Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на Видин- за духовността през годините

3
Видин, сниман от дрон
Снимка: Светослав Цветанов

На Димитровден в "Посоките на делника" гостува именникът Димитър Тодоров- дългогодишен общински съветник, зам. председател на Общинския съвет, зам. областен управител и автор на Видински Aлманах, в който са събрани имената и биографичните данни на родени или свързани с Видин и видинския край учени и творци- актьори, архитекти, артисти, журналисти, литературни критици, музикални дейци, писатели и поети, режисьори, скулптори, фотографи, хореографи и художници. Неговата цел е да се отдаде заслужено внимание и почит на хора, посветили живота си на дейности с непреходен характер, оставили или оставящи диря в цивилизационното развитие на България и света. 

"Чувствата са прекрасни, всеки празник поражда емоция, още повече, че когато решихме днешният Димитровден да бъде обявен за духовен празник на Видин през 1993 година всички бяхме изключително солидарни. На територията на Видин е втората по големина катедрала в България. Когато човек поразрови и намери повече информация за Свети Димитър, не само повече изпитва повече уважение към него, но и уважение към добротворчеството ... Културният календар е доста богат, но друг е въпроса дали нямаме някои резерви към културните изяви и публичните дейности, защото според мен трябва да отдадем повече място на духовността и по- малко внимание на потребителството ... Годините, когато бях общински съветник бяха едни много бурни, много крайни, много отричащи и много утвърждаващи години и действия. Общинският съвет беше огледало на обществените процеси, които се развиваха в страната. Там бяха, независимо от политическите сили, които представляваха много знакови хора и имаше диалог между тях."- обясни Димитър Тодоров.

Как видинчани оценяват направеното през годините и с какви чувства посрещат днешния празник- това проверихме в анкета:

"Със смесени чувства посрещаме днешния празник, защото тези празници малко отидоха на заден план, старите празници. Сега повече сме на новите, европейските празници ... Аз съм щастлива на този ден, моят мъж е Димитър и ние си празнуваме ... Не знаех, че Видин има духовен празник, аз живея в Испания и мисля, че не се прави достатъчно тук за младите хора и затова те напускат града. Пожелавам на всички да си прекарат много добре и ако някой се сети и за младите хора, нека да направи повече неща за тях ... В последните години ние пенсионерите сме подтиснати. Празникът ни е приятно, че го има, защото си е празник не само на града, а и изобщо ... Прави ми впечатление, че Видин, независимо то това, че всички твърдят, че отива на зле, има някои индикации затова, че се развива и в добра посока."- коментираха видинчани.

Сутрешният ни гост Димитър Тодоров е автор на Видински Алманах, призван да бъде колективно дело. Публикуваните имена и данни са черпени от сборници и публикации, интернет и лични срещи, спомени и мемоари, родови хроники и фонда на Държавен архив- Видин. Във видинския Алманах има отделено почетно място и на личността на проф. д-р инж. Doktor Konoris Kausa Димитър Стефанов Стоянов. Той е роден на 8 април 1943 г. в гр. Монтана, но родовият му корен е от гр. Кула. Средното си образование Димитър Стоянов завършва в СОУ "Димитър Благоев"- Видин през 1960 г. През 1972 г. му е присъдена научна степен кандидат на техническите науки, а през 2003-2005 г. е директор на Регионалния център за върхови постижения, основан от Асоциацията на университетите с преподаване на френски език. Проф. Димитър Стоянов е заемал редица административни длъжности и активно е участвал в процеса на реформиране на системата за висше образование. Научната му дейност е съсредоточена върху енергийната ефективност и екологичното влияние на транспортните средства и върху алтернативните източници на енергия. Владее отлично руски, английски, немски, френски, италиански и сърбохърватски и ползва испански език. Той е автор на книгата "Видин в моите спомени". На Димитровден разговаряхме с проф. Димитър Стоянов: 

"Две неща ме подтикнаха да се заема с написването на тази книга. Първото от тях е, че Видин наистина е много интересен град със славна история, с големи заслуги за историята на България изобщо и за него би трябвало да се говори и пише много повече. Наше задължение да даваме своя скромен принос и аз се опитах да направя това. На второ място по естествени причини, редовете на хората от моето поколение стават все по- малобройни и с нас си отиват и спомените за редица събития, паметни моменти от историята на града, които би трябвало да станат достояние на повече хора."

Проф. Димитър Стоянов подсигурява наградния фонд за провеждащия се  ученическия конкурс за есе на тема "Моят Видин". 33 са събраните есета на видински ученици, а награждаването на победителите ще се проведе в утрешния ден, допълни Димитър Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00