Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамето на Вършец отплава с българските антарктици

Снимка: facebook.com

Знамето на Вършец, известен с прозвището Град на здравето, отплава с 31-та Българска антарктическа експедиция. Носи го лекарят на екипажа - старши лейтенант д-р Петко Гинев, чиито родови корени по майчина линия са от този край. Лекарят от Военномедицинска академия ще се грижи за здравето на антарктиците. Досега той има две успешни военни мисии в Мали, които приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.


„Експедицията е традиционна, но особеното е, че за първи път плаваме с кораб от Врана до остров Ливингстън. На мен се пада щастието да бъда лекар на кораба на експедицията и това е голяма възможност за мен, голямо щастие. Силно се надявам да имам минимално количество работа от моята сфера на експертиза, по-скоро се надявам да помагам на другите, отколкото да лекувам хора. Надявам се всички да са здрави... Бих казал, че се чувствам подготвен, което ми дава едно спокойствие. Благодарение на опита, който съм имал досега, се чувствам относително спокоен", каза д-р Гинев.


Екипажът на българския военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който отплава на първата си мисия към ледената Антарктида, се състои от 26 души. С него плават близо 30 курсанти от Военноморското училище и журналисти. Научният екип ще се присъдени към тях от Аржентина.


Ръководител на експедицията е проф. Христо Пимпирев.  Една от задачите на учените е да изследват океана около базата на Ливингстън. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50