Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Снимка: Радио Видин

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от бранша смятат, че ако сервитьори и бармани легализират всичките си доходи, това ще е полезно при тегленето на кредити и лизинги, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове. От Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и Националната агенция по приходите (НАП) и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша. В момента той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове, коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място. Какви са реакциите в бранша след появилата се информация? Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. 

"Това тръгна, защото се случи в Румъния от 1 януари и каквото се случи в Румъния, нашите го прехвърлят медийно и тук. Ние от 2019 година го говорим това. Аз искам легализация от 2019-та, обаче казвам, че искам да легализират бакшиша на хората, за да могат хората да ползват това като допълнителен доход за каквото и да е било- за през банка, лизинг или каквото и да е то.” 

Според Ричард Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем. Той добави, че и в момента инспектори на приходната агенция имат право да проверяват наличния оборот на всеки сервитьор.

"В момента е такава ситуацията, че законово тази дума “бакшиш" или "сервиз” не съществува в нито една наредба. Данъчните го приемат като кражба, като кражба от фиска. Давам ви пример- ако дойдат на проверка в заведение и сервитьорът има 500 лева оборот, по фискален принтер, а в джоба си има 550 лева, заведението ще бъде глобено от 500 до 2000 лева за несъответствие в касата. Данъчният приема, че когато пише 500 лева оборот, той трябва да има 500 лева в портмонето си … На хората, заети в бранша, можем да кажем, че ако бъде легализиран бакшишът те ще могат да стоят много по- добре пред редица институции и ще могат да се възползват от това, което ползват и другите хора, но абсолютно сме против облагането с данък на това нещо.” 

По света навсякъде възприетите навици по тази тема са различни. В САЩ и Канада например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. У нас сервитьори не желаят бакшишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата. Разговаряхме със Станислав Цветанов, собственик на новооткрито заведение във Видин. 

"Хората разчитат на тези пари, защото един сервитьор, като изкара днес 10-15 лева бакшиш, това му е един допълнителен доход и ако се легализира, този доход ще бъде облаган с данък. Работило се е на ниски доходи преди доста време, сега не е така. Сега се получава доста над минималната”- уточни Станислав Цветанов.

Професията "сервитьор" е често срещана в Северозападна България. Много млади хора освен в родния си край, често я практикуват сезонно и на различни места по курортите у нас и в чужбина. Анатоли Асенов е сервитьор в елитно видинско заведение. С него разговаряхме за предизвикателството на професията и евентуалните промени, засягащи получаването на бакшиш:

"Сервитьорството не лесна професия, но е приятна от гледна точка на това, че работиш с хора. Най- трудно се работи с хора. От 1992 година съм сервитьор и съм работил в различни заведения във Видин и не само. Бакшишът е важен за мен чисто финансово, като човек и е много важен за оценката на моя труд, защото колкото по- доволни са хората, толкова повече оставят. Българинът, откакто започна да излиза навън, стана много претенциозен. Има случай на 300 лева сметка да ти оставят 2 лева бакшиш, а може и на 15 лева сметка да ти оставят 5 лева бакшиш"- обясни Анатоли Асенов.

Видинчани също коментираха появилата се информация относно евентуалното легализиране на бакшиша на сервитьорите. Според тях подобна промяна по- скоро ще окаже негативен ефект върху работещите в сектора, а от Българската асоциация на заведенията внесоха следните уточнения, относно появилата се информация: 

"Не сме предлагали задължителни 10% бакшиш и не сме инициатори на идеята бакшишът да се облага с данък. От години настояваме единствено бакшишът да бъде легализиран. Защото в настоящата ситуация редовно се случват глоби и затваряния на заведения заради разлика в касовата наличност, именно заради бакшиша, който получават сервитьорите.”

Според БАЗ румънският модел у нас е неприложим. Най- малкото, защото към момента терминът "бакшиш" не фигурира в нито един нормативен документ. От Асоциацията са готови на разговори с отговорните институции за решаване на казуса.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00