Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН. Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в борбата с ХИВ.

"Повече от четири десетилетия научният свят се опитва да се пребори с вируса, който причинява ХИВ/СПИН. В момента в това отношение нямаме успех, за сметка на това имаме успешна комбинирана антиретровирусна терапия, която беше въведена в края на миналия век и която постави под контрол това заболяване и позволи на хората, които са инфектирани с ХИВ, да водят един пълноценен и нормален живот. За щастие у нас огромната част от хората, които са инфектирани, са включени в тази терапия. По света обаче живеят около 10 милиона души, които нямат такъв достъп. През тази година се случиха доста неща и се смята, че светът никога не е бил по-близо до създаването на ваксина, колкото е в момента. Интересното е това, че успехите, които бяха отбелязани със SARS-CoV-2, а именно бързата идентификация на вируса, бързото създаване на ваксини, до голяма степен се дължи точно на десетилетията, които са натрупани в борбата с ХИВ, в изучаването на ХИВ, в опита, който е усвоен от специалистите. Този опит, който натрупахме с COVID-19, ни се отплаща и помага съответно да направим крачка напред и по отношение на ХИВ. Разработени са няколко ваксини. В момента текат клинични проучвания, други проучвания набират своите доброволци..."

Очакват се резултатите от ново проучване, което може да бъде използвано и в борбата с други вирусни инфекции, каза още проф. Александрова:

"В края на миналата година беше дадена зелена светлина на едно клинично проучване, чиято цел е да приложи технологията KRISPR/CAS. Това е начин за генно редактиране, като идеята е да бъдат разпознати вирусните последователности. Знаем, че ХИВ се вгражда в генома на човешките клетки, така че идеята е тези вирусни последователности да бъдат разпознати и съответно да бъдат атакувани, така че да се попречи на вируса да се размножава, да бъде активен, иначе казано, това е начин да се постигне пълно излекуване на хората, които са инфектирани с него. В момента целият свят чака резултатите от това прочуване, защото ако бъде успешно, то може да бъде приложено и при други вирусни инфекции."
Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47