Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 октомври 2022 година

Снимка: Радио Видин

Три извънредни обществени обсъждания се проведоха в община Видин - на Наредбата за местните такси и цени на услуги, Наредбата за местните данъци и такси и на План сметката за чистотата. Трите обсъдени наредби ще бъдат предложени за гласуване на следващото заседание на Общинския съвет на Видин.


В Централната избирателна комсия днес се извършва повторна проверка на протоколите с резултатите от гласуването в неделя.  Законовият срок за обявяване на резултатите е четвъртък, но се очаква това да стане или късно тази вечер или в утрешният ден. До неделя трябва да са ясни и имената на депутатите. Тези, избрани в два района, ще трябва да посочат от къде ще реализират мандата си. Отново се очаква да има и откази на избрани за депутати да влязат в народното събрание, за което след заявления от тях, ЦИК се произнася с решения.


Ниската избирателна активност е симптом, който показва, че хората са уморени от този маратон, започнал от 4 април миналата година- четири поредни избора, които водят до умора и апатия у хората, коментира в "Посоките на делника" политологът от "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев.


77 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Видин са регистрирани 16 положителни проби, във Враца 33, а в Монтана 28. 1 339 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. Това са 15,81 % от направените 8 467 теста за изминалото денонощие. В болница с Covid-19 са 593 пациенти, от които 45-ма са в интензивно отделение. 9 души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. Поставени са 798 дози ваксина. 


Още по една улица в селата Мърчево, Громшин, Владимирово и Лехчево ще бъде асфалтирана. Близо 700 000 лева са отделени от капиталовите разходи на общината. До дни ще започне и ремонт на сградата на общинската администрация в Бойчиновци.


Доброволци от формированието за гражданска защита към Община Ново село отрязаха опасно дърво. Старата липа се намира на тротоара до къщата на Владимир Гилов, който повече от 10 години живее със семейството си в чужбина.


С концерт на открито стартира новият творчески сезон на Младежкия дом в Монтана. На импровизирана сцена на площадката пред базар “Милениум” танцовите и певчески формации забавляваха публиката с пъстра и динамична програма. 


20 икони от 19 век са представени в изложба "Иконата - въплътената молитва" - така се нарича изложбата на Историческият музей-Чипровци, която бе открита днес. В експозицията за пръв път се показват икони от православните църкви на селата в Община Чипровци, които са част от музейната колекция.


Базар в подкрепа на 8-годишния Ники от Видин организираха днес в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин. Събраните средства от благородната инициатива ще отидат за лечението на Ники, който е диагностициран със злокачествен тумор в мозъчния ствол. 


Възпитаници на ателието по изобразително изкуство Nana ART подреждат свои рисунки. Художествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена "Младите художници". Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години.

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя".


Във Видин започна Панаир на спорта. Целта на събитието е да насърчи видинските ученици да започнат да спортуват и водят по-активен начин на живот. Спортната седмица започна с турнир по волейбол. Панаир на спорта продължава до 7 октомври   В последния ден от  като подарък за всички участници, от Общината организират концерт с поп-певицата Михаела Маринова, който ще се състои на стадион "Георги Бенковски".

Светла Дамяновска ще открие поредната си  Самостоятелна изложба-живопис "Неувяхващи подаръци" на 5 октомври от 16,30 часа в Информационния център на Община Мездра. Главният експерт от отдел „Културно наследство и художествена галерия” при община Мездра Дамяновска  развива и богата творческа дейност.  Освен че рисува, тя и твори – издала е издала и книги с поезия и проза. 


Рисунка на Алсу Тодоринова Пейчева от 4.б клас на Трето ОУ "Иван Вазов" в Берковица е избрана да бъде изложена в Лондон по време на Британско-българския бизнес бал на 12 октомври. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27