Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев


Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще се включат певци и инструменталисти от страната и чужбина. Сред тях е кавалджията и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Величков. Първата му среща с композитора е, когато се явява на конкурс за инструменталисти в Ансамбъла: 

"Генчо Генчев беше моят ментор както в музиката, така и в живота... Запозна ни една случайност, когато аз и моята съпруга се явихме на конкурса. Той като ме чу, каза: "Ти ще свириш в моя ансамбъл!". За мен това беше предизвикателство, тъй като аз тъкмо се бях уволнил от казармата... Той ме хареса и усетих една творческа енергия между нас двамата... Генчо Генчев ме научи да бъда малко по-търпелив, малко по-смирен и адаптивен към музикантската среда..."

Художественият ръководител на "Северняци" Ерик Петров работи с Генчо Генчев близо 30 години. Казва, че работата с него му помага както в творчески, така и в житейски план.

"За пръв път се запознах с Генчев в далечната 1975 година. Аз бях танцьор в Ансамбъл "Дунав", той беше назначен за главен художествен ръководител... Тези години, в които съм работил с него, много ми помогнаха- човек много можеше да научи от него - за работата, за упоритостта, за хъса за работа и за художествената стойност на това, което правиш. В житейски - много съвети, много помощ... Той много ми помогна да направим Фолклорна студия "Северняци", за да може вече 10 години и ние да радваме видинската публика. Най-важното, което запомних от него- любов към това, което правиш, любов към българския фолклор, любов към хората, с които работиш, много упоритост и много труд..."

Генчо Генчев оставя след себе си едно творчество, което е безценно, каза още Ерик Петров и представи програмата, с която видинските "Северняци" ще отбележат 80 години от неговото рождение. 

"Подготвили сме спектакъл, преобладаващата част ще бъдат танци по негова музика. Десет танца ще представим, защото освен музика за народни оркестри, за духови оркестри, за песни, той е създал и музика за танцови състави... Музиката говори- разказва и на хореографа, и на изпълнителя... Ще представим и песни на хор "Чубрица" от Нидерландия, защото Генчев работи няколко години с тях като диригент, а като вокален педагог - Галина Дурмушлийска, хор, който беше на много високо професионално ниво, с много любов изпълняваха българските песни. Също така работи и с Лондонския хор за народни песни - затова включихме двата хора, да се види как чужденци изпълняват български фолклор... "

В концерта ще участва и Даниел Спасов, народен певец, продуцент и водещ на телевизионни предавания, дълбоко свързан със Северозапада. В своя репертоар той има много песни на Генчо Генчев. 

Концертът "С музиката на Генчо Генчев" тази вечер е от 18,30 часа, в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".

Радио ВИДИН ще излъчи концерта на живо във Фейсбук.
Вижте още

Да се пазим от духовната прегърбеност

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина .  Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра,..

публикувано на 04.12.22 в 08:00

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55