Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наднорменото тегло при децата - бичът на 21-ви век

Снимка: Радио ВИДИН

Наддаването на тегло е проблем, който в последните години се наблюдава все по-често при децата. Причините за това са много и тенденцията е към запазване на наднорменото тегло и в по-зряла възраст. В повечето случаи при децата с наднормено тегло се наблюдават диабет или сърдечно-съдови заболявания, но проблемът, колкото и да е сериозен, би могъл да бъде туширан навременно, обясни доц. Стоян Ханджиев, почетен член на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания:


"Истинската борба със затлъстяването трябва да започне преди пубертета. Затова се говори за значението на първите 1000 дни от развитието на един организъм - от времето на зачатието до около 3-годишна възраст. Една бременна жена, една бъдеща майка, трябва да знае, че за да бъде детето ѝ здраво, теглото ѝ не трябва да се увеличава с повече от 15 килограма по време на бременността. Трябва да спазва, разбира се, всички наставления за правилно хранене. Също така, семействата, в които има хора с наднормено тегло, генетичният и наследствен фактор е от огромно значение. Там трябва да се акцентират нашите усилия - да внимаваме децата още от ранна възраст, да са с нормално тегло."


Екранната зависимост сред подрастващите е също наболял проблем, който е една от предпоставките за затлъстяване. Обездвижването е един от бичовете на днешното поколение. Друг сериозен проблем е прекалената консумация на полуфабрикати, тестени изделия и храни с високо съдържание на захари. Според доц. Ханджиев ключова роля за правилното хранене при децата заемат фигурите на учителя и най-вече - на родителя.


"Ние всяка година в Албена провеждаме училище за здрави деца, родители и учители. Тази година също ще има по време на пролетната ваканция и в разстояние на една седмица имаме лекции от специалисти, на родители и учители. А децата имат други занимания, имат интересни работилници - как да си правят сандвичи, как да консумират правилно храната. Ние искаме този опит да се разпространи в училищата навсякъде в страната. Има много голямо значение възпитаването в правилен режим и на родителите, и на учителите. Тук подчертавам и ролята на медиите също така."


Според данни на Световната здравна организация, в България има сериозен ръст на консумация на захаросъдържащи храни и напитки при децата и се очаква до 2025 година 230 000 деца в училищна възраст да бъдат с наднормено тегло. Най-уязвимата група сред децата е тази на 12-17-годишните, най-ниска е степента на затлъстяване при децата от 2 до 5-годишна възраст. 


Десислава Данаилова е майка от Видин. Казва, че в повечето случаи приготвя храна на сина си от вкъщи, а разговорите за полезните храни за тях са ежедневие.


"Парите са му в чантата, но той никога няма да отиде да си купи. Аз му правя сутрин, предпочитам да го направя аз, въпреки че е пак тестено, но поне да е с продукти от по-високо качество, отколкото да отиде на лавката и да си купи нещо друго. Винаги му казвам, че трябва да се ограничава какво да яде, какво да пие и че отпусне ли се веднъж с килограмите, после става все по-трудно да отслабне. Но явно това не ги притеснява, тъй като са все още малки и по-натам, може би, ще имат някакви комплекси и ще се осъзнаят сами да почнат да спортуват. Той много иска да ходи на плуване, но, за съжаление, в града това е по-трудно да се случи. Не иска да ходи на футбол, не искам да го карам насила нещо, което той няма желание да го прави. Няма смисъл. Когато той прояви желание за нещо, тогава."


Според анкета на Радио ВИДИН, децата във Видин консумират основно тестени изделия в училище, но добре осъзнават и вредата от тях.


"Сандвичи. Нося си ги от вкъщи... Сандвич, по принцип... Тези храни причиняват болки в стомаха и имат много мазнини... Не винаги си купувам газирани напитки... Почти всеки път... Мога да се огранича, но не ми е приятно... Сандвичи хапвам, нося си от вкъщи... Взимам си пица. Пия и газирано... Не спортувам, играя на телефона..."


В ранна детска възраст, затлъстяването се асоциира основно с прехранването, особено когато е нарушено съотношението между протеини и въглехидрати. Случва се обичайно при заместването на редовното хранене с въглехидрати и мазнини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00