Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БОЕЦ": Областният управител на Видин извършва без мотиви чистка в администрацията

Снимка: Радио ВИДИН

За масови и немотивирани уволнения на служители в областната администрация във Видин алармира председателят на Гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. Според него, назначеният от служебното правителство областен управител Огнян Асенов, извършва "чистка по политически причини":

"Само в областните управи през последните 11-12 дни в страната са уволнени над 200 човека. Област Видин не е изключение. Тези уволнения в такъв мащаб нямат своето логично обяснение. Служебният кабинет е назначен с една основна конституционна задача, а именно да организира и проведе изборите и неговите действия би трябвало да се разглеждат през тази призма. Никаква логика и обяснение няма за огромна част от тези уволнения. С какво ще помогне или ще навреди на организацията на изборите уволнението на портиер или на експерт, или служител на средно и ниско ниво в някаква администрация? Ние имаме своето обяснение, а именно, че чрез тези действия се цели да се наложи контрол върху цялата администрация и нейния вот. Това е т.нар. "модел ГЕРБ" на правене на избори- чрез масов контрол върху администрацията, гласовете на служителите в държавната администрация и техните семейства да бъдат контролирани и насочени в съответната посока, към партиите, които ръководствата на администрациите посочат. Уволняват се хора, които не са партийни политически назначения, но това са хора независими, това са хора експерти, които явно те не могат да контролират или така са преценили. Това са хора, които няма да приемат политически поръчки, няма да приемат заповеди "донеси ми списък с 20 имена и телефони на хора, които ще гласуват за който им кажем ние", давам конкретен пример. Миналата седмица "БОЕЦ" заявихме среща с областния управител на Видин г-н Огнян Асенов, за да потърсим от него обяснение и отговор за уволненията конкретно в администрацията в област Видин. Областният управител отказа да даде отговори и се скри в тоалетната, колкото и комично да изглежда това. В същото време това е тъжно, защото този човек трябва да организира и да защити нашия вот. Той носи отговорност за изборите. До мен са трима вече бивши служители на Областна администрация Видин. Уволнени в три поредни дни. Заповедите на тези хора се връчват пет минути преди края на работния ден, че от следвация ден вече не са на работа. Защо? За да не могат да попитат защо се случва това с тях. Уволняват се един по един. Това са живи хора, със своите семейства, със сметки за плащане, с кредити, със своите планове, мечти... Тези масови чистки компроментират администрацията, те обезкървяват администрацията. Гражданите търпим последствията, защото хората, сблъсквайки се с тази администрация, казват, че тя не работи. Няма как да работи, след като на всеки два или пет месеца сменяш половината хора вътре. Но никога досега не сме виждали да се случва подобно нещо, в такъв мащаб от служебен кабинет."

На пресконференцията на сдружение "БОЕЦ" присъстваха и трима от уволнените служители. Според тях областният управител ще прекрати трудовите правоотношение на около 20% от работещите в администрацията. Георги Карамфилов доскоро е работил в юридическия отдел, като част от задълженията му са били да следи за законосъобразността на решенията на общинските съвети в област Видин:

"Проблемът всъщност е много по-голям, не е личен и персонален, защото тук става въпрос за порок в системата и начина на взимане на решения от хора, които ни управляват и реално влияят на живота ни по този начин. Този човек, когато беше назначен, лееше речи за приемственост, за професионализъм, а дни след това първата му работа беше да започне да уволнява хора. Сигурен съм, че той дори не позанава тези хора. За себе си го твърдя със сигурност. За една седмица не виждам как би могъл да се запознае като работа, като действия, за да си мотивира зароведта. По закон не е длъжен да я мотивира, но това не означава, че не дължи отговори. Дължи ги, защото, когато се прибрах вкъщи, синът ми ме попита защо се е случило това. Аз не мога да му отговоря. Какво се случи реално след тези уволнения? Насажда се страх. Да седиш и да трепериш за мястото си. Колко ще си ефективен? Уволнил си 15% вече от администрацията, следват и други. Намаляваш капацитета и натоварваш други колеги с тази работа. Ако борбата е да махнем тези хора, за да назначим други, жална ви майка. Това нещо трябва да се промени. По този начин не може. Ще дойде следващият областен управител и с чиста съвест ще каже, че предишния е уволнил 10 човека, тогава аз ще уволня 15, това си е нормално. Кое му е нормалното на това? И после казват- няма хора. Откъде ще има?"

И останалите двама уволнени, които присъстваха на пресконференцията, споделиха, че не виждат обективни причини за тези действия на областния управител:

"Мирослав се казвам, бях главен специалист. Областният управител се срещна с мен и каза, че има готов човек, който да дойде на моето място и трябва да си тръгна иначе щяло да се стигне до други начини да си тръгна... Владимир се казвам аз, бях младши експерт до 17 август. Без обяснения за освобождаването ми в 17 часа ми се връчи заповедта, че от следваия ден не съм на работа."

Представителите на сдружение "БОЕЦ" днес отново опитаха да се срещнат с областния управител, за да разберат от него какви са мотивите за уволненията, но техническият сътрудник им обясни, че в момента Огнян Асенов е в среща и им предложи да се запишат за приемния му ден във вторник, 30 август. Според потърпевшите общо около 1/3 от състава на областната администрация ще бъде уволнена. Засега няма официално становище по казуса от страна на ръководството на Областна администрация Видин. Радио Видин изпрати официално запитване по случая, очакваме отговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов.  "Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме..

публикувано на 06.06.24 в 17:50

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14