Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински деца подаряват усмивки

Снимка: Радио Видин




Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от придошлите реки. Идеята се осъществява след едно телефонно обаждане, коментира за Радио ВИДИН директорът на наводненото детско заведение Пепа Иванова:


"Директорът на детската градина ми се обади с тази тяхна инициатива и когато се случиха нещата с наводненията, са решили да се обърнат и към нас и съответно след проведения разговор аз им казах от какво имаме нужда, и всъщност те ще ни закупят играчки за Коледа. Исках да благодаря за оказания жест. Така се получиха взаимоотношенията, без дори да се познаваме, само чрез телефонното обаждане от нейна страна. Това е една добра кауза, която ще бъде предадена и в идните поколения."


Дарителската акция тази година възлиза на стойност над 300 лева, събрани от ръководството на ДГ "Синчец". С тези пари за закупени всякакви видове игри и играчки, съобразени с възрастта на децата. Дарението ще бъде изпратено тази седмица на децата в Копривщица.


От днес започнаха и малките добрини, които малчуганите от видинската градина осъществяват и научават, като началото беше поставено от най-малките, каза директорът на ДГ "Синчец" Габриела Борисова:


"Стартираме с малките, групи, в които се четата приказки за доброто, но не от техните госпожи или лели, а се четата от техните родители. Така децата дообогатяват знанията си за доброто. Тази година ние, учителите, също носим баджовете от миналата година "Направи добро-подари усмивка", за да напомним на родителите, че това е седмицата, но все пак ние апелираме, че през цялото време на годината трябва да се правят добри неща."


Изработване на сувенири, коледни еленчета, емотикони, хранилки за птици, кутии за комплименти и инициативи като "Да нахраним рибката", "Лекарство за теб", "Да изплетем шалче за Зайо" са само част от дейностите в "Седмицата на доброто". А най-големите деца от детската градина и филиала ѝ в жк "Вида" ще изнесат пиеса-мюзикъл "Приказки за доброто". Изложба на тема "Моята добра постъпка" ще представи рисунки на възпитаници от различните групи, илюстриращи доброто и представата им за него. За финал децата от филиала на ДГ "Синчец" ще направят видеопоздрав към своите родители и роднини с песнички и стихотворения с различни послания. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00