Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 март 2023 година

Снимка: МРРБ

За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра-Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене. За останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.


Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. 


Земеделци готвят протест в Северна България. Причина за недоволството е рязкото поскъпване на водата за напояване, което беше обявено от държавното дружество „Напоителни системи.“ Служебното правителство пое ангажимент да субсидира дружеството като поеме разликата в цените, за да могат фермерите да получат вода на миналогодишните цени, но все още няма резултат. 


Трима нови съдии започнаха работа в Окръжен съд – Враца. Магистратите встъпиха в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Враца след проведен конкурс, обявен през 2019 г. и решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 


Текущ ремонт на компрометирани участъци от първостепенната улична мрежа започна в Мездра, съобщиха от местната управа. Служители на Общинско предприятие "Чистота" започнаха аварийно "изкърпване" и запълване с плътен асфалтобетон на дупките по най-натоварената улица -. "Александър Стамболийски". Ремонтните дейности обхващат двете платна на улицата в участъка от пазара до бившата Кременска рампа, както и на кръстовища. За целта Община Мездра е закупила 35 тона плътен асфалтобетон, като при необходимост ще бъдат поръчани допълнителни количества. С тях ще бъдат рехабилитирани около 400 кв. м компрометирана асфалтова настилка. Създадена е временна организация за безопасност на движението.


21 март се отбелязва като Световен ден на хората със синдром на Даун. Той се отбелязва под мотото "Светът е шарен". Причината за тази генетична аномалия досега не е установена. Рисков фактор е възрастта на майката, като той се увеличава над 35-годишна възраст.


Двадесет и осемте административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон "Рожен" в Родопите. На повечето места символичните завети към следващите поколения българи са определени чрез конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, а други на принципа на индивидуалното доброволчество. Посланието на област Видин е – "Оттук започва България. Посети и остани". На Монтана е – "Чуден северняшки край. Живей, гради и завещай", а на Враца- "Горди като Балкана, волни като Дунава". Плочата с днешните обръщения към бъдещето ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Новият Паметник на Обединението - Пилон "Рожен" ще бъде официално открит на 13 юли.


На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър. Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.


Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработена от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова.


Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова, на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група. 


От Община Видин обявиха за обществено обсъждане предложение за Правилник за устройството и дейността на Регионален исторически музей. Предложението ще бъде представено от 11 часа утре, 22 март, в залата на Общински съвет.


Художественото осветление на два от забележителните паметници на културата във Видин – средновековния замък „Баба Вида“ и Стамбол капия ще бъде изгасено за един час на 25 март, събота, от 20:30 ч. до 21:30 ч. Така Община Видин се присъединява към 17-ото издание на природозащитната инициатива „Часът на Земята“.


За втора поредна година в разгара на пролетта в Мездра ще се проведе Международен детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“. Проявата е без конкурсен характер.Всички колективи ще получат грамота.


На 18 април Ансамбъл „Мездра“ ще отбележи своя 75-годишен юбилей с концерт-спектакъл под надслов „Да останем богати“ в зала 1 на Националния дворец на културата в град София. В сюжета на спектакъла е включен Българския фолклор, който преминава през седемте фолклорни области чрез изпълненията на повече от 500 участници – певци, танцьори и музиканти. 


Фестивал на карвинг изкуството организират във видинското село Флорентин. Проявата ще се финансира от Национален фонд „Култура“. Инициативата е на местното читалище „Пробуда 1925“. Във Флорентин подготвят и 14-ото издание на фестивала „Тъпан бие, хоро се вие“, който ще се проведе през май.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34