в централата на БСП. Самата Корнелия Нинова, когато е идвала, никога не се е качвала в централата на БСП във Видин. При така поставени нещата, ние не искаме нашите имена да бъдат замесени с този водач на листа и с тази листа във Видинския избирателен район", каза Борислав Василев, заместник-председател на Общинската организация на социалистите.

Напусналите партията социалисти заявиха, че не планират да участват в други политически проекти и че ще останат общински съветници във Видин като безпартийни представители на гражданите. Димитър Велков допълни, че към момента във видинската общинска организация на БСП членуват около 870 души, а в областната - над 2000.



Представители на ръководството на БСП реагираха и обявиха, че отцепниците са търсили лична изгода и са работили срещу интересите на социалистическата партия.

"Моментът е избран много подходящо- точно преди изборите. Явно се цели да се демотивират партийните членове, нашите симпатизанти и съмишленици. В тази връзка събрахме партийните секретари и председатели на Основните партийни организации в община Видин. Всички се консолидирахме, че не сме съгласни с изнесеното в декларацията на двамата другари и другите- общо 9 човека, подписали тази декларация, и че изнесеното в нея не отговоря на истината. Видинската партийна организация остава консолидирана и ще работим упорито на предстоящите избори за Народно събрание. Видинската партийна организация от няколко години не функионираше, нямаше активен партиен живот. Твърдението, че сме създали паралелни щабове, не е вярно. Видинската партийна организация категорично отказваше да участва и си дават отвод от номинациите. Заради това щабът не е в централата, а в приемната на депутата Филип Попов, който плаща разходите с лични средства. От тези 9 човека нито един не е фактор в общинската и областната организация на БСП. Това са хора поставени от някой си, за да са удобни и да изпълняват. Няколко пъти им се обаждам да идват в щаба, да работят, да помагат. Никой не дойде. Проверете като член на Националния съвет на БСП, Людмил Димитров колко пъти е присъствал за три години. Единствено Видинска област на Конгреса нямаше представител. Партийните сметки не ни се дават, не желаят да участват в щаба, правят отводи на номинираните за народни представители. Само саботират. На предишните избори беше променена листата на Мая Манолова, за да влязат в нея общински съветник от БСП, кмет от БСП, член на БСП, син на председател на БСП. Как стават тези работи? Има си център, който цели да дестабилизира БСП. От 900 000 гласа в България, ние слизаме постоянно, защото тези гласоподаватели някъде се насочват. Това им е целта, но мисля, че на тези избори ще покажем, че това вече няма да се случи, ще започнат да се нормализират нещата", заяви Областният координатор на БСП във Видин Лъчезар Предоев.

Димитър Велков, както и останалите 8 членове на левицата, които напуснаха БСП, действат под контрола на бившия председател на левицата Михаил Миков. Това обяви проф. Радослав Гайдарски, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и отговорник за Видинска област:

"Ние очаквахме отдавна те да се разграничат, защото нямат нищо общо с Българската социалистическа партия. Много хора не знаеха за тези тежки взаимоотношения, които имахме с ръководството на градската партийна организация, начело с Димитър Велков, и областното ръководство, което се оглавява от същия човек. Отдавна се готвехме тези хора да бъдат отстранени от партията, тъй като са вредни за партията. Те са хората, които удариха такъв шамар на БСП в този регион, какъвто никой досега не е нанасял. Видинският регион винаги е бил един от най-добре представящите се в лявото пространство. След промените 7 от общо 8 депутата от тук бяха от БСП, 2005 година от четирима депутата три бяха от БСП, т.е. 75%. Но "другарят" Мишо Миков започна една политика, след която започнаха да намаляват нашите депутати и стигнахме до един момент, в който да имаме само един депутат от БСП. Той успя да направи така, че да настрои хората в самата партия. Знаете, че във Видинска област, където има строителство, всички казват, че това е на Мишо Миков. Ама Мишо Миков беше представител на БСП. Как хората, които смятат, че ние сме левите хора, които искат да помогнат на бедните, възприемат това? Една камарила, начело с Мишо Миков, попречиха за развитието на нашата партия. Единият път ръководството във Видин помагаха на Татяна Дончева, на "Движение 21", последните избори същите хора помагаха на Мая Манолова. Това е една подлост. Хора, които са се облагодетелствали от БСП, които по един или друг начин са успели материално да замогнат, вече не ги интересува партията. Това са хора, които търсят да се присламчат към партия, която да им бъде хранилка и когато вече получат онова, което са мечтали, си тръгват. Ако смятате, че ние страдаме, че са си тръгнали, няма такова нещо. Поздрав, че ни отърваха и премахват това петно, което се трупаше върху БСП във Видин."

Според проф. Гайдарски с участието си в правителството на четворната коалиция БСП е доказала, че може да се води успешна социално отговорна политика. Видинската партийна организация обаче е работила против интересите на социалистическата партия.

