Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско читалище с Коледен концерт

Снимка: Радио Видин

Танцьорите от Народно читалище "Светъл ден" ще зарадват видинчани с концерта "Коледни вълшебства". Със създадената за празника програма културната институция иска да допринесе за коледното настроение в града, обясни ръководителят на танцов състав "Светлинките" Йоана Ванкова.


"Всяка година, откакто съществува читалището, организираме такъв концерт и каним всички родители на нашите възпитаници, видинските граждани, които желаят да се потопят във вълшебството на българския фолклор и на танца като цяло... Този концерт ще бъде малко по-различен и по-специфичен, защото той ще бъде последен за няколко наши възпитаници, понеже те ще завършват училище и няма да бъдат с нас вече или не под тази форма, в която са били досега. И ние взехме едно смело решение, знаейки, че не можем да го направим като истински професионалисти и така както би трябвало да изглежда, но ще направим нещо различно за тях, нещо което не са правили - два танца, които не са от нашата фолклорна област и са много далечни от това, което децата могат. Така че ще представим един пирински танц и един шопски танц. Костюмите са ни много хубави, цветни, нови са и затова решихме, че сега е момента да покажем и това, че можем... Ще си дадем емоцията като подарък, ще си дадем пожеланията за здраве и за всичко най-хубаво и ще се надяваме всеки да има надеждата, че ни предстои нещо много по-хубаво, нещо много по-приятно. Подаръци материални няма да раздаваме, но се надяваме нашите изпълнения, изпълненията на нашите деца и тяхното огромно вълнение, с което ще излязат пред своите близки, приятели и тези, които дойдат в залата ще получат емоционалната награда, емоционалния подарък."


На сцената ще излязат 60-70 деца. Те ще представят фолклорни танци, основно от северняшка фолклорна област, и съвременни танци. Концертът на танцьорите на Народно читалище "Светъл ден" е тази вечер от 18:30 часа в залата на Младежкия дом.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00