Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е промяна на отоплителния уред, заявен по Програмата за подмяна на печките във Видин

Снимка: Радио Видин

Драстично нарасналата цена на пелетите е причината част от кандидатствалите по Програмата за замяна на старите отоплителни уреди с пелетни горелки да се откажат от участие в проекта. За проблема съобщи кметът на общината Цветан Ценков, като припомни, че над 2500 са сключените договори за подмяна на отоплителни уреди в общината. 

Николай Цеков е един от участниците. Кандидатствал е за камина на пелети, но и той като мнозина в настоящия момент би я заменил за климатици, макар да си дава сметка, че поскъпването на електроенергията за бита също е неизбежно: 

"Значи знам за проекта и аз съм участник в този проект. Идеята е много хубава, идеята е, наистина така трябва да бъде - да се запази околната среда, но в момента с тази енергийна криза, която е текуща и която поне за сега не виждам как ще се махне или как ще се намали - по-скоро хората се мъчат да оцелеят, отколкото да мислят за някаква по-добра чистота на въздуха. Така, че при положение, че той си е поискал да си смени печката да речем на дърва или котлето на дърва и да иде на пелети, то тогава, когато той го е поискал пелетите бяха около 200-300 лева, което беше нормално. Сега отиват към 1000. Човекът наистина може да е загрижен за околната среда, обаче той е по-загрижен как ще оцелее".


Възможна ли е промяна на вида на новия отоплителен уред или отказ от участие са част от въпросите, с които се обърнахме към ръководителя на проекта Румен Лилов:


"Във всеки един момент всеки един бенефициент, който е подписал договор с Общината за получаване на такъв уред, може да се откаже доброволно, подписвайки декларация, която да бъде входена в Информационния център на община Видин и ние ще вземем под внимание неговото желание". 

Не е възможно обаче да смените пелетната камина с климатик, коментира още Румен Лилов:

"Не е възможна такава промяна, тъй като вече имаме подписани договори и на база на тези подписани договори ние сме направили спецификация на тези уреди, обявена е обществена поръчка и съответно всички уреди, които са заложени, трябва да се доставят и да се монтират. Единственият вариант, както казах, да се откажат е да подпишат доброволна декларация за отказ и да я входят в Информационния център... До момента от първата покана, от общо подписани 2877 договора имаме 103 отказа и 88 неподписани договора, тоест сключените Споразумения за демонтаж и монтаж на нови уреди са 2697".

Демонтажът на старите уреди ще започне от месец септември, каза Румен Лилов. Като най-напред ще започнат в кварталите "Гео Милев", "Вида", "Крум Бъчваров", "Васил Левски", "Христо Ботев", "Бонония" и централна градска част. Фирмата, която ще извършва подмяната на уредите ще се свързва с всеки един бенефициент предварително, за да уговорят удобно време за демонтаж и монтаж.

Очакваният ефект от изпълнението на проекта е да се намалят емисиите от фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните замърсители на въздуха. Това на своя ред предполага не само комфорт, но и по-здравославен начин на живот.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00