Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диджейството - новата страст на Яница от Видин

3
Снимка: Зорница Василева



18- годишната Яница Иванова от Видин има какви ли не таланти - да рисува, да гримира,  да снима, да пее, да свири на китара. Яни беше част от видинската пост пънк група the Dream, а отскоро диджейството е новата й страст.


От началото на годината се проявява зад диджейския пулт в барове и на различни събития в града. Нейният артистичен псевдоним е DJ Atlantis.


"Първата ми изява беше в един видински бар, колаборация с DJ Rumen... Бях видяла едно стори от платформата "Sтетика", които бяха обявили DJ работилница за лятото. Съответно аз се записах, тъй като преди това се бях занимавала малко на един фестивал, който се провеждаше тук преди години и бях присъствала на такова обучение и си казах "добре, хайде да възродя още нещо"


Музикалните стилове, които Яница миксира, са най-разнообразни. Варират от 50-те години до днешни дни. 


"Аз се съобразявам с обстоятелствата и с публиката, като гледам да се придържам към моя стил, защото според мен, ако някой се съобразява твърде много с външни фактори, се обезличава като артист. Имала съм рок събития, имала съм метъл събития, имала съм даже и нео-соул-джаз събития, тъй че определено съм гъвкава в това отношение, но стига продукта да е качествен, аз мога да го представя пред публиката..."

 

Да свири на китара е много по-различно от това да смесва парчета, но пък е ново предизвикателство за нея:


"По-различно е, но е нещо ново. Аз постоянно обичам да покорявам нови върхове, това определено ме развива и диджейството ми стана интересно в последно време."


Яница е самоука и се учи главно от видео уроци в You Tube.


"Гледам да пресъздам това, което виждам и съответно вкарвам и доза творчество от мен във финалния продукт".


Яница беше първата записала се в работилницата на DJ Martoom, който беше гост на събитието "Субкултурен меланж", част от фестивала "Дунавски вълни" във Видин.


"Определено е много по-полезно да видиш нещо как се случва пред теб, а не през екрана. Можеш да задаваш въпроси на място и като цяло, научих много неща. Аз съм изключително благодарна на Марто за търпението и за отговорите на всичките въпроси, които аз задавах." 


За Яни миксирането не е особено трудно.


"Трябва да имаш креативност, трябва да проявяваш творчество и да си готов да се адаптираш към всичко... Ако си се занимавал с музика преди това, определено, ще ти е по-лесно, тъй като си трябва да си доста ритмичен. Но ако не си се занимавал, не е трудно да го направиш, тъй като повечето хора си имат вградено чувство за ритъм".

  

Следващото ѝ участие като диджей, ще е на базара  "На есенен базар сме", който ще се проведе на 21 и 22 октомври пред видинския Драматичен театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34