Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

Снимка: Радио Видин, Нова тв


По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"? Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза в кожата на служителя на реда, след като не успява да спечели кастинга за ролята на отец Нектарий, но е поканен да стане част от екипа и да помага като шофьор. 

"С мен се свърза директорът на продукцията Александър Александров, който ми предложи да започна като част от екипа - да стана шофьор. Аз казах: "Добре, стига да ме допускате до снимачната площадка и да не забравяте, че аз уча висше образование за актьор и че бих се реализирал като актьор". Стиснахме си ръцете с него, при което аз започнах в екипа като шофьор, но те ме забелязаха, видяха, че съм контактен, че познавам много хора в града, забелязаха, че лесно комуникирам, приветстваха ме с отворени обятия, защото видяха, че мога да помагам и за много други неща - с намирането на статисти, на локации и те ми позволиха да се докажа... И на хоризонта се появи ролята на полицая Ивайло и се оказа, че тази роля си е за мен, че ми подхожда. Опитахме, видяхме, че се получава. Тя трябваше да бъде епизодична, в началото имах две появявания, в два епизода, но се оказа, че сме добър тандем с Мартина Апостолова, която изигра Невена Тополска, че си подхождаме и че успявам да се справя с летвата, която са ми поставили. Защото да си част от такъв екип, от такъв колектив е наистина висока летва. Защото всеки зрител вижда, че сред актьорите, които са подбрани за този сериал, няма случайни, всички са вече доказали се професионалисти, доказали се личности и много добри хора по сърце и душа. И когато застанеш рамо до рамо с такива хора, за мен те са ментори, аз от съвсем малък, откакто мечтая да стана актьор, за мен това са били величия на българското кино и на българския театър, и в един момент възможността да застана до тях и да имам възможност да творя с тях, да си партнирам с тях, да делим една камера, това е чест, но и огромна отговорност. Защото ти знаеш, че нивото на тези хора е много високо и ти нямаш право да паднеш по-надолу..."

Снимка: Нова тв

За да заснеме една от сцените в сериала "С река на сърцето" младият актьор Ивайло Петков трябвало да се гмурне под останките на стари военни кораби във водите на Дунав. Признава, че това е едно от големите предизвикателства, пред които продукцията го изправя, въпреки че в реалния живот е професионален воден спасител.

"Истината е, че имахме много трудни моменти, например недоспиването, защото работим в различни часови диапазони, по 13 часа на ден. Има случаи, в които се работи от 6 сутринта до 5 следобед, биологичният часовник се разбива, натоварването, защото гоним план-график, всичко е разграфено по часове и минути и трябва да сме много точни, и това води със себе си някакво напрежение. Аз, за щастие, успях да се справя на няколко фронта, успях да бъда и част от екипа зад камера, успях да бъда и от актьорския състав, да бъда пълноценен във всичко, което правя. Предизвикателствата... за първи път се гмурнах в Дунав, в един от епизодите се наложи полицаят Ивайло да се потопи надълбоко, за мен това беше страшно, леко адреналинно преживяване. Аз съм спасител и не ми е неприсъща водата, но да се гмурнеш, и то под едни големи бивши руски десантни кораби определено е преживяване, определено е предизвикателство, крие и някакви рискове. Ето това са моменти, които никога няма да забравя, но когато ги преодолееш и се концентрираш, кажеш си - или го правиш, или никога няма да посмееш отново да стъпиш, и просто скачаш, и знаеш, че около теб има хора, които веднага са готови да ти се притекат на помощ..."

Ивайло Петков е жаден за още филмови предизвикателства, но харесва и театъра, който по думите му развива артиста по различен начин.

Снимка: Нова тв
"Киното е много ново нещо за мен и в момента то ме пали, много ме провокира, за мен е предизвикателство. Определено в момента там копнея, там съм жаден за още преживявания, за още роли... Театърът е нещо прекрасно, нещо което те възвисява. Те са различни, не мога да сложа знак за равенство или да кажа едното ми харесва, другото не ми харесва, защото двете  - театърът и киното, ми носят сами по себе си различни преживявания, сами по себе си те ме развиват по различен начин и усещанията, които те носят, са различни. Дори актьорството за театър и актьорството за кино пред камера са различни и бих желал да се развивам и в двете сфери..."

Ивайло Петков се изявява и на цирковия манеж. За любовта му към цирковото изкуство може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28