Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев


Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще се включат певци и инструменталисти от страната и чужбина. Сред тях е кавалджията и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Величков. Първата му среща с композитора е, когато се явява на конкурс за инструменталисти в Ансамбъла: 

"Генчо Генчев беше моят ментор както в музиката, така и в живота... Запозна ни една случайност, когато аз и моята съпруга се явихме на конкурса. Той като ме чу, каза: "Ти ще свириш в моя ансамбъл!". За мен това беше предизвикателство, тъй като аз тъкмо се бях уволнил от казармата... Той ме хареса и усетих една творческа енергия между нас двамата... Генчо Генчев ме научи да бъда малко по-търпелив, малко по-смирен и адаптивен към музикантската среда..."

Художественият ръководител на "Северняци" Ерик Петров работи с Генчо Генчев близо 30 години. Казва, че работата с него му помага както в творчески, така и в житейски план.

"За пръв път се запознах с Генчев в далечната 1975 година. Аз бях танцьор в Ансамбъл "Дунав", той беше назначен за главен художествен ръководител... Тези години, в които съм работил с него, много ми помогнаха- човек много можеше да научи от него - за работата, за упоритостта, за хъса за работа и за художествената стойност на това, което правиш. В житейски - много съвети, много помощ... Той много ми помогна да направим Фолклорна студия "Северняци", за да може вече 10 години и ние да радваме видинската публика. Най-важното, което запомних от него- любов към това, което правиш, любов към българския фолклор, любов към хората, с които работиш, много упоритост и много труд..."

Генчо Генчев оставя след себе си едно творчество, което е безценно, каза още Ерик Петров и представи програмата, с която видинските "Северняци" ще отбележат 80 години от неговото рождение. 

"Подготвили сме спектакъл, преобладаващата част ще бъдат танци по негова музика. Десет танца ще представим, защото освен музика за народни оркестри, за духови оркестри, за песни, той е създал и музика за танцови състави... Музиката говори- разказва и на хореографа, и на изпълнителя... Ще представим и песни на хор "Чубрица" от Нидерландия, защото Генчев работи няколко години с тях като диригент, а като вокален педагог - Галина Дурмушлийска, хор, който беше на много високо професионално ниво, с много любов изпълняваха българските песни. Също така работи и с Лондонския хор за народни песни - затова включихме двата хора, да се види как чужденци изпълняват български фолклор... "

В концерта ще участва и Даниел Спасов, народен певец, продуцент и водещ на телевизионни предавания, дълбоко свързан със Северозапада. В своя репертоар той има много песни на Генчо Генчев. 

Концертът "С музиката на Генчо Генчев" тази вечер е от 18,30 часа, в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".

Радио ВИДИН ще излъчи концерта на живо във Фейсбук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00