Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на четвъртокласничка от Берковица участва на изложение в Лондон

Снимка: Община Берковица



Портрет на кралица Елизабет II, нарисуван от момиче от Берковица, си спечели място на специално изложение по време на Британско-български бизнес бал в Лондон, което ще се проведе на 12 октомври. Четвъртокласничката от Трето ОУ "Иван Вазов" Алсу Тодоривна Пейчева от Берковица участва в конкурс на тема "Нейно величество Кралицата на Англия", организиран по повод създаването на Бала и в чест на Елизабет II.  


След селекция, само десет от всички изпратени творби ще пътуват за столицата на Обединеното кралство. Талантливата Алсу е страстен почитател на Елизабет II и нарисува портрета на един дъх, разказва нейната учителка Филонка Горанова.


"Предложих, разбира се на Алсу и нейната майка. Особеното беше, че срокът за рисуване на творбите беше много кратък, но в момента, в който аз намерих информацията за конкурса и казах на майката, в същия момент Алсу ни чу и в същата минута тя хвана молива и започна да прави портрета".

Четвъртокласничката рисува от дете. Може да се каже през целия си живот, разказва нейната майка Анджелика Бушмен, която е с украинско потекло. Тя споделя, че за детето й това е и един вид терапия, тъй като още в ранна детска възраст Алсу е диагностицирана с детски аутизъм.


"Тя рисува през целия си живот. Сега е на 13, а рисува от...не знам. Може би откакто беше на 1 година, откакто започна да държи нещо в ръчичката си. Аз й давах моливче, хартийки и така, защото тя има диалогическо разстройство и за нас това беше средство за комуникация. Сега за нея това е като дишането... рисува непрекъснато, просто непрекъснато... Тя не просто рисува. Тя знае всичко за художниците, за стиловете, тя се интересува от всичко по този въпрос. Сега се интересува много от българските художници. Така проучи цялата история на Кралицата и не само за нея, а за целия й род. Тя се интересуваше от историята и намери всички снимки от Интернет, всички, които имаше там- от детството й до сега, до последните й дни. Всички рисунки запази в таблета си и направи един образ за основа, но по принцип това е такъв образ, не само Кралицата като снимка, а това е такъв, събирателен" - разказва майката на Алсу Анжелика Бушмен.

Макар и само на 12 години, Алсу вече има множество призови награди в редица международни и национални конкурси. 

Повече може да чуете в звуковия файл*

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05