Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Село Капитановци - в очакване на ремонта на улиците

16
Снимка: радио ВидинЕкипът на Радио ВИДИН гостува на Капитановци, едно голямо и красиво село, разположено в плодородната Видинска низина. То е третото по големина село в община Видин след Градец и Покрайна. Над 1000 души живеят в Капитановци.

Голям е интересът към закупуване на къщи и имоти тук, което се обяснява с близостта до областния град и това, че селото има електрификация, водоснабдяване, интернет, транспорт. Общо 37 км е уличната мрежа на Капитановци, но, за съжаление, се нуждае от основен ремонт и асфалтиране. Към момента, за лятото е обещан такъв ремонт на няколко улици.

Съборът на селото е на Свети Дух. Тази година празникът е на 5 юни. Съборът ще бъде на 10-и и 11-и юни, събота и неделя. Тогава се прави голям международен фолклорен събор, с много гости и приятели.

Селото се нуждае от добра поддръжка, тъй като само центърът му се простира на 10 дка площ, а има още и парк, 8 тревни площадки, футболни  игрища, гробище. 

Екипът на Радио ВИДИН е бил тук преди пет години. Какво се е случило от тогава до сега, разговаряме с кмета Десислава Венелинова, която управлява втори мандат. Тя е родена в селото и познава проблемите и нуждите на хората: 

"2019 година стъпихме в длъжност... 2020 година бюджетът беше нула лева. 2021 година от бюджета на община Видин за Капитановци бяха отпуснати 15 хиляди лева за ремонт на общински сгради. Ремонтирахме кметството, детската градина, читалището. 2022 г. бях одобрена за 40 хиляди лева за ремонт на една улица и за здравен кабинет, който е направен. Но не се асфалтира улицата, за тази година имаме обещание. За тази година имаме 60 хиляди лева за асфалтиране. Надяваме се да бъде положен асфалт... Всички улици са в окаяно състояние..."Вече две години се чака да се направи ремонт на покрива на православния храм "Света Троица" в селото, който е  втори по големина след "Свети Димитър" във Видин. Църквата е действаща и има настоятелство. Всяка неделя се провежда служба, има и църковен хор, казва кметът:

"Успяхме да съберем средства за ремонт на храма през 2020 година. Направихме кампания в селото след като ни изпратиха майстор от митрополията да оцени колко средства са необходими за ремонта. Оказа се, че са необходими 16 500 лева. Събрахме ги за 4-5 месеца. Но всичко става много бавно. Ремонтът почна есента на 2022 година... Парите са събрани от хората и всеки гледа и иска да се случи това по-бързо."


Почистването на селото става с помощта на местните жители, които се включват в различни акции по поддръжката, рязане на храсти и клони. Хората са в очакване на програми за трудова заетост за почистване на населените места. 

"Това ни е болна тема... За 4 години от този мандат съм имала една програма за 6 месеца за две жени. Всяка година слагаме обява и събираме сума от 500-600 лева и успяваме с тези пари пролетния сезон да закупим препарати против трева. Има мъже, които доброволно идват и косят, режат, почистват. От звено "Чистота" от община Видин дойдоха преди 10 дена и изрязаха всички храсти и дървета в гробищния парк. Надявам се да има програми", казва Десислава Венелинова.

Капитановци е предпочитано от хора, които желаят да закупят къща на село. В момента се предлагат 3-4 имота, но цените са по-високи и затова все още не са продадени, казва кметът Десислава Венелинова.


Отскоро 50 големи контейнера са заменили 220 кофи за боклук в селото, каза кметът Десислава Венелинова.

"Проблем е това, че са ни закрити сметищата по заповед на РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите-бел.ред.) - Монтана. На нашето сметище се хвърлят най-вече отпадъци от градините. Най-болният проблем са ни строителните отпадъци. Предлагат от общината контейнер, голям, цената му е 80 лева. Хората се научиха да ги ползват, но винаги има някой хитрец, който смята ,че може да си хвърли отпадъците в дерето. Правим предписания."


Активната дейност за запазване на фолклорните и културни традиции в селото се дължи на читалище „Самообразование 1927“. Два са съставите към културното средище, казва секретарят му Даниела Борисова:

"Танцов състав "Здравец" е създаден през 2008 година. Имаме много участия. Съставът с малките е от миналата година, имаме много участия. Предстои ни отбелязване на Благовещение - на 26 март, за Великден - работилница с децата."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Бъдещето на село Антимово са младите хора

Екипът на Радио ВИДИН гостува на видинското село Антимово . Намира се на 7 км от Видин . Близостта до големия град е удобство за местните хора, като голяма част от тях работят във Видин.  На 2 км от Антимово тече река Дунав. В близост е и Дунав мост 2. Село Антимово е разположено в плодородната низина Златорожие. Земята тук ражда всичко, от..

публикувано на 31.03.23 в 16:30

Сметката в ресторанта - ще бъде ли върнат 20% ДДС за заведенията?

Министерството на финансите предложи промени в законите, с които да се въведе данък "свръхпечалба" и да се премахнат част от антикризисните мерки. Предлага се връщане на 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. ДДС беше намален на 9% по време на пандемията от COVID-19. Правителството предлага намаленият ДДС да остане в..

публикувано на 29.03.23 в 10:30

Огнян Асенов: Няма да допуснем нерегламентирано вмешателство в изборния процес

Институциите във Видин декларират готовност за обезпечаването на изборите за Народно събрание на 2 април. Към момента целият процес се извършва в срок, каза за Радио ВИДИН  областният управител Огнян Асенов .   „Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин към днешна дата се извършва в определените срокове,..

публикувано на 28.03.23 в 14:14

Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет

Кметовете на Общини очакват новия парламент и държавния бюджет за 2023 година , за да могат да приемат и бюджети на общините.  Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет и ръст в цените? „Сложно и трудно се работи в тази ситуация. Ние нашата рамка сме я приели в така наречения удължителен бюджет. Но е трудно да..

публикувано на 27.03.23 в 15:44
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50