Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ПГ "Васил Левски" в Мездра се сдоби с фигура на патрона си

4
Снимка: радио Видин

Фигура  на Апостола на свободата Васил Левски в цял ръст посреща всички посетители на  входа на Професионалната гимназия, носеща името му в Мездра. Поводът е предстоящата 150 годишнина от гибелта на Васил Левски, а идеята  е на учениците от ученическия парламент.


Фигурата на Апостола на свободата е  със 174 см височина и е облечена в красива четническа униформа,  разказва директорът Мирослав Павлов:


"Много сме щастливи, че в началото на втория срок ще посрещне учениците една реална фигура на Апостола на свободата. Дълго време я очаквахме... От фирмата ни дадоха няколко варианта като облекло, избрахме най-реалната такава. Левски гледа доста строго и ще посреща и изпраща всички гости и ученици от централния вход на училището... Нашето училище се преименува на името на Васил  Левски и сме горди, че носим това име и се стараем хората да ни асоциират с името на Левски и самите ученици предложиха това да се случи... За 2 юни предложиха да имаме и реална фигура на Христо Ботев... Преди време залепихме по централните стъпала стикери  с цитати за Левски от стихове на Христо Ботев и  Цветан Ангелов... Идеята  пак беше на самите ученици... Явно научихме децата, че трябва да следваме стъпките на Левски и да отстояваме българщината..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.