Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Дражинци: Селото ни е много хубаво, но еднообразието ни убива

13
Снимка: Радио Видин


В "Добро утро, кмете" гостуваме на село Дражинци във видинската община Ружинци. Разположено е по средното течение на река Лом, която обикаля селото от три страни. От четвъртата му страна  се намира не много високо възвишение, наречено "Брега". Така единствената връзка със селото е един мост, построен още през първата половина на миналия век.  

Има доста легенди за създаването на селото, но във всички тях се разказва, как козар на име Дражо намерил това място и се заселил с фамилията си там. Името на селото се споменава в турските регистри още през 16 век.

Днес населението тук е предимно възрастно, много от хората са и самотно живеещи. Правим всичко възможно за облекчаване на живота на хората за по-спокойни старини, обясни кметският наместник на Дражинци, Кръстьо Джонов:

"30 метра от водопровода в селото е нов. Общината помогна да се ремонтира и отсечката от пътя за селото до центъра му. Това е 1 км, който не бе ремонтиран отдавна.
Ремонтирахме и здравната служба. Общинският кмет разреши да се преместим от сградата на кметството тук. Причината е, че по-рано възрастните хора трябваше да се качват до втория етаж, за да дойдат при мен, а не всеки можеше да изкачи стълбите. За да е по-лесно за хората, сега кметството слезе в здравната служба. Ремонтът е направен изцяло- имаме нов покрив, стаите са пребоядисани, има и ново обзавеждане. Имаме лекарски кабинет, в който всеки вторник идва д-р Славчев. Той е личният лекар на половината от хората в селото... Детска площадка с беседка е изградена в центъра на селото. В нея има две люлки, батут и тенис маса. Поддържа се като общински имот, постоянно се коси... Преди 7- 8 години построихме и параклис с дарения на хора от селото... Спортът също добре се развива. Това се вижда от купите, които сме спечелили от турнирите по футбол- винаги първо или второ място. Дражинският отбор се казва "Ураган" и е един от най- добрите... Имаме и поща. Тя работи постоянно. Тук се изплащат пенсиите на повечето възрастни хора.
На 15 юни 2022 година при преброяването, жителите на Дражинци бяха 129. Само толкова са останали. Над 60 % от населението е застаряващо. Повечето са на инвалидни пенсии. Рядко има някой с превоз, а придвижването до по-големите населени места е трудно.

Икономика тук няма, предприятия няма, кадри- също няма. Най-големият ни проблем е, че тук покритието на GSM операторите е много лошо. Ако се наложи някой да извика линейка или пожарна, няма как. Връзката е никаква. Повече от 23 човека от селото сме се обаждали на "горещата линия" на операторите с оплакване, но оттам нищо определено не казват. Сега ходим на стопанството при входа на селото. Там е кооперацията, която има усилвател отгоре и само там връзката е хубава. Иначе ходим по улиците и търсим сигнал. А си плащаме таксите - всеки месец от 30 до 70 лева, но не получаваме насрещна услуга..."

От началото на пандемията тук са се разболели общо 13 местни жители, като трима от тях са починали, обясни още кметският наместник. В селото целта е да се върнат младите хора, но не са малко и тези, които след пенсионирането си решават да продължат живота си в родното село. Такъв е и случаят с  85-годишния Спас Марков, който като пенсионер се връща в Дражинци от София. Смята, че тук животът е по-полезен за възрастните хора, но и по-труден. Днес селото, според него, е доста по-различно от това, което помни.

"Едно време хората си помагаха много. И не само съседите. Строяха заедно новите къщи. Сега не е така... Мостът, който ни свързва с останалия свят има нужда от ремонт. Строен е някъде към 1940 година. Аз не помня, но по-възрастните преди години разправяха, че през него е минал танк, за да провери издръжливостта му. Сега обаче го претовариха и вече пише, че само товари до 10 тона могат да минат по него. Камионите на земеделската фирма, която обработва земята тук не винаги спазват това изискване. Смятам, че трябва да се направи експертна оценка за състоянието му, защото това е единствената ни връзка с останалия свят..."

Завърналите се пък в Дражинци млади хора не намират смисъл за постоянен живот на село, заради лошата инфраструктура и липсата на работа. Един от тях е и Христо Стаев, който е тук със семейството си.

"От една година се наблюдава спад на Интернет покритието, а това се отразява негативно на работата ми. Същото се отнася и за GSM обхвата. Това за мен е притеснително, защото тук имам възрастна баба и когато не съм на село, а реша да я потърся, не винаги мога да се свържа с нея. Това е недопустимо за 21 век..."

Целите интервюта, анкета с местните жители и подробности по темата- в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59