Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукленият театър във Видин представя премиера

| обновено на 30.11.22 в 13:58
Снимка: Иван Аладжов


Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин. Създаден е от Бояна Минковска - режисьор и сценограф, която в този проект избира да работи с драматурга Лиляна Байлова.

"Приказката разглежда отношенията между хората. Може би звучи сложно, опитваме се да подскажем на децата, че не е страшно да приемеш различния от теб, че както и да изглеждаме всички ние искаме да имаме приятел, да не сме самотни, да получаваме разбиране...", каза Бояна Минковска.

Двамата герои в "Морковена приказка" - Малката зайка и Безстрашният вълк, ще оживеят на сцената благодарение на Яна Иванова, която е едно от най-новите попълнения в състава на трупата, и на Пламен Кънев - дългогодишен член на екипа. 

"Аз влизам в ролята на Зайката, която е бързачка, нетърпелива и със самочувствие, че всичко може... Моят герой е Вълкът. Той е вълк единак, но впоследствие си намира приятел, което на него много му харесва."

За да стигнат посланията по-лесно до децата, допринася и музиката. Тя е дело изцяло на видински екип. Композитор е Николай Антов, който през лятото зарадва почитателите си със спектакъла "Пресътворените песни". Предизвикателството му отправя режисьорът на "Морковена приказка" Бояна Минковска.

"Хрумна ми, че когато отидеш на едно място и обществото е различно от това, в което ти живееш, за мен би било много хубаво да знам, че съм работила с хора, които живеят тук, където самият спектакъл ще очаква най-големия отзвук и аз вярвам, че хубавите черти, които хората от това място знаят за себе си те неусетно се преплитат във всяко творчество", посочи режисьорът.

Създаването на музика за деца е по-сложно, отколкото за възрастни, казва Николай Антов, който не за първи път твори за най-младата публика:

"Последният спектакъл, който беше по моя музика на Държавен куклен театър- Видин беше преди около 35 години. За мен беше голямо предизвикателство, че Държавен куклен театър отново ме покани да напиша музика за "Морковена приказка". Честно казано, аз не знаех дали ще се справя, обаче се оказа, че детето в мен още е живо."

Видинските деца ще могат да видят и да чуят "Морковена приказка" тази вечер, от 18 часа на сцената на Държавен куклен театър. Ще има място за всички, ще има много смях и забавление.

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47