Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Златия - със 7 магазина, аптека и полицейски участък

Село Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. Днес са малко над 600. Действащи са били 2 училища (начално и основно, което е закрито 2021 година). Сега има само детска градина. В селото има 7 магазина, аптека, лекарски кабинет и полицейски участък. Известно е със  своите „Калушари“. За селото разказва кметът Снежина Борисова:


"Едно голямо село се управлява с много търпение и човещина. Нямаме особени проблеми... Благодарение на общинския кмет Иван Барзин повечето улици, които не са асфалтирани са баластрирани. Добре работим с Общината. Магазините са ни добре заредени... Предстои да решим и проблема с водата, защото тя е негодна за пиене. До края на годината ще направим нов сондаж и ще имаме вода...".


В близост до кметството се намира историческият паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Паметникът е построен през 1932 година в чест на падналите бойци от селото. Той представлява красив постамент с войник на пост. Другият паметник се намира в долния край при влизане в селото и е построен през 1941 година в чест на падналите в Първата и Втората световни войни. Около него има парк.


Съборът "Калуша" се провежда всяка година в петък, събота и неделя на седмицата след "Свети Дух", а фолклорният танцов състав „Калушари“ са гордостта на селото, обясни Пролетка Николова, секретар на читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1921“:



"На събора в "Панаира" идват много хора. Поддържаме състава... Имаме и други самодейци... Селото някога беше голямо, но сега останахме по-малко, но се справяме... Има хора, които се занимават със земеделие и такива, които работят в АЕЦ - Козлодуй... Имаме автобус за София и с него ходим до Вълчедръм и Монтана. За Лом няма транспорт. С коли ходим, ако се наложи...".


Председателката на читалището Стефка Патрашкова, която е дългогодишен начален учител в селото, тъгува за закритото училище:


"Закриха го 2021 година. Като мина покрай него, ми се плаче, но така е... Едно време кипеше живот. Имахме две театрални групи... Имахме и мажоретен състав... Не са много младите хора, но има... Къщи също се купуват. Лятото си идват децата и те се включват в дейността на читалището... Иначе имаме и животновъди... По исторически данни селото е създадено 15 години преди 1800 година. Образувано е от две махали – Куле махала и Калугер махалаНа запад от река Цибрица (на 200 – 300 м от нея) е имало манастир, който не съществува днес. От там идва и името на Калугер махала, като спомен за този манастир...".


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59