Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

Снимка: Радио Видин, Нова тв


По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"? Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза в кожата на служителя на реда, след като не успява да спечели кастинга за ролята на отец Нектарий, но е поканен да стане част от екипа и да помага като шофьор. 

"С мен се свърза директорът на продукцията Александър Александров, който ми предложи да започна като част от екипа - да стана шофьор. Аз казах: "Добре, стига да ме допускате до снимачната площадка и да не забравяте, че аз уча висше образование за актьор и че бих се реализирал като актьор". Стиснахме си ръцете с него, при което аз започнах в екипа като шофьор, но те ме забелязаха, видяха, че съм контактен, че познавам много хора в града, забелязаха, че лесно комуникирам, приветстваха ме с отворени обятия, защото видяха, че мога да помагам и за много други неща - с намирането на статисти, на локации и те ми позволиха да се докажа... И на хоризонта се появи ролята на полицая Ивайло и се оказа, че тази роля си е за мен, че ми подхожда. Опитахме, видяхме, че се получава. Тя трябваше да бъде епизодична, в началото имах две появявания, в два епизода, но се оказа, че сме добър тандем с Мартина Апостолова, която изигра Невена Тополска, че си подхождаме и че успявам да се справя с летвата, която са ми поставили. Защото да си част от такъв екип, от такъв колектив е наистина висока летва. Защото всеки зрител вижда, че сред актьорите, които са подбрани за този сериал, няма случайни, всички са вече доказали се професионалисти, доказали се личности и много добри хора по сърце и душа. И когато застанеш рамо до рамо с такива хора, за мен те са ментори, аз от съвсем малък, откакто мечтая да стана актьор, за мен това са били величия на българското кино и на българския театър, и в един момент възможността да застана до тях и да имам възможност да творя с тях, да си партнирам с тях, да делим една камера, това е чест, но и огромна отговорност. Защото ти знаеш, че нивото на тези хора е много високо и ти нямаш право да паднеш по-надолу..."

Снимка: Нова тв

За да заснеме една от сцените в сериала "С река на сърцето" младият актьор Ивайло Петков трябвало да се гмурне под останките на стари военни кораби във водите на Дунав. Признава, че това е едно от големите предизвикателства, пред които продукцията го изправя, въпреки че в реалния живот е професионален воден спасител.

"Истината е, че имахме много трудни моменти, например недоспиването, защото работим в различни часови диапазони, по 13 часа на ден. Има случаи, в които се работи от 6 сутринта до 5 следобед, биологичният часовник се разбива, натоварването, защото гоним план-график, всичко е разграфено по часове и минути и трябва да сме много точни, и това води със себе си някакво напрежение. Аз, за щастие, успях да се справя на няколко фронта, успях да бъда и част от екипа зад камера, успях да бъда и от актьорския състав, да бъда пълноценен във всичко, което правя. Предизвикателствата... за първи път се гмурнах в Дунав, в един от епизодите се наложи полицаят Ивайло да се потопи надълбоко, за мен това беше страшно, леко адреналинно преживяване. Аз съм спасител и не ми е неприсъща водата, но да се гмурнеш, и то под едни големи бивши руски десантни кораби определено е преживяване, определено е предизвикателство, крие и някакви рискове. Ето това са моменти, които никога няма да забравя, но когато ги преодолееш и се концентрираш, кажеш си - или го правиш, или никога няма да посмееш отново да стъпиш, и просто скачаш, и знаеш, че около теб има хора, които веднага са готови да ти се притекат на помощ..."

Ивайло Петков е жаден за още филмови предизвикателства, но харесва и театъра, който по думите му развива артиста по различен начин.

Снимка: Нова тв
"Киното е много ново нещо за мен и в момента то ме пали, много ме провокира, за мен е предизвикателство. Определено в момента там копнея, там съм жаден за още преживявания, за още роли... Театърът е нещо прекрасно, нещо което те възвисява. Те са различни, не мога да сложа знак за равенство или да кажа едното ми харесва, другото не ми харесва, защото двете  - театърът и киното, ми носят сами по себе си различни преживявания, сами по себе си те ме развиват по различен начин и усещанията, които те носят, са различни. Дори актьорството за театър и актьорството за кино пред камера са различни и бих желал да се развивам и в двете сфери..."

Ивайло Петков се изявява и на цирковия манеж. За любовта му към цирковото изкуство може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09