Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на Видин- за духовността през годините

3
Видин, сниман от дрон
Снимка: Светослав Цветанов

На Димитровден в "Посоките на делника" гостува именникът Димитър Тодоров- дългогодишен общински съветник, зам. председател на Общинския съвет, зам. областен управител и автор на Видински Aлманах, в който са събрани имената и биографичните данни на родени или свързани с Видин и видинския край учени и творци- актьори, архитекти, артисти, журналисти, литературни критици, музикални дейци, писатели и поети, режисьори, скулптори, фотографи, хореографи и художници. Неговата цел е да се отдаде заслужено внимание и почит на хора, посветили живота си на дейности с непреходен характер, оставили или оставящи диря в цивилизационното развитие на България и света. 

"Чувствата са прекрасни, всеки празник поражда емоция, още повече, че когато решихме днешният Димитровден да бъде обявен за духовен празник на Видин през 1993 година всички бяхме изключително солидарни. На територията на Видин е втората по големина катедрала в България. Когато човек поразрови и намери повече информация за Свети Димитър, не само повече изпитва повече уважение към него, но и уважение към добротворчеството ... Културният календар е доста богат, но друг е въпроса дали нямаме някои резерви към културните изяви и публичните дейности, защото според мен трябва да отдадем повече място на духовността и по- малко внимание на потребителството ... Годините, когато бях общински съветник бяха едни много бурни, много крайни, много отричащи и много утвърждаващи години и действия. Общинският съвет беше огледало на обществените процеси, които се развиваха в страната. Там бяха, независимо от политическите сили, които представляваха много знакови хора и имаше диалог между тях."- обясни Димитър Тодоров.

Как видинчани оценяват направеното през годините и с какви чувства посрещат днешния празник- това проверихме в анкета:

"Със смесени чувства посрещаме днешния празник, защото тези празници малко отидоха на заден план, старите празници. Сега повече сме на новите, европейските празници ... Аз съм щастлива на този ден, моят мъж е Димитър и ние си празнуваме ... Не знаех, че Видин има духовен празник, аз живея в Испания и мисля, че не се прави достатъчно тук за младите хора и затова те напускат града. Пожелавам на всички да си прекарат много добре и ако някой се сети и за младите хора, нека да направи повече неща за тях ... В последните години ние пенсионерите сме подтиснати. Празникът ни е приятно, че го има, защото си е празник не само на града, а и изобщо ... Прави ми впечатление, че Видин, независимо то това, че всички твърдят, че отива на зле, има някои индикации затова, че се развива и в добра посока."- коментираха видинчани.

Сутрешният ни гост Димитър Тодоров е автор на Видински Алманах, призван да бъде колективно дело. Публикуваните имена и данни са черпени от сборници и публикации, интернет и лични срещи, спомени и мемоари, родови хроники и фонда на Държавен архив- Видин. Във видинския Алманах има отделено почетно място и на личността на проф. д-р инж. Doktor Konoris Kausa Димитър Стефанов Стоянов. Той е роден на 8 април 1943 г. в гр. Монтана, но родовият му корен е от гр. Кула. Средното си образование Димитър Стоянов завършва в СОУ "Димитър Благоев"- Видин през 1960 г. През 1972 г. му е присъдена научна степен кандидат на техническите науки, а през 2003-2005 г. е директор на Регионалния център за върхови постижения, основан от Асоциацията на университетите с преподаване на френски език. Проф. Димитър Стоянов е заемал редица административни длъжности и активно е участвал в процеса на реформиране на системата за висше образование. Научната му дейност е съсредоточена върху енергийната ефективност и екологичното влияние на транспортните средства и върху алтернативните източници на енергия. Владее отлично руски, английски, немски, френски, италиански и сърбохърватски и ползва испански език. Той е автор на книгата "Видин в моите спомени". На Димитровден разговаряхме с проф. Димитър Стоянов: 

"Две неща ме подтикнаха да се заема с написването на тази книга. Първото от тях е, че Видин наистина е много интересен град със славна история, с големи заслуги за историята на България изобщо и за него би трябвало да се говори и пише много повече. Наше задължение да даваме своя скромен принос и аз се опитах да направя това. На второ място по естествени причини, редовете на хората от моето поколение стават все по- малобройни и с нас си отиват и спомените за редица събития, паметни моменти от историята на града, които би трябвало да станат достояние на повече хора."

Проф. Димитър Стоянов подсигурява наградния фонд за провеждащия се  ученическия конкурс за есе на тема "Моят Видин". 33 са събраните есета на видински ученици, а награждаването на победителите ще се проведе в утрешния ден, допълни Димитър Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03