Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Снимка: Национален туристически клъстер Българският пътеводител

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд. На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния бит и култура, традиции и занаяти. 

Най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски кораб, тип лусория, на Дунавския бряг, обясни Десислава Минчева, председател на Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", които са основен организатор на събитието.

"Идеята е фестивалът да пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония и е във връзка с новите разкрития и разкопките, свързани с Бонония именно и покрай западната порта. Подготвили сме една битка между римските легиони и варварски наемници, като цялата тази историческа атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите реенакторски групи в България- Сдружение за автентични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae. Мястото на събитието е отвън до крепостта "Баба Вида" или в близост до познатия градски плаж Видин. На 1-и октомври очакваме да пристигне и реплика на римски кораб, тип лусория, "Danuvina Alacris", който ще акостира на Дунавския бряг в град Видин и ще организираме официално посрещане на международния екип от делегати. Корабът е реплика на римски кораб от четвърти век като е построен с автентични материали, следвайки артефакти, открити покрай разкопки в град Майнц. Плаването на римския кораб започна юли месец тази година от Германия като прекоси целия Дунавски бряг, в няколко държави по поречието на река Дунав. На 30-и септември вечерта за първи път пристига в България и ще продължи плаването си в няколко спирки по поречието на реката. 1-и и 2-и октомври е в град Видин, след това в Арчар, Лом, Козлодуй, Оряхово и т.н., като последната му спирка ще бъде на 12-и октомври в град Силистра".

По време на фестивала ще има демонстрации на военна техника и оръжия, ще бъдат показани антични традиции, професии, римски игри за деца, както и късноантична мода и прически, добави Десислава Минчева. Жители и гости на Видин ще могат да се качат на римския кораб и да го разгледат. 

Късноантичният римски фестивал "Бонония оживява" започва в събота, 1-и октомври, от 10:30 часа до крепостта "Баба Вида". При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе в спортна зала "Фестивална", допълват организаторите.

*Повече за фестивала чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година. Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално..

публикувано на 07.02.23 в 17:30

ПГ "Васил Левски" в Мездра се сдоби с фигура на патрона си

Фигура  на Апостола на свободата Васил Левски  в цял ръст  посреща  всички посетители  на  входа на Професионалната гимназия, носеща името му в Мездра.  Поводът е предстоящата 150 годишнина от гибелта на Васил Левски, а идеята  е на учениците от ученическия парламент. Фигурата на Апостола на свободата е  със 174 см височина и е..

публикувано на 07.02.23 в 14:30

Мездренско училище с награда от Брюксел

С колективна награда, купа и сертификати, са отличени група учители и ученици от СУ „Иван Вазов” в Мездра , които участваха в конкурс, организиран от "HISTOLAB", лаборатория за транснационално историческо образование и сътрудничество.  Това е съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа, целящ да обедини иновативни идеи за..

публикувано на 07.02.23 в 13:00

Треньорката Мариана Добрева представя първата си книга във Враца

Поетичната си книга "Ноти в косите" ще представи тази вечер Мариана Добрева в Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца, в 17:30 часа.  Корицата е дело на Валентин Герасимов, а илюстрациите в книжното тяло са изрисувани от златното момиче по художествена гимнастика Боряна Калейн .  Стиховете  ще бъдат представени в съпровод на композитора и..

публикувано на 07.02.23 в 12:30

Видински ученик, отличил се в национално състезание: Математиката ми е любим предмет

Десетокласникът Николай Евгениев от ППМГ „Екзарх Антим Първи“ във Видин е отличен с грамота и е на четвърто място във възрастова група "10 клас" в Националното зимно математическо състезание , провело се в София. Съревнованието тази година затрудни доста от участиниците, коментира Валери Цветков , преподавател по математика във видинската..

публикувано на 07.02.23 в 12:00

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09