Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 март 2023 година

Снимка: Стефка Павлова

При голям интерес започна приемът на заявления по третата покана за подмяна на старите печки на твърдо гориво по проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин". Пред Информационния център на Общината този следобед се образува дълга опашка от чакащи.


Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат своя продукция, са малко. Търговците казват, че ситуацията с цените на храните във Видин е същата като в страната.


Община Монтана ремонтира читалища и църкви в селата. Направен е авариен ремонт на читалището в село Винище. Тази година са отделени средства за още две читалища – Николово и Габровница. И в двете вече се ремонтира вътрешната част, ще бъде закупено и ново обзавеждане,


Той заема поста на пенсионирания Чавдар Спасов.  


Четири нови детски площадки има във Видин. Всяка от площадките разполага с комбинирано съоръжение за пързаляне, катерене и игри, двуместна люлка тип "махало", люлка-пружинна клатушка, както и съоръжение "занимателен панел". 


Повече услуги за хора с увреждания, предвиждат от Община Видин след проучване на потребностите от социални услуги. Над 7600 са хората с увреждания в общината, а тенденцията е намаляване и застаряване на населението. Нуждите от социални услуги са проучвани и анализирани в продължение на три месеца. Предстои изготвянето на Национална карта, която ще определи максималния брой потребители на всички социални услуги, за които се осигурява изцяло или частично финансиране от от държавния бюджет.


Започна четвъртото издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков". По статут конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври и са съпроводени с културна програма.


Седмица на емоциите - "Емоциоландия", започва от днес в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. В организирани работилница за опознаване и възприемане на емоциите ще участват деца от втора, трета и четвърта група на детските градини. Целта на инициативата е подкрепа и развитие на емоционалната интелигентност при децата, посочи специалистът.


Даренията, които постъпят в храмовете на Видинска епархията през първите три седмици на Великия пост, ще бъдат разпределени поравно в помощ на пострадалите от военните действия в Украйна и при разрушителните земетресения в Турция и Сирия. Решението е на Видинския епархийски съвет, след получено писмо от районния мюфтия Неджати Али с молба за помощ за пострадалите от земетресенията. Помощта за Украйна ще бъде предоставена чрез Украинската православна църква. От епархийския съвет призовават всички свещенослужители и православни християни да бъдат съпричастни.


 - гардероби, шкафове, дивани, фотьойли, маси, столове, матраци и други мебели се провежда на територията на община Мездра днес и утре,13-и и 14-и март, съобщават от общинската администрация.


С три награди приключи участието на мездренските състави на националния конкурс "Път към славата", който за десета поредна година отличи вокалисти, танцьори, инструменталисти и фолклористи от цялата страна. 


Четвъртият етап от реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин ще започне на 14 март. Финансирането е по Оперативна програма "Региони в растеж". Предвижда се  обновяването на централната пешеходна зона, по която са разположени сгради с важни административни и обществени функции. Заложените за целта средства са над милион и 300 хиляди.


С акция "Математическо предизвикателство" учениците от Видинската математическа гимназия ще се включват утре, 14 март, в Международния ден на математиката. Ученици от 6. и 8. класове ще вземат участие в урок, посветен на числото Пи.


Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин представя комедията "Няма да платим" от Дарио Фо. Спектакълът ще се играе на 15 март, сряда. Режисьор на постановката е Минчо Събев. 


120 години от създаването си се готви да отбележи Народно читалище "Развитие" в Оряховското село Остров. Събитията са започнали на трети март с патриотичен спектакъл.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33

Пътници пострадаха при катастрофа между Расово и Пишурка

Пътници от лек автомобил са пострадали при ПТП между два леки автомобила на път II-81 между селата Расово и Пишурка . Сигналът за произшествието постъпил в Районно управление Лом на 28.07.2024 г. около 06,40 часа сутринта. При проверка  екип на РУ Лом установил, че са катастрофирали лек автомобил, фирмена собственост, с водач на 66 г. от село..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Международният фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" отново на берковска сцена

След няколкогодишно прекъсване НЧ „Иван Вазов 1872" и Община Берковица възстановяват Международният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува".  Той ще се проведе на 7 и 8 септември 2024 г. като част от програмата за празника на Берковица. Целта на фолклорния фестивал е да възроди своя облик на достоен пазител на българското нематериално..

публикувано на 29.07.24 в 10:57

Видинчанин е задържан за притежание на наркотици

32-годишен видинчанин е бил задържан в полицейския арест за притежание на наркотици, съобщават от полицията във Видин . Мъжът бил спрян за проверка пред вход на жилищен блок в к-с „Крум Бъчваров“.  При извършен личен обиск  криминалистите открили три пликчета с бяло кристално вещество, реагирало на кокаин при полевия..

публикувано на 29.07.24 в 10:46