Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 години от началото на демокрацията у нас - до къде стигнахме

Професор Вили Лилков: Остава големият дълг към хората, които са били репресирани от тоталитарната система

Снимка: Петър Георгиев

На 10 ноември отбелязваме 33 години от свалянето на тоталитарния режим у нас и началото на демократичните промени. На тази дата през 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП от поста генерален секретар на партията е свален комунистическият лидер Тодор Живков, който е начало на държавата повече от 30 години. С този акт се поставя началото на политическите промени и прехода към демокрация и пазарна икономика. 

"Събитията бяха общо взето неочаквани за обикновения българин. Вероятно вътре в средите на БКП, сред висшата номенклатура е имало очакване за тази смяна, която се извърши, но може би общо взето българите не бяха подготвени за този вътрешнодворцов преврат... Хората смятаха, че една комунистическа власт се сменя с друга и очакваха може би да се задълбочи перестройката, която беше започнала по това време в Съветския съюз. Нещата станаха малко по-драматични, когато се разбра още в началото на 90-та година, че България е изправена пред много тежка икономическа криза и това вероятно ускори политическите процеси и разбира се промените, които започнаха в нашето общество. Не трябва да подценяваме и промените, които се опита и самата комунистическа партия да предизвика, но те бяха недостатъчно и бяха много плахи. Изобщо те не поставяха под съмнение комунистическата система. По-скоро имаха надежди за смяна на един елит с друг при запазване на всички характеристики на социализма. Но събитията в Европа и разбира се икономическия крах, който все повече се осъзнаваше от българите, предизвикаха и много по-мощни политически промени, създаване на опозиция, която постепенно замени вътрешната опозиция, която се раждаше вътре в БКП и това вече даде началото на много по-сериозни политически процеси и икономически, разбира се.", коментира професор Вили Лилков, автор на книги за репресиите на тоталитарната власт.

Според него, ако разбираме прехода като смяна на една система с друга, то той е завършил. Отдавна са изчезнали основните белези на комунистическата система - тоталната обществена собственост върху средствата за производство, тоталната власт на една комунистическа партия, както и България вече не е в социалистическия лагер, доминиран от Съветския съюз.

"България се върна там, където ѝ е мястото и тя принадлежи вече към западната цивилизация. Случиха се и много други промени. Имаме частна собственост, имаме съвсем други икономически отношения, така че в този смисъл държавата е много далече и изглежда много променена, особено за хората, които гледат отвън. Категорично икономически стоим много по-добре и в държавен план и по отношение на икономическия просперитет на обществото. Само нека да си припомним битовия план, в който живееше българинът в онези години - големият дефицит на стоки, записванията за автомобили, за апартаменти, чакането с години, опашките по магазините. Всичко това изчезна категорично. Така че в този смисъл преходът е приключил, дори мога да кажа, че България много уверено се развива като една средно развита европейска държава. Ако обаче погледнем в личен план, там картината е много пъстра. Много хора загубиха статута, който имаха преди 1989-та година и когато се поговори малко по-внимателно с тях, за всичките им жалби по онова време, прозира именно това, което казах - загубата на личния статут и личните привилегии."

Според професор Лилков все още остава голямото задължение към хората, които са били репресирани от тоталитарната система: 

"Ако говорим за реабилитация в морален план, те не я получиха, защото много от истината за комунизма и за престъпленията на комунизма не бяха казани и стоят още в тайна. Късното отваряне на досиетата, трудното реагиране на образователната система по отношение на влизането в учебниците на историческата истина за онези години, доведе до това, че  вече 30 години след 89-та година ние все още откриваме все нови и нови неща, които показват истината за случилото се през онези години. Причините са, че след 89-та година медийната среда в голяма степен беше доминирана от хора, свързани с бившите репресивни служби, хора, свързани с бившата номенклатура, тъй като те успяха да превземат медийната среда. От друга страна много от бившата номенклатура и хора, свързани със секретните служби, успяха да влязат много мощно в приватизацията, да завладеят банките и банковата система, т.е. казано накратко икономическата и медийната власт останаха в ръцете на бившата номенклатура, висши членове на БКП и хора, свързани с тоталитарните служби. Това доведе до там, че истината много трудно си пробиваше път. Говорим за историческата истина. Хората, които са преживели тежката травма на комунистическата революция в България и последвалите мероприятия на "народната власт", тези хора не можаха да получат реабилитация, но надявам се, че с годините поне по отношение на паметта ще бъдем достатъчно упорити и достатъчно коректни към тези хора и разбира се в името на истината ще изкараме повече факти, повече данни за онзи период, в който за съжаление беше ликвидиран бившият елит на държавата и беше заменен с нов, комунистически елит, чийто генезис  е свързан основно с партизанско движение, яташко движение, с хора, които идват след 9-и септември (1944 г.)  на власт и узурпират всички ръководни места в държавата, ограждат се с привилегии, дават  привилегии на своите деца, дават им предимства в живота и оформят, така да се кажа, облика на цялата ни държава."

По думите на проф. Лилков трябва да приемаме истината и фактите каквито са и тя да стане основание за следващи действия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05