Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат отваряне на границата с България

Снимка: Радио Видин

България и Румъния да отворят общата си граница за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на месеца получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. За идеята  съобщи пред журналисти българският евродепутат Андрей Новаков:


"Получих това интересно предложение, видях, че и Общинският съвет в Добрич също е гласувал такова- от 1 януари да вдигнем граничния контрол между България и Румъния с двустранно споразумение. На практика не нарушаваме нищо, тъй като не премахваме контрола на външни граници. Това да важи само за двата моста- Видин-Калафат и Русе-Гюргево. Прекратяваме граничния контрол на двата гранични пункта и започваме да пътуваме свободно. Мой колега румънец, доколкото знам, е изпратил запитване до Европейската комисия, с което да попита доколко това е възможно. По всичко личи, че е обсъждано и в Румъния. Със сигурност е много неконвенционално решение, но със сигурност не е конвенционално решение 11 години несправедливо да ни държат отвън. Може би е и някаква форма на протест. Бих подкрепил неговото обсъждане, ако не противоречи на договорите за функциониране на Европейския съюз. Ако е въпрос на двустранно споразумение между България и Румъния и е възможно, аз не виждам причина, тъй като при нас Шенген би се отразил на няколко граници- Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи. Ние граничим с Европейския съюз на север и на юг, така или иначе опашките на "Капитан Андреево" няма да се смалят, нито тези на "Калотина" и ако успеем заедно с Румъния, тъй като сме на една лодка с тях. С Гърция не бихме успели, тъй като биха нарушили шенгенски граници, но ние с Румъния не нарушаваме нищо“.


Общинският съвет в Добрич настоява за отваряне на границата със специална декларация, приета на председателски съвет. Зад нея застават общински съветници и от други региони, както и народни представители, обясни председателят на местния парламент Нивелин Радичков:


"Реакцията ни беше на следващия ден след като взеха решение в Брюксел. Освен до медиите, пратихме и до всички наши депутати от Добричка област, естествено те ни върнаха положително становище и обещаха да запознаят Европейския парламент, нашето Народно събрание. Обадиха се колеги от пограничните райони- от Силистра, от Русе, от Шумен, мисля, че има и от Видин колеги, които подкрепят самата декларация. От Констанца също приветстват тази инициатива за отваряне на границите, макар да е малко в сферата на пожеланията. Аз съм на мнение, че не стига, че в Добрич сме в края на България и в края на Европейския съюз, но нека да разберат, че не сме хора "втора ръка". Доволен съм, че всички наши депутати от Добрич са единни. Евродепутатите от България също говорят в един тон. Вижте и реакцията на Браншовата транспортна организация на Румъния. Те също пледират за такъв тип мерки. Не им се чака по границите. Туризмът също- всички минават за черноморските курорти оттук и ако границата е отворена, това ще благоприятства. Някой трябва да чуе, че в този край на България има хора, които не стоят в разкрачено положение и имат позиция и мнение".


Потърсихме мнението на преминаващите през Дунав мост 2


"Ще е добре това, сега много се чака. Да бъде както в Европа, ще е супер... Минаваме за първи път с автомобил, не сме имали никакъв проблем, но организацията на движението в посока България-Румъния е по-добра от Румъния-България заради трафика на товарни автомобили. При всички положения сме за отваряне на границата, тъй като пътуваме много често из Европа и е ненормално, след като сме членове на Европейския съюз, да не сме членове и на Шенген... Тази идея е хубава, но проблемът няма да се реши заради митническите документи. Спасението е като на Турция- буферни паркинги и които са с митнически документи, да си ги оправят не тук, на границата, а на буферните паркинги... За първи път пътувам през Румъния за България. Бих искал да влязат в Шенген и България, и Румъния, да има свободно пътуване, но всичко зависи от това дали двете държави са готови. Мисля, че не сме готови като манталитет, щом не ни пускат, значи не сме готови... Добра е тази идея, сега много се бавим- и на отиване, и на връщане... Не заслужаваме Шенген- идете вижте как живеят там хората и как живеем ние..."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00