Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Чудо за четене или една забавна балканска история

Снимка: Радио Видин

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му вироглави синове: мълчаливия темерут Крешимир, близнаците Бранимир и Звонимир, които са издигнали колективното зло на нови нива, благодарение на братската си любов и непукизъм, и любимецът на майка им Домагой. Едно малко, но опасно гнездо на пепелянки в сърцето на планината, както не един несретник се е убеждавал през годините. И нито държавата Хърватия с всичките си закони, нито цивилизацията като цяло успяват да пробият планинските пътеки и шубраци, за да достигнат до грубата същност на Поскоците с техните съмнителни хигиенни, хранителни и социални навици. Петимата си съществуват сравнително безметежно след смъртта на жената на Йозо – Зора (дето от омраза трийсет години не продума на мъжа си), докато на трийсет и осем годишният Крешимир не му хрумва безумната идея, че трябва да се ожени.
Така де. Пред Поскоците всички познати на света серийни убийци може да изглеждат като срамежливи теменужки, но дори най-големите чудовища понякога имат нужда от топла храна, чисти чинии и изпрани чорапи. Тоест дори те са принудени да признаят, че животът без жени е невъзможен. От този ден нататък светът на стария разбойник… извинете, на стария Йозо на практика се срива, а времето в мъжкарската реалност на тези съвременни и колкото плашещи, толкова и симпатични разбойници започва да тече по различен календар.
"Осъзнай се, не прави моята грешка", предупреждава го баща му мъдро, доколкото му е по възможностите на мъдростта, разбира се.
Но Крешимир знае, че се налага да направи тая велика саможертва заради всички – защото след смъртта на майка им петимата бавно, но сигурно затъват в мръсотия, непрани дрехи и мръсни чинии. Да ядеш супа от кристален пепелник поради липса на чисти чинии си е сериозен знак, че на къщата спешно ѝ трябва женска ръка. А и вечният качамак на Йозо, изненадващо разнообразяван с примеси като какао, ванилия, кокос, фъстъци и други подобни, си е силен стимул да потърсиш промяна… или спасение…
И за ужас на баща си Крешимир, дето се вика, повлича крак. Жените нахлуват в Поскокова Драга с цялата нежна сила, на която са способни, а точно тези се оказват способни на много повече, отколкото са очаквали братята, и определено повече, отколкото е в състояние да понесе старият Йозо.
Така започва "Чудото в Поскокова Драга" – четвъртия роман на хърватския писател Анте Томич, за да се превърне в безумно приключение, в което има всичко – любов, отвличане, преследване с полицията, взривове, кръчмарски сбивания, караници и прошка, крясъци и шепот, огнена ненавист и нежна обич. "Чудото в Поскокова Драга" е една щура смесица от уестърн, стара холивудска комедия, екшън и романтика, разиграваща се из дебрите на Далматинско Загоре, но преди всичко е история за борбата между старото и новото, между традиционното и модерното. Между нежеланието да приемеш промените и желанието да промениш всичко. Независимо с какво впечатление ще останете, истината е, че Анте Томич обича своите герои - чудовища, дори когато открито им се подиграва.
Както и да е!
Оказва се, че да се ожениш не е толкова лесно, особено ако си зарязал любимата жена да те чака петнайсетина години, докато противен полицейски шеф я ухажва много настоятелно. По-трудно е даже от сблъсъка с наглите инкасатори за тока, дето не оставят човек на мира, ами минат – не минат трийсет години, пък идват да те изнудват да им плащаш. И други такива цивилизационни предизвикателства, с които дивите Поскоци винаги са се борили яростно и безкомпромисно.
Но пък си има предимства да си хърватски герой от войната – най-малкото зад гърба си имаш старите бойни другари, готови в името на справедливото отношение към ветераните даже да ти откраднат булка и да полежат в ареста.
Циничен, ироничен и забавен, Анте Томич ни предоставя една подробна дисекция на примитивното, принудено да се сблъска с модерното, и резултата от тази титанична схватка.
Анте Томич е хърватски журналист, роден през 1970 г. в град Сплит, който град става и декор на тази задъхана от напрежение и смях история, подправена с неподражаем балкански привкус. Наричан не без основание "хърватския Бакман", Анте Томич е най-продавания и може би най-забавен хърватски автор. Самият той определя жанра, в който пише, като "романтична комедия", а историите му вече се адаптират и за театрална сцена.
По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10