Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-годишен от Монтана е задържан за кражба на риба

Снимка: ИАРА-Монтана



42-годишен монтански жител е задържан за 24 часа в ареста на полицейското управление в Лом за кражба на риба от частен водоем, съобщават от полицията в Монтана.

След получен сигнал от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана служители на сектор "Специални тактически действия" при ОДМВР Монтана предприели заградителни мероприятия до язовир в ломското село Расово, собственост на монтанска фирма. 
 
При проведената акция е заловен 42-годишен жител на гр. Монтана, докато товарел чували с риба в лек автомобил с монтанска регистрация. Акцията е извършена след няколко дневно наблюдение на лицето, което е системен нарушител и бракониер на риба, каза началникът на ИАРА Монтана Росислав Василев:

"Към 6 часа е установено и задържано лицето, така да го наречем, с инициалите А.А. Същото лице има няколко влезли в сила наказателни постановления, както и образувани досъдебни досъдебни производства. Извършва нерегламентиран стопански риболов във вътрешен воден обект, различен от Черно море и река Дунав. Заловен е на място, когато изважда риболовните уреди с улова от язовира, на брега на водния обект, от служителите на сектор специални тактически действия към ОД МВР Монтана и от служителите по контролна дейност на сектор "Рибарство и контрол"- Монтана. Установени са около 60 кг общо тегло риба .

При извършеното претърсване от автомобила са иззети 8 хрилни рибарски мрежи, гребла, надуваема лодка, лекият автомобил и 3 чувала с жива риба от вида шаран, бял амур и сребриста каракуда. Открадната риба е върната на собственика.

Сериозна глоба и дори затвор може да получи бракониерът от Монтана.

"На лицето отново му е образувано досъдебно производство по чл. 238 от наказателния кодекс, което е престъпление. В зависимост от това какъв обвинителен акт ще внесат от прокуратурата. Глобата ще бъде висока и при него има вече влезли две и повече в сила наказателни постановления и го очаква може би и задържане в затвора, да."

Няколко са останали бракониерите, които посягат на рибата в частни водоеми в област Монтана, след като язовир „Огоста” е сериозно охраняван, допълни Ростислав Иванов:


"Два месеца преди Никулден, в такива малки водоеми, особено, които са взети на концесия, лицата които са системни нарушители на ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите ) с оглед на това, че в такъв малък водоем за кратко време може да се хване голямо количество риба, са преместили незаконните си действия в такива водоеми."


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение.  Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.                     От днес,  25 юли, с един час се увеличава..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02