Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 януари 2023 година

Снимка: Радио Видин

Министерският съвет взе решение заотчуждаване на имоти частна собственост за изграждането на новия скоростен път Видин-Ботевград в отсечката Ружинци-Монтана на днешното си заседание. 40-километровият участък ще бъде готов до три години. Строителството на участъка Ружинци-Монтана се забави с близо две години заради съдебно обжалване на Подробния устройствен план от собственици на имоти по трасето. Предвидените за отчуждаване имоти и части от имоти– частна собственост, са в землищата на селата Ружинци, Плешивец, Гюргич и Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци, Смоляновци,  Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и  Войници, община Монтана, област Монтана. Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция "Пътна  инфраструктура".


Ако декларацията на "Продължаваме промяната" не бъде подкрепена в петък от парламента, то мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник. Това коментира председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Засега мандатоносителите не обявяват проектосъстава на правителството.


Без промяна от началото на 2023 година остава сумата, която хората внасят за така нареченото закупуване на осигурителен стаж – 140,58 лева за всеки недостигащ месец, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Тази сума няма отношение към увеличението на минималната работна заплата, а се изчислява като процент от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 г., обясниха още от НОИ.


Над 80% от всички спестявания на българските домакинства в банките са концентирани в едва 15% от депозитите. В същото време почти 2/3 от всички банкови сметки съхраняват дребни суми до 2500 лева. Това показва анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Инфлацията тласка надолу стандарта на живот, каза Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика.


Василка е първото бебе, родено тази година в областната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Момиченцето е проплакало на 1 януари, съобщи д-р Антоанета Блажева, началник на Неонатологичното отделение. Единадесет бебета са родени през първите четири дни на настоящата година. 


Училищен кръг на състезание по приложна електроника "Мога и зная как" се проведе в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Учениците решаваха практическата и теоретичната задачи. Те бяха оценявани от представители на търговска верига "Елимекс", която раздаде грамоти и парични награди за отличилите се участници. Гости от Техническия университет в Габрово присъстваха на състезанието. Видинската професионална гимназия участва в подобно състезание за дванадесета поредна година. 


Общинският съвет в община Кула разгледа докладна записка на кмета д-р Владимир Владимиров, относно приемане на Стратегия на потребностите относно личностното развитие на децата и учениците в община Кула във връзка с разработването на Областна стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в област Видин 2022-2024 година. 


Срещу  задържаните непълнолетни три момчета от село Гъмзово са повдигнати обвинения за убийство, извършено с особена жестокост. Те признават вината си, но отричат умисъл. Според аутопсията, уврежданията на 59-годишия мъж са причинени от удари, предимно в областта на главата.


Община Белоградчик получи безвъзмездно 17 компютъра от Националната агенция за приходите (НАП). Предоставените компютри ще бъдат разпределени за общинската администрация, за социални, образователни и културни центрове. 


Конкурс за послание обяви Областната администрация във Враца. Идеята е да бъде написан текст, съдържащ до 7 думи, описващи по най-добрия начин достойнствата на областта. Поводът е Националната кампания "България заслужава!" за изграждането на 111-метров пилон, на който ще се извиси българското национално знаме. Инициативата е на сдружение “Наследство в бъдещето“, което организира Роженския фолклорен събор.


Враца ще отбележи годишнина от рождението на Христо Ботев, съобщиха от общинската управа. В петък, на 6 януари, в града под Околчица ще бъде отбелязана 175-годишнината от рождението на Войводата. Програмата започва в 10:30 часа, когато пред паметника на поета и революционер ще бъдат представени биографични данни за живота и делото на великия българин. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя.


По традиция на Богоявление във Враца ще бъде отслужен водосвет за здраве и ритуално ще бъде "спасен" кръста от водите на река Лева. В рамките на празника ще бъдат осветени и бойните знамена на Военно формирование 54990, единственото войсково подразделение в Северозападна България.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Лятна школа за деца започна в село Ослен Криводол

Вкусно започна Лятната детска школа тази година в читалището на мездренското село Ослен Криводол .  Инициативата ще протече под наслова " Аз обичам да ..." и първото предизвикателство беше готвенето. Децата бяха запознати как да четат готварски книги, да разпознават мерните единици и да разчитат рецепти.  След това те се разделиха на три..

публикувано на 02.07.24 в 08:05

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56