Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да бъдем добри самаряни!

Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че милосърдието, грижата за нашия ближен трябва да бъде неизменна част от нашия духовен и социален живот. В притчата за добрия самарянин Господ Иисус Христос ни открива смисъла на духовния живот и произхождащите от това дела като момент, който е гарант за истинско служение на Бог.

Ето и какво гласи тази притча:

Един човек пътувал от Иерусалим за Иерихон и налетял на разбойници. Те го съблекли, наранили, ограбили и го оставили полумъртъв на каменистия път. Този беден човечец стенел, раните го болели, силите го напускали, а нямало наоколо никой, който да му помогне. И ето, че по същия път се задал един еврейски свещеник. Страдалецът дочул неговите стъпки. И, може би, се е оживил от мигновена надежда за помощ. Но, напразно! Усърдният ревнител на буквата на Закона се оказал хладен по сърце. Той видял умиращия и отминал.

Едва отминал, ето че по пътя се задал един левит. Левитите са нисши служители при храма. Какво е било и неговото отношение, братя и сестри, към изпадналия в ръцете на разбойниците? 

Докато свещеникът само "видял" и "отминал", левитът "се приближил", "погледнал" и също "отминал".

Най-сетне минал и трети пътник! Съдейки по външността му, не е било трудно да се разбере, че той бил от омразната за иудеите Самария. Но как обаче се отнесъл той към ранения пътник? Самарянинът дошъл до него, видял го и се смилил. След това привързал раните му, откарал го на добичето си до страноприемницата и се погрижил за него. А на другия ден, като си заминавал, извадил два динария, дал ги на съдържателя и му рекъл: "Погрижи се за него; и, ако потрошиш нещо повече, на връщане аз ще ти заплатя" (Лука 10:35).

Спасителят завършил притчата и запитал законника: "И тъй, кой от тези трима ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците?" (Лука10:36). Законникът отговорил: "Оня , който му стори милост" (Лука 10:37). Тогава Богочовекът му казал: "Иди и ти прави също така" (Лука10:37). 

Братя и сестри,

милостив самарянин може да бъде всеки един човек. Между нас има много болни, бедни, нещастни и нуждаещи се. Но всеки от нас може също да се окаже и в числото на свещеника и левита, на които сърцата им са били твърди като камък. Това зависи от нашето духовно - нравствено състояние, но трябва да знаем, че съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост. Милостта бива похвалявана на съда, се казва в посланието на Св.ап.Иаков (2:13).

След като завършил притчата Си, Спасителят запитал законника кой от тримата- свещеникът, левитът или самарянинът, му се вижда ближен на попадналия в ръцете на разбойниците. Законникът отговорил, че това е самарянинът, и това бил правилният отговор, след което Господ му казал: "Иди и ти прави също така" (Лука 10:37), тоест - и ти проявявай милост, бъди милостив и на дело!

Господ казва тези думи и на всеки един от нас. Бъди милостив към ближния и врага си! Нахрани гладния и напои жадния! Прибери странника и облечи голия! Посети болния и затворника! (Мат. 25:35-36). Обърни грешника от лъжливия му път! (Иак. 5:19-20). Не дължи никому нищо, освен взаимна любов! (Римл. 13:8).

Нека се обърнем към Нашият Господ Иисус Христос с думите:

Господи, бъди Милосърден Самарянин за падналите ни и изпонаранени души! Насочи стъпките ни от долния Йерихон към горния Йерусалим и ще ходим свободно, защото търсихме Твоите заповеди (Пс. 118:45). Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – холивудският актьор Матю Пери се помолил като тийнейджър: "Боже, може да правиш каквото искаш с мен, но просто ме направи известен!" Бог чул молитвата му. После Матю се саморазрушил. Бог чува човешки молитви, но дали човек чува Бога, е друго нещо. Да се молиш на Бога е чудесно, но молитвата би могла да прерасне във взаимоотношение. Матю Пери е човекът, който прави първото без да се нуждае от второто. Бог търси второто, като ни е дал право на първото. Имаш право на молитва, но продължи напред към взаимоотношението.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

В "Музикална зона" на 09 февруари 2023 слушаме Даяна Рос

След 15 г. прекъсване, на пети ноември 2021 г. американската певица Даяна Рос издава своя 25-ти студиен албум Thank You .Той е реализиран в домашното и студио и чрез него изпълнителката изказва своята признателност към феновете, следвали я през годините. Смислен албум, засягащ онова, което се случва в днешния свят. Стиловете в тринадесетте..

публикувано на 09.02.23 в 09:00

Старинни обичаи оживяват в Северозапада

Провеждането на обичая „Гонене на змей“ ще бъде възстановено в община Георги Дамяново , област Монтана. В Ружинци ще възродят римския празник Флоралия, а в Чупрене ще припомнят как се вие уруглица – сватбарско знаме, използвано до 90-те години на миналия век. Идеята е на „Местна инициативна група - Западна Стара планина -..

публикувано на 08.02.23 в 17:03

Над 700 танцьори в спектакъл за 75-годишнината на Ансамбъл "Мездра"

Над 700 певци и танцьори ще излязат на сцената за 75-ия рожден ден на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра". Годишнината ще бъде отбелязана с 3-часов концерт- спектакъл в Зала 1 на НДК. Сценарист и продуцент е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Мездра": "Решихме да направим един юбилей, тричасов, с наистина..

публикувано на 08.02.23 в 15:49

Видин води в онлайн класация за най-любим град

Най-любим български град избираме с гласуване във Фейсбук. Участват 30 населени места, сред които са областните центрове на страната и някои от по-малките градове. Организатор е групата „Любими места от България“, а гласуването става с лайк под снимката с изображението на съответния град, който желаем да подкрепим. Досега в гласуването са се..

публикувано на 08.02.23 в 14:34

Конкурсът "Рецептите на баба" събира творби до 19 февруари

Започна петнайстото издание на Националния конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба". Съревнованието се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и има за цел да съхрани традиционните занаяти чрез изкуството, както и българското наследство и духовния..

публикувано на 08.02.23 в 12:10

Община Кула събира предложения за потребностите от социални услуги

Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година. Тези данни са..

публикувано на 08.02.23 в 08:40

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година. Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално..

публикувано на 07.02.23 в 17:30