Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъжете със седящи професии - с по-голям риск от репродуктивни проблеми

| обновено на 25.01.23 в 15:55
Снимка: Радио ВИДИН


Кабинет за мъжка фертилност отваря врати във Враца. Идеята е на Фондация "Искам бебе", обясни д-р Явор Малинов, акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, който поема инициативата в подкрепа на пациентите с репродуктивни проблеми, както и на семействата, които планират бременност.


"До идеята не стигнах аз, а фондация “Искам бебе" – Радина Велчева, основател, и Здравка Гергова, координатор за Северозападна България са големи ентусиасти и обичат да помагат на хората. Те създадоха преди 2-3 години кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който аз и мои колеги ползваме доста продуктивно и доста хора достигнаха до нашите услуги и вече са с бебе вкъщи, стотици, ако не и хиляди. Оттогава аз се влюбих в региона. Харесва ми град Враца и скалите там, обичам да го посещавам, обичам и аз да помагам на хората. Със Здравка си говорихме и тя предложи да правим спермограми на място и аз прегърнах идеята."


Мъжете със седящи професии са в по-голям риск от репродуктивни проблеми, обясни лекарят, като се позова на научни изследвания в Европа и Америка: 


"По принцип мъжкият фактор е с все по-голямо клинично значение за репродуктивните специалисти в световен мащаб. Има някои професии, които са сравнително модерни,  като ИТ специалисти, банкови специалисти и най-вече шофьори на дълги разстояния, които по принцип не само според нас, а и според Европейското общество за акушерство и гинекология и Американското общество за акушерство и гинекология, правени са проучвания и някои професии се свързват с голям риск от намаляване на подвижността и концентрацията на сперматозоидите. Ето защо окуражавам всеки един мъж с по-седяща професия да се изследва, защото излизат доста сериозни дефекти, които лесно се лекуват или с терапия, или с ин витро."


Друга причина за репродуктивни проблеми в едно семейство може да е възрастта, особено при жената тя е много важна, каза акушер-гинекологът и добави:


"Често се установяват запушени маточни тръби, липса на овулация, доброкачествени заболявания, ендометриоза, аденомиоза и други състояния, които водят до инфертилитет, които се лекуват сравнително лесно."


Андропаузата при мъжете започва след 24-годишна възраст и бавно и постепенно се развива, докато мъжът стане на 70-80-годишна възраст, каза още лекарят и поясни:

 

"Това, от една страна, е естествен процес и с течение на годините няма нищо срамно мъжете да си пуснат една спермограма. От друга страна, много хора се притесняват да се изследват за инфертилитет, но все по-рядко, вече сме в такива времена, когато хората все повече се изследват и не е същото табу, както беше преди известно време."


Изследване на спермограма и консултация със специалист по мъжко репродуктивно здраве ще се провеждат и в новия Кабинет за мъжка фертилност във Враца. Първите консултации ще се проведат на 28 януари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47