Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 31 януари 2023 година

3
Снимка: радио Видин

Стогодишният ритуал за прогонване на чумата се състоя за поредна година във видинския квартал "Нов път". Жителите му отбелязаха Атанасовден (по стар стил), изгониха болестта и прочистиха домовете си. Общо 12 души участваха в ритуала- колкото са и месеците през годината.


Започва процедурата за енергийна ефективност на сгради в сферата на производството, търговията, услугите и туризма. Средствата са над 235 милиона лева от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Целта е подобряване на енергийните характеристики на сградите, спестяване на миниум 30% от енергията, намаляване на разходите за енергопотребление на бизнеса и по-добър микроклимат за работна среда. Прогнозата е с наличните средства да бъдат обновени 250 сгради. Предвижда се производствени предприятия да получат 33% от ресурса, а останалите пари са за обекти в сферата на търговията, услугите и туризма. Крайният срок за подаване на предложения е 15 юни. 


Фирми от общините Враца и Плевен се отличават в Северозапада по брой одобрени проекти по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР). Компаниите в двата региона имат по 11 проектни предложения, като са следвани от Монтана с 8. 


Общинският съвет във Враца проведе заседание днес, 31 януари. В дневния ред бяха включени докладни, с които кметът Каменов иска разрешение за кандидатстване пред Фонд ФЛАГ за мостово финансиране на проекти, по които Община Враца ще работи през настоящата година.


Информационни срещи за санирането на многофамилни жилищни сгради се организират във Видин и Лом. На тях беше представена процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищниясграден фонд – етап I“.


От 1 февруари могат да се плащат местните данъци и такси в Монтана. Гражданите и фирмите ще получат съобщения по пощата за дължимите данъци. До края на април може да се ползва 5% отстъпка.


За по-висока потребителска такса за преглед настояват личните лекари в страната. Към момента тя е 2,90 лева и не е променяна повече от 10 години, когато е фиксирана на 1% от минималната работна заплата. Предложение за по-висока такса "преглед" внасят и лекарите във Видин.

Народно читалище "Наука-1925 година" във видинското село Синаговци събира дарения за ремонт на покрива, който тече от години. По предварителни разчети за ремонта на покрива ще са нужни 50 000 лв. Финансовите средства ще бъдат заложени в бюджета на Община Видин за 2023 година.


Двама мъже с изгаряния са приети в Отделението по реанимация във Видинската болница. Мъжете са работели по поддръжката на жп линията Видин - София в района на град Дунавци. 


18-годишият Кристофър от Мездра е в неизвестност от вчера. Това става ясно след като неговата майка го обявява за издирване в социалните мрежи. Младежът не носи в себе си лични документи, телефонът му е изключен. 


Тримата задържани за участие в организирана престъпна група за лихварство във Видин остават в ареста. Окръжният съд взе мяркa за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемите. 


В нови специализирани паралелки по жп транспорт се обучават учениците от ПГ "Васил Левски" в Мездра. Това е единствената професионална гимназия в Северозапада в това направление. Паралелките са с дуална форма на обучение.


С 18% повече са посетителите на Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца през 2022 година. Общият им брой е малко над 250 хиляди, като над 81 хиляди са реални читатели в залите на библиотеката и почти 170 хиляди виртуални потребители. Регистрираните нови читатели са общо 4 987.


Традиционен конкурс за най-хубаво домашно вино организират в Кула. Желаещите да участват могат да го направят като представят в местното читалище бутилка вино (от 500мл) за една от категориите - червено, бяло или розе до 14:00 часа на 1 февруари. Предвидени са награди за печелившите. 

По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Промяна в организацията на движението ще има в Мизия заради шампионат

Временна организация на движението ще има в Мизия в събота, на 25 март. Тогава в града ще се проведе Национален шампионат по спортно ходене. Събитието е част от календара на Българската федерация по лека атлетика и се организира за втора поредна година в Мизия, припомниха от общинската управа. От общинската администрация съобщиха, че..

публикувано на 21.03.23 в 10:08

Отбелязваме Световния ден на хората със синдром на Даун

21 март се отбелязва като Световен ден на хората със синдром на Даун. Причината за тази генетична аномалия досега не е установена. Рисков фактор е възрастта на майката, като той се увеличава над 35-годишна възраст, обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и добави: "Трябва да има едно голямо „Не“ на стигмата в цял свят,..

публикувано на 21.03.23 в 09:36

Международен фестивал за талантливи деца ще се проведе в Мездра

За втора поредна година в разгара на пролетта в Мездра ще се проведе Международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“ (International Children's Festival of pop, popular and folk song, hip-hop, modern and folk dances „Mezdra-may”), съобщават от Общината.  Организатори на събитието са..

публикувано на 21.03.23 в 09:20

Симфониета- Враца с нов концертен цикъл

Симфониета- Враца започва нов концертен цикъл, посветен на български изпълнители, съобщиха от културната институция. Първият солист в новия  интересен  концертен цикъл, съчетаващ образци от български композитори със световни, тематично подбрани произведения, е пианистката  Маргарита Илиева.   Биографията ѝ впечатлява с образование и академично..

публикувано на 21.03.23 в 08:42

Ансамбъл "Мездра" подготвя мащабен спектакъл в Зала 1 на НДК

Създаден в далечната 1947 г., вече 75 години Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ към НЧ „Просвета 1925“ участва в културния живот на община Мездра, на област Враца и в престижни фестивали и конкурси, включени в културния календар на България. Мисията на ансамбъла през всичките 75 години от своето създаване до днес е да съхранява и развива танцовото..

публикувано на 21.03.23 в 08:36

Снимката на 20 март 2023 година

За последното тримесечие на миналата година средната брутна работна заплата  в област Видин е 1 256 лева по данни на Националния статистически институт. Спрямо същия период на предходната година има увеличение със 17,6%.  Като изключително погрешно и геноцид върху българския бизнес . Така икономистът Михаил Кръстев определи предложението на..

публикувано на 20.03.23 в 18:00

Средната заплата във Видинско се е увеличила с близо 18 процента за година

За последното тримесечие на миналата година средна брутна работна заплата в област Видин е 1 256 лева по данни на Националния статистически институт. Спрямо същия период на предходната година има увеличение със 17,6%. По-добре платен е бил трудът в обществения сектор, където средната месечна заплата е 1 538 лева. 1031 лева е възнаграждението..

публикувано на 20.03.23 в 17:03