Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Миков: Гъмза и памид - това е марката на Видин

Младият технолог смята, че Видин може да се превърне в добра винена дестинация

Снимка: Личен Архив


Александър Миков е от Видин, завършил е  "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки" в аграрния университет в Пловдив, второ поколение винопроизводител. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя в землищата на новоселския регион и производство на вино. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. Още като ученик разбира, че винарството е негово призвание:


"Преди една година завърших бакалавърска степен, започнах магистърска... Още докато бях в гимназията, докато ме водеха по време на гроздобера, когато е най-многото работа, намерих своето призвание в тази професия... Започнахме преди около 15 години с лозя, впоследствие дойде и избата и постепенно това се превърна в семеен бизнес..."


Александър рано е разбрал, че работата във "фабриката на открито" - на лозето, е тежка, затова и с усмивка казва, че се е ориентирал към работа на закрито. Технолог и собственик е на семейната изба "Видинска гъмза". Сега на лозята ходи само когато се измерват показателите на гроздето. Има си любими сортове- гъмза и ризлинг. Смята, че сега на мода са белите вина. Самият той обича червено вино, но предизвикателство за него е правенето на оранжево вино и розе. Според Сашо е нормално у нас да се развива бутиковото винопроизводство:


"Хората започнаха вече да разбират малко повече от вино и че е по-добре да си купиш нещо, което е качествено и хубаво, отколкото да задоволиш сетивата си с нещо безлично... Има прекрасни изби вече, които представят прекрасни вина... ".


Младият винопроизводител е убеден, че Видин може да стане добра винена дестинация. В момента изграждат нова сграда и се надява с времето да могат да приемат турсти както някои от избите в региона. Популяризирането на българското вино е важно, смята Сашо, самият той се стреми да доказва, че виното ни на  световния пазар има една от водещите позиции. На световния пазар има място и за видинското вино:


"Гъмзата и памида трябва да останат марката на Видинския регион, трябва да се гордеем с тях..."

Именно с гъмза, и с оранжево вино ркацители, собствена разработка, още в началото на  професионалната си кариера, Сашо печели първи места на престижното изложение The Balkans International Wine Competition and Festival. 

Както за всички, и за семейството на Сашо е трудно- инфлацията и високите цени правят виното трудно продаваемо, но пък младият производител не се отчайва и казва, че виното трябва да отлежи. 


Днес Александър ще празнува любовта към виното 


"Ще празнуваме любовта към виното. Пожелавам на всички колеги успешна реколта, да си запазим здрави лозята и да направим отново едни прекрасни вина!"  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07