Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Звездно дуо" от Видин има репертоар от над 400 песни

Снимка: радио Видин

Видинският вокален дует „Звездно дуо“ възстанови своята творческа дейност. В него участват Еми Митева и Валентин Кирилов. Тя e музикален педагог, с основен инструмент акордеон и 40 години стаж. Той също свири на акордеон, а музиката е неговото хоби. Днес свири и на синтезатор.


Двамата създават дуета, обединени от общата си любов към музиката. Репертоарът им включва над 400 песни - патриотични, народни, естрадни, поп-фолк, сръбски, гръцки. Участват на забави на хората от третата възраст, където свирят часове наред, без да спират, разказва Еми Митева:


„С музика се занимавам от втори клас, на акордеон свиря. С колегата започнахме през 2005 година, после прекъснахме и сега пак започнахме. Продължаваме, защото сме по-свободни. Пеем всякакви песни, аз обичам много македонски песни, той - сръбски, естрада също, български песни, стари шлагери също...


С Валентин се запознахме през 2000 година, аз свирех с акордеон, той дойде и свиреше с малка йоника... После към нас се присъедини Иван Станев, с барабан, направихме трио. После ми казаха да оставя акордеона и да започна да пея. Така за мен става по-лесно... Винаги съм стояла права и съм им свирела, натрупах много голям опит. После свирех в клуб за стари градски песни и пътувахме навсякъде по концерти. Като музикален педагог имам 40 години стаж. Помагам на децата за различни тържества, есенен базар, коледен концерт... Знаем и свирим патриотични песни и бихме искали да участваме в различни инициативи на града... През 2000 година една колежка ни беше кръстницата и ни нарече „Звездно дуо“..."


Валентин Кирилов свири от малък и днес продължава да упражнява този занаят. Музиката е в сърцето му, вдъхновява го и го кара да се чувства жив:


„Занимавам се с музика от 6-и  клас... Дойдох в клуба и свирех с акордеон... Това ми е хоби. 2007 година си купих синтезатор, имах малка йоника, но тя няма ритми... И почнахме да свирим. По онова време свирехме в един пенсионерски клуб... Имаме много, много песни в репертоара си, не мога без музиката... Ходя по Сърбия и виждам как свирят децата, а сега няма желаещи деца да свирят, музиката умира...“


За съжаление, нелеката работа на музикантите не се оценява и не се заплаща и това ги затруднява да продължат дейността си. 


Повече може да чуете в звуковите файлове.
Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31