Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видински деца подаряват усмивки

Снимка: Радио Видин
Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от придошлите реки. Идеята се осъществява след едно телефонно обаждане, коментира за Радио ВИДИН директорът на наводненото детско заведение Пепа Иванова:


"Директорът на детската градина ми се обади с тази тяхна инициатива и когато се случиха нещата с наводненията, са решили да се обърнат и към нас и съответно след проведения разговор аз им казах от какво имаме нужда, и всъщност те ще ни закупят играчки за Коледа. Исках да благодаря за оказания жест. Така се получиха взаимоотношенията, без дори да се познаваме, само чрез телефонното обаждане от нейна страна. Това е една добра кауза, която ще бъде предадена и в идните поколения."


Дарителската акция тази година възлиза на стойност над 300 лева, събрани от ръководството на ДГ "Синчец". С тези пари за закупени всякакви видове игри и играчки, съобразени с възрастта на децата. Дарението ще бъде изпратено тази седмица на децата в Копривщица.


От днес започнаха и малките добрини, които малчуганите от видинската градина осъществяват и научават, като началото беше поставено от най-малките, каза директорът на ДГ "Синчец" Габриела Борисова:


"Стартираме с малките, групи, в които се четата приказки за доброто, но не от техните госпожи или лели, а се четата от техните родители. Така децата дообогатяват знанията си за доброто. Тази година ние, учителите, също носим баджовете от миналата година "Направи добро-подари усмивка", за да напомним на родителите, че това е седмицата, но все пак ние апелираме, че през цялото време на годината трябва да се правят добри неща."


Изработване на сувенири, коледни еленчета, емотикони, хранилки за птици, кутии за комплименти и инициативи като "Да нахраним рибката", "Лекарство за теб", "Да изплетем шалче за Зайо" са само част от дейностите в "Седмицата на доброто". А най-големите деца от детската градина и филиала ѝ в жк "Вида" ще изнесат пиеса-мюзикъл "Приказки за доброто". Изложба на тема "Моята добра постъпка" ще представи рисунки на възпитаници от различните групи, илюстриращи доброто и представата им за него. За финал децата от филиала на ДГ "Синчец" ще направят видеопоздрав към своите родители и роднини с песнички и стихотворения с различни послания. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47