Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 февруари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин. Автор на експозицията „Когато момчето става мъж…“ е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките. Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин.


Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април, съобщиха от президентството. С друг свой указ президентът назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. В него има само една промяна - министър на културата ще е Найден Тодоров, който заменя Велислав Минеков.


Пада един депутатски мандат в Монтана. Четири ще са местата за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана за предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април.


Възможностите за подготовка и реализация на партньорски проекти и инициативи, съгласно изискванията на подхода за интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район бяха обсъдени на среща във Видин. Разяснения по отношение на това как и по какви проекти може да се кандидатства даде изпълнителният директор на Института за регионални изследвания и стратегии Валентина Тодорова.Обсъдиха се и възможностите за партньорство, които се очертават във връзка с подготовката на комплекса от проекти за изграждане на Северозападен образователен научно-иновационен и технологичен хъб, който включва развитие на регионално ниво на нов тип образователна научноизследователската и иновационна инфраструктура, на основата на междуинституционално сътрудничество и взаимодействие.


Нито едно от съществуващите сдружения на собствениците от община Враца не е подало към момента документи за кандидатстване за саниране. Според заместник-кмета Александър Владимиров има огромен интерес от страна на хората, но има и притеснения.


Врачанският окръжен съд постанови днес да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишен врачанин. Той е привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура за извършено умишлено убийство на 62-годишната майка на жената, с която живее.


Врачанският окръжен съд отново остави  без уважение искане на обвиняем, набил до смърт възрастен човек в белослатинското село Търнак.


Районният съд в Монтана наказа трима ученици, извършители на кражби. За двама от подсъдимите наказанието е условно, а третият, вече осъждан нееднократно, ще изтърпи присъдата си ефективно.


Повече данъкоплатци и осигурители плащат чрез ПОС терминала и задълженията си, съобщават от офиса на агенцията за приходите в Монтана. 600 са избрали да платят по този начин през петте физически ПОС терминала в офиса на агенция през януари, което е със 170 повече в сравнение със същия месец на 2022 г. Сред причините са, че за  преводи по този начин не се дължат такси и плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента.


За да предостави по-дълъг период за заплащане на местните данъци с отстъпка, Община Белоградчик  направи рано необходимите изчисления за 2023 г. Вече се приемат плащания за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства за настоящата година.


Актьор от Драматично-куклен театър – Враца е номиниран за наградите на Съюза на артистите "Икар". Номинацията е за Огнян Симеонов, в категория "Поддържаща мъжка роля", за образа на Порфирий Петрович в постановката "Престъпление и наказание“ по Фьодор Достоевски, с режисьор Дамян Тенев.


Поезия и музика ще подари на врачани Регионална библиотека „Христо Ботев”. На 7 февруари от 17.30 ч., в Обща читалня, ще бъде представена книгата „Ноти в косите” на Мариана Добрева, съобщават от библиотеката.


Видинската писателка и поетеса Лора Цветанова издаде две нови книги - "Живот" и "Приключения с мен, Щуравата".


Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2022 година, се проведе в Кула. Инициатива е на Народно читалище "Просвета- 1872" в града и се проведе по случай Празника на лозарите и винарите - Трифон Зарезан.


На 14 февруари във Враца ще бъде отбелязан празникът Трифон Зарезан и Денят на влюбените - свети Валентин. По традиция от 12:00 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ ще се пресъздаде народният обичай по зарязване на лозите. Възстановката ще бъде представена от самодейците от читалище „Милин камък“ от село Мраморен. На 14 февруари пространството при Сувенирната палата ще е домакин на редица събития. В 10:00 ч. ще бъде разположена шатра на доброволци от БЧК, които са предвидили раздаване на валентинки и игри за двойки. В 11:00 ч., ще бъде дадено начало на благотворителен базар, организиран от младежите на Ротаракт за закупуване на образователни игри за детски градини. В 12:30 ч. екипът на Младежкия център ще проведе активности на открито, сред които тематични игри за жителите и гостите на града, тематична рамка за снимки, раздаване на балони валентинки и др. По повод празника, младежите ще украсят и дърво с червени сърца. От 18:30 часа в Младежки дом, екипът на културната институция,  организира неон парти под надслов „Обещай ми любов“. 14 февруари е и крайният срок за предаване на творбите на участниците в 23-ти Национален поетичен конкурс „Любовта“. Отличените автори и наградените произведения ще бъдат публикувани на 22 февруари.


Днес е Сретение Господне, един от дванадесетте големи християнски празника, сред четирите, посветени на Божията майка. "Сретение" означава "среща" и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Исус Христос.


Повече от 50 миряни от района на Искърското дефиле се събраха на 2 февруари на игнетешкия оброк над най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“, за да почетат Сретение Господне. На това място през 1926 г., с идивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Марко Глигоров, е въздигнат оброчен каменен знак, изработен от майстора каменоделец Мито П. Томов от Зверино. Оброчният кръст от ковано желязо е изработен навремето от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица. Водосвет за здраве отслужи архимандрит Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир. По традиция организатори на поклонението бяха потомците на Иван Минов (1920-2010) от Игнатица, който години наред се грижеше за игнатешкия оброк над Черепишката света обител.


Голяма динамика на времето ще има през месец февруари. Удължава се светлата част от деня, каза Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.


По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18