Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли в Акациево

Село Акациево се намира на 6 км от областния град Видин и на 1 км от село Рупци. До 29 октомври 1960 г. се е наричало Раяновци. Местните хора сменят името заради постоянното объркване със село Раяновци в община Белоградчик. Наричат го  Акациево заради многото акациеви дръвчета наоколо.


Близостта до Видин, плодородната земя, канализацията, водоснабдяването и електификацията, възможността за поливане, както и интернет връзката са благоприятни условия, които засилват интереса към Акациево. Много хора търсят имоти, но предлагане няма, а и цените са сравнително високи. 


В близкото минало хората са работили в АПК, в зеленчукопроизводството, имало е пилетарници, кравеферми... Днес земята пустее, а в селото няма дори и магазин.


Кметски наместник на село Акациево е Иванчо Стоянов, местен е. 25 години е работил в ЗРИ- Видин, работил е като домакин, ТРЗ и е натрупал 48 години трудов стаж.


Около 100 са къщите в селото, някои се поддържат, но много се рушат. Към момента жителите по настоящ адрес са 136, по постоянен адрес са едва 30.


Оживление настъпва в събота и неделя, когато по-младите си идват, за да помагат на възрастните си родители или да релаксират от шума в големия град, казва Иванчо Стоянов:


"Повечето от хората са във Видин, всеки човек от селото тук има картон, 260 са починали, 136 са с настоящ адрес... Навремето хората са ходили пеша до Видин, но сега всички имат коли... Има и семейства, които живеят тук и работят в града... деца имаме в селото... Имаме автобус, но имаме проблем... Наскоро една жена се е возила, свалили са я в Рупци, е как така? Тя си плаща до Акациево, а не до Рупци... Това е маршрут, по който трябва да се мине и да се спазва... Всеки ден трябва да идва автобус в селото..."


Все повече хора в селото се отопляват с климатици. 6 души се възползват от проекта за по-чист въздух, но има и такива, които са сложили климатици преди това, добавя кметският наместник:


"Повечето хора минават на климатици, защото са възрастни и не могат да внасят дърва... Но има и хора, които преди това си сложиха климатици и не чакат програмата... Магазин няма, продадени са помещенията преди мен... Пазарува се от Видин с близки, приятели, роднини, това е мъка ... Направихме кабинет за лекар, ще се оборудва, много хубаво става, ще има и чакалня... Ще търсим и лекар..."


Тази пролет предстои обновяване на инфраструктурата: 


"Пролетта ще баластрираме две улици, асфалт на Втора улица и изкърпване на Първа улица..." 


Близостта на село Акациево до Видин кара все повече хора да да търсят имоти, цените са доста по-високи от тези в отдалечените села в областта, но къщи почти не се продават, въпреки високите цени, обяснява кметският наместник:


"Да, идват и питат хората за къщи, но няма вече къщи за продаване... Хората сами си продават къщите и не ми казват на мен, аз по-късно разбирам. Много хора искат да купят тук, защото е близо до града и е тихо... Вода има много в Акациево, набиваш помпа и поливаш, плащаш си само тока..." 


Съборът на Акациево е на 26 октомври - Петковден по стар стил. Иванчо Стоянов си спомня как е сменено името на селото:


"Имахме един учител Иван Луканов, той е от Бела, а тук имахме войничета. Идват писма за войниците за Раяновци, но имаше и друго Раяновци, Белоградчишко.. И се объркваха писма и колети постоянно... Учителят ни събра и ни предложи да променим името си от Раяновци на Акациево, защото във всеки двор е имало акация и миришеше като в парфюмерия... С течение на времето се изсякоха акациите... " 


Кметският наместник пожелава на съселяните си здраве и да се виждат по-често на площада пред кметството.


Местните хора обичат селото си, заради спокойствието, тишината и плодородието. Като минус посочват липсата на магазин, лекар, аптека и ... добра компания за кафе и раздумка. 


Още за живота в село Акациево чуйте в звиковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00