Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурсът "Рецептите на баба" събира творби до 19 февруари

Снимка: Пазител на традицията

Започна петнайстото издание на Националния конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба". Съревнованието се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и има за цел да съхрани традиционните занаяти чрез изкуството, както и българското наследство и духовния потенциал на нацията.


„Рецептите на баба“ набира все повече популярност сред деца, родители, преподаватели и учебни заведения в цялата страна. За разлика обаче от предишни години, тази година конкурсът е със значително по-кратък срок за участие. Крайната дата за събиране на творбите е 19 февруари. Защо се налагат тези промени, обясни Пеньо Иванов, председател на фондацията.


Пеньо Иванов

"За мое щастие имаме много участници и за да можем да обработим цялата тази информация и да общуваме с учебните заведения в рамките на учебната година, на нас ни трябва повече време, затова се размества това време като график в периода на събирането- за да може след това да имаме достатъчно време да обработим нещата, да принтираме грамоти, да комплектоваме, да изпратим и да бъдат получени... Факт е, че от миналата година имаме в регламента и нова категория, която е "Кулинарните рецепти", което със сигурност разширява по някакъв начин обема, а пък и като цяло конкурсът има много участници... Като правило, за да може този конкурс да се поддържа в календара на Министерството на образованието, трябва да има минимум 10 области, участници от 10 области от страната. Ние обикновено имаме, ако не от всичките, то поне от почти всичките с изключение на една-две."


За участие в конкурса „Рецептите на баба“ се допускат деца на възраст до 14 години, включително. Няма ограничения в броя на изпратените творби от едно дете. Рисунките са с размер 35 х 50 см. Децата са разпределени в три възрастови групи - до 7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Няма такса за участие. През настоящата година конкурсът се провежда в три направления - за детска рисунка, за литературна творба и за автентична регионална рецепта, отговарящи на поставената тема: „Рецептите на баба”. Имат ли обаче децата любима категория, разказва Пеньо Иванов:


"Ние си имаме една основна тема, която е "Рецептите на баба". Започнахме с рисунки, много дълго време бяха само рисунки, така че рисунката според мен си е основната категория."


Макар и организатор, Пеньо Иванов също има своя любима рецепта:


"Тъй като аз имам много добър спомен, че не бях от най-ящните в по-ранна възраст и тогава аз много обичах крем супа от картофи с крутончета и таратор и това ми бяха едни любими неща."


Оказа се, че Радио ВИДИН има известен принос за разрастването на инициативата.


"В няколко поредни години с вашата регионална станция много редовно се чуваме и давате информация на хората около вас за този конкурс и това, което се случва тази година е, че много други регионални радиа, с които досега не сме контактували така често, се чухме и те направиха материали и това искам да кажа, че много ме радва, не защото е моя идеята за този празник на българщина и на традиции, а защото смятам, че самата тема е важна за обществото. И когато все повече и повече хора се включват, аз наистина съм много радостен, за което отново благодаря и на вас" - обясни организаторът.


Творбите за участие следва да се изпращат по пощата или чрез куриерска фирма до адрес: с. Бяла Река 4285, община Първомай, област Пловдив, ул. „5-та“ № 25 - VASKO (Пеньо Иванов). Всяка от изпратените рисунки и/или литературни творби и/или автентични регионални рецепти трябва да бъде придружена от изписани печатно на компютър данни на участника. Учебните заведения, изпращащи творби на повече деца заедно следва да имат приложен опис на участниците със съответните данни и творби.


След събирането на творбите следва оценка от жури и обявяване на резултатите не по-късно от 30 април, след което изпращане във възможно най-кратки срокове по куриер или по поща на грамоти за всички участници и нанагради за отличените участници.


Регламентът и всичко необходимо за участие в конкурса могат да бъдат намерени на интернет страницата https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба” .Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05