Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон пред доброволците

Снимка: Радио ВИДИН

В Международния ден на доброволеца ви срещаме с хора от Северозапада, които помагат, правят добрини на тези, които не могат да се справят сами в живота

За пета поредна година доброволци от Кула ще зарадват за празниците възрастни и самотно живеещи хора. Един от доброволците, които организират акцията, е Ива Методиева:

"Ние  гледаме да зарадваме най- вече социално слабите възрастни хора, включваме вече и дечица, деца от семейства в неравностойно положение. Да, наистина, много ги радваме... Те имат нужда от нас и ние също имаме нужда от тях. Знаете, ние сме останали много малка община, повечето от населението е застаряващо. Просто искаме да им покажем, че все пак ние си ги уважаваме и си ги обичаме и се радваме, че те са все още сред нас, за да им покажем, че има светлинка."

Освен в Кула доброволците ще зарадват за празниците и хора в съседната община Бойница. Хранителните продукти ще се събират в помещение на бивша банка до читалището в Кула, от 9 до 20 декември. Преди Коледа доброволците ще ги занесат на нуждаещите се. 

Да дарява добро прави щастлива Ива Йорданова. Тя учи в ППМГ "Екзарх Антим I", доброволец е в Българския младежки Червен кръст във Видин от почти 6 години. 

"Ние предимно участваме на Цветница, Димитровден, Йордановден, за 1 декември- раздаваме брошури, събираме парични средства за деца в неравностойно положение или за възрастни хора за топъл обяд. Имаме различни акции", каза Ива Йорданова.

За тези 6 години, участието в дарителските акции и кампании носи на младото момиче запознанства с нови хора, разширяване на кръгозора.

Яна Кръстева и Пламена Литова са доброволци от младежката организация на Червения кръст в мездренското село Зверино. Ученички са в СУ "Св. Климент Охридски". Местната организация на БЧК направи благотворителна акция в подкрепа на младо семейство от с. Габровница, община Своге, помагат на възрастни хора, участват при ремонтни дейности в Черепишкия манастир, помагат на детското отделение на болницата в Мездра. 

Снимка: Петя ИлиеваОбичат да даряват радост и да помагат на хората, затова и се присъединяват към БЧК.

"Искам да помагам и се надявам да успявам да го правя. И аз много обичам да помагам и да радвам хората... Клубът е на 8 години и аз една година след като започна дейността се включих точно заради това, защото виждах по- големи момичета и момчета от нас как помагат и как радват хората... Като гледаме хората как ни се радват и хората, които ни благодарят за това, че сме им помогнали, това ни надъхва още повече и ни кара да продължаваме да вършим дейности още по- големи от предишните...", казаха Яна и Пламена и си пожелаха на днешния ден да бъдем хора и да си помагаме.

До края на годината планират благотворителен коледен базар в Зверино, предстои да определят датата. Ще има кратка програма, а събраните пари ще бъдат дарени на хора в нужда.

Председател на Общинския съвет на БЧК в Мездра е Наталия Христова- Горанова. Когато човек прави добрини, никога не се замисля и не брои, но заради годишния отчет се оказва, че доброволците от Мездра имат над 25 доброволчески инициативи. Няма нещо, с което да сме се сблъскали и да не сме намерили начин да помогнем на хората, каза Наталия Христова- Горанова:

"В общината работим колегите, които сме в социалната сфера и не само. И граждани, и пенсионери се включват. Когато сме имали възможност да организираме мероприятие, винаги сме подкрепяни от Общината и гражданите. Благотворителните базари са пред входа на Общината и хората дори да нямат нужда от нещо, те пазаруват, за да могат да дадат средства."

БЧК в Мездра работи с Българска хранителна банка. За три години са получили продукти на стойност 170 хиляди лева, които са раздали на хората от общината. Днес децата от Комплекса за социални услуги ще празнуват в заведение, а на 7 декември ще отбележат 30 години от основаването на Съюза на инвалидите. И на двете събития БЧК ще раздаде пакети с продукти на присъстващите.

Още за акциите и кампаниите на доброволците може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53