"Създаван е един организиран хаос, за да може да се владее. Толкова се изясниха нещата при тях и станаха ясно противоречиви с идеологията на БСП, че те повече не можеше да се търпят. Знаеха, че рано или късно ще трябва да бъдат отстранени. Заради това си избраха този път. Те са оставили няколко души, които евентуално да доразградят организацията. Въобразяват си, че сега ще се съберат, ще направят конференция и ще изберат пак техен човек. Няма да стане. Ако започна да ви разказвам по време на новото правителство какви хора идваха да се молят да бъдат назначени за директори, да сменим еди кой си и т.н. Тази камарила тук е създадена от Мишо Миков, това трябва да е абсолютно ясно. Когато стана въпрос за избора на Димитър Велков, във Видин, ако кажеш "Митко Велков", никой не знае кой е, казваш "Митко Белята" всички знаят в града кой е. Да издигнеш такъв човек, да го направиш председател- това вече е правено с цел, не е случайно. Изпуснали сме този момент, когато не трябваше да се допусне това нещо. В началото Мишо Миков не беше такъв- работеше честно. Но когато видя слободията, когато видя възможностите да се поработи по другия начин, мина на другата страна."

Случилото се във видинската организация на БСП е оздравителен процес в партията, това заяви Филип Попов, бивш депутат, водач на листата за предстоящите избори и член на Националния и Областния съвет на БСП:

"Благодаря на тези, които предадоха и продадоха БСП официално. Всъщност това се беше случило много преди официалната им позиция. Те способстват за оздравителния процес на БСП във Видин с това, че напуснаха БСП. Никога не са допринасяли за издигането на авторитета и имиджа на БСП във Видин. Тези 9 човека никога не са работили за БСП, това сме го изпитали на гърба си в предизборния щаб. Като водач на листа видях как те работят срещу БСП, как помагат на други политически сили. Дори един от хората, които напуснаха БСП, е бил на учредяването на друга партия и там е подписал декларация, че не членува никъде. БСП във Видин и областта остава единна. За нас това е от изключителна важност, за да можем да се представим добре и на предстоящите парламентарни избори, след това на местни избори и БСП отново да бъде тази сила във Видин, във Видинска област, а и в цяла България, която да определя политиките в региона. В последните няколко години, откакто е това ръководство, влиянието на БСП във Видин и областта неимоверно намалява. Губят се местните избори, влиза се в задкулисни договорки в ущърб на БСП. Това са резултатите от тази целенасочено провеждана политика, която целеше да използва БСП за постигане на тясно меркантилни цели от тези хора и те го доказаха със своите действия. Трябва да се направи една работна група във Видин, която да извърши ревизия на финансовото и организационно състояние на видинската партийна организация и след това да се проведе конференция, която да излъчи ново ръководство на БСП във Видин. Истината е, че комуникацията между ръководството на БСП и тези 9 човека беше преустановена по тяхна вина. Направи се опит да се отдели видинската партийна организация в нещо самостоятелно извън БСП, което няма как да се случи. От тяхното изявление до днес получихме десетки обаждания на млади хора, които желаят да станат членове на БСП. Това е показателно за това какво е било общественото мнение за ръководството на БСП във Видин и как е имало една тапа на БСП и не са били допускани нови, млади, кадърни хора от Видин в редовете на БСП, за да не пречат."

Филип Попов призова напусналите партията да подадат оставки и като общински съветници във Видин, тъй като са избрани като представители и с подкрепата на левицата, от която вече се отрекоха.

Михаил Миков

От ръководството на БСП директно обвиниха Михаил Миков, бившия лидер на столетницата, че в сянка работи за разцеплението на партията, кадрува във видинския регион и участва в задкулисни договорки. Потърсихме го за коментар на тези твърдения:

"Много ниско политическо равнище. И за тези двама съм направил достатъчно- единият (проф. Радослав Гайдарски, бел.ред.) да се върне, а другият (Филип Попов, бел. ред) да влезе в политиката, но това няма значение. Вместо да се замислят за предстоящите избори, за проблемите пред българските граждани, за проблемите пред Видинския регион, тях да обсъждат, да търсят съюзници, а не врагове, те продължават да затъват в тази пагубна за БСП линия на търсене на врагове- вътрешни, външни. Гледам и Калоян Методиев, бившият лидер на СДС младежи, който днес се е заврял в полата на Корнелия Нинова, да търси и той врагове и да смята, че видинските другари, които са напуснали БСП, едва ли не са функция на някакъв заговор, в който участват президентът Радев, Бойко Борисов... Не могат да разберат, че точно техните действия, които съсипаха БСП, унищожиха БСП, принизиха БСП- изборните резултати са видими, са причината все повече хора да напускат. Знаете, че аз още януари свърших тази работа, а сигурно ще има и други хора, които като израз на своето отношение към ръководството на БСП, към такива бивши седесари като Нинова и Методиев, ще хвърлят партийните си билети. Само така мога да го коментирам- низко, лично, но най-важното- политически неадекватно, неразбираемо."

Факт е, че резултатите на левицата в смятаната в миналото за "червена крепост" област Видин от година на година се влошават. На парламентарните избори през 2013 година БСП печели близо 40 процента от гласовете в област Видин и категорично е първа политическа сила. Бюлетините за БСП тогава са близо 18 000. През 2017 година затвърждава резултата си с 38%. На изборите миналата година обаче бе регистриран срив в подкрепата за социалистите. За тях във видинско гласуваха около 8 000 души през април, 5700 през юни и едва 4 200 избиратели през ноември. На какво се дължат тези резултати- дали на ръководството на партията или на подривни дейности на местни социалисти? Въпрос, чийто отговор може би ще стане ясен на предстоящите през октомври поредни парламентарни избори.

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21