Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да се пазим от духовната прегърбеност

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлинаДнес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра, надежда и любов.

"Било съботен ден. В една еврейска синагога Иисус поучавал народа. Там била и една прегърбена жена, която не можела никак да се изправи.

Като я видял Иисус, повикал я и ѝ рекъл: "Жено, освобождаваш се от недъга си!" Възложил ръцете Си на нея и тя веднага се изправила, и започнала да слави Бога.

Началникът на синагогата, който станал свидетел на изцерението, озлобено възнегодувал: "Шест дена има, през които трябва да се работи: в тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден." Тези думи били толкова стъписващи, че мнозина от присъстващите се смутили.

Иисус погледнал началника в очите и възразил на упрека му: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал ето вече 18 години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?"

Да, Христос изцерил прегърбената жена в тази тъй ревниво пазена от евреите събота и то пред очите на тамошната управа. Всъщност, на всички станало ясно, че ревнивият пазител на Мойсеевите постановления възнегодувал лукаво, прикривайки зад закона своята злоба и ненавист към Иисуса. Той знаел, че не е грешно в събота да се извършват неотложни житейски работи и че жалостта към животно, показана в такъв ден, най-малкото е равна на милост към едно нещастно и болно човешко същество. Затова и еврейският началник бил наречен от Иисуса - лицемер.

Двуличниците са врагове на Бога, поради което Иисус винаги безпощадно ги е изобличавал, казавайки: "Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Горко вам…, горко…"

Ясно е, че е добре да помним това и да имаме памет за него, за да не чуем в съдния ден: "Горко ти лицемерецо, ненаситен за земна власт и за човешка слава. Горко ти сроднико на дявола - първият "доброжелател", оставил Бога и вечното наследство."

Автор: Протойерей Алеко Рачев

В рубриката "Съвременна Библия" "Всеки, който възвишава себе си, ще се смири, а който смирява себе си ще се възвиси", казва Спасителят! Поводът бил бутаница около една богата трапеза. Всеки искал да седне на почетно място, да заеме първия стол. Мисля, че тази природа е във всеки от нас. Виждаме я изразена и в родната правителствена криза. Затова всеки има нужда да чуе от Христос последствието на своето решение. Решението е в сегашно, а последствието - в бъдеще време. "Всеки, който възвишава себе си, ще се смири, а който смирява себе си ще се възвиси."

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

В "Музикална зона" на 09 февруари 2023 слушаме Даяна Рос

След 15 г. прекъсване, на пети ноември 2021 г. американската певица Даяна Рос издава своя 25-ти студиен албум Thank You .Той е реализиран в домашното и студио и чрез него изпълнителката изказва своята признателност към феновете, следвали я през годините. Смислен албум, засягащ онова, което се случва в днешния свят. Стиловете в тринадесетте..

публикувано на 09.02.23 в 09:00

Старинни обичаи оживяват в Северозапада

Провеждането на обичая „Гонене на змей“ ще бъде възстановено в община Георги Дамяново , област Монтана. В Ружинци ще възродят римския празник Флоралия, а в Чупрене ще припомнят как се вие уруглица – сватбарско знаме, използвано до 90-те години на миналия век. Идеята е на „Местна инициативна група - Западна Стара планина -..

публикувано на 08.02.23 в 17:03

Над 700 танцьори в спектакъл за 75-годишнината на Ансамбъл "Мездра"

Над 700 певци и танцьори ще излязат на сцената за 75-ия рожден ден на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра". Годишнината ще бъде отбелязана с 3-часов концерт- спектакъл в Зала 1 на НДК. Сценарист и продуцент е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Мездра": "Решихме да направим един юбилей, тричасов, с наистина..

публикувано на 08.02.23 в 15:49

Видин води в онлайн класация за най-любим град

Най-любим български град избираме с гласуване във Фейсбук. Участват 30 населени места, сред които са областните центрове на страната и някои от по-малките градове. Организатор е групата „Любими места от България“, а гласуването става с лайк под снимката с изображението на съответния град, който желаем да подкрепим. Досега в гласуването са се..

публикувано на 08.02.23 в 14:34

Конкурсът "Рецептите на баба" събира творби до 19 февруари

Започна петнайстото издание на Националния конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба". Съревнованието се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и има за цел да съхрани традиционните занаяти чрез изкуството, както и българското наследство и духовния..

публикувано на 08.02.23 в 12:10

Община Кула събира предложения за потребностите от социални услуги

Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година. Тези данни са..

публикувано на 08.02.23 в 08:40

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година. Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално..

публикувано на 07.02.23 в 17:30