Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консумацията на мед у нас- 150 грама годишно, в Германия - два килограма

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Опрашването е една от дейностите, които ще се подпомагат по новата Обща селскостопанска политика. Това е светъл лъч за пчеларския сектор. Комплекс от мерки са заложени и в Стратегическия план. Къде е страната ни по производство и консумация на мед и адекватна ли е помощта за бранша- в "Земята, която ни храни" коментираме темата с Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".


Шест са основните мерки, по които ще бъдат подпомагани регистрираните пчелари. Ще се финансират инвестиции за борба с болестите, подновяване на кошерите и подвижното пчеларство; заделени са средства за консултантски услуги и обучение на пчеларите, за лабораторни анализи на пчелните продукти, както и за популяризиране и маркетинг – тук има дейности, насочени към повишаване осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти. 


В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години, но според Петър Младенов, мярката е само за планински райони и райони по Натура 2000, което е ограничение за останалите:


"...Да, има пари за опрашване, те обаче са ситуирани само за районите по Натура 2000 и в планинските райони, което все пак ограничава тази помощ, защото опрашването се извършва повсеместно. Въпрос на време е да се прецизират нещата и всеки пчелар, който сключи договор с арендатор да може да се възползва от тази субсидия... Правим малките стъпки много бавно, но когато знаем вярната посока, можем да постигнем целите си... Трябва държавата да се задейства малко повече, да се заделят средства за популяризиране и промотиране на българският мед и пчелните продукти, защото хората имат нужда да чуят нещо повече, не само това, че медът е сладък и полезен... Пчеларските базари в Западна Европа са един форум не само като поле за сключване на сделки, но и като възможност потребителя да се свърже директно с производителя и да види детайли, върху които иначе не би се замислил". 


Между 10 и 13 хиляди тона пчелен мед се произвежда у нас, а потреблението е изключително ниско, казва Петър Младенов:


"...Около 150 грама на човек годишно, за разлика от Германия, където консумацията е около 2 кг. За някои медът е в графата "екстра" или "скъп" хранителен продукт, въпреки, че цената му на дребно е между 10 и 16 лева, а цена за здраве не се плаща... Голяма част от произведеният мед се изнася, а срив в цената е регистриран навсякъде в Европа... Проблемът в селското стопанство е в това, че който и да е производител не получава адекватна цена на своята продукция... В трудни години живеем, останала е едната любов към това, с което се занимаваме, за да не го захвърлим... Доста колеги от бранша ликвидираха пчелините и гледат в друга посока за препитание- това не е добре. Защото в крайна сметка, това е и математика, а на човек трябва да му излезе математиката, за да се занимава с каквото и да е..."


Около 750-800 хиляди са пчелните семейства у нас, в Сърбия се отглеждат около 900 хилади семейства, а производството е около 15 хиляди тона, Румъния и Турция значително изпреварват по производство България, в Унгария приоритет има акациевия мед, който е визитката на страната и се слави като един от най-добрите в Европа и света. Повече се произвежда и в Полша и Испания, посочи Петър Младенов. По думите му, за да се повиши консумацията на мед, трябва да се повиши и културата на българите, както и благосъстоянието им... 


Петър Младенов поглежда с оптимизъм към новия пчеларски сезон: 


"Отново ще поемем към пчелините с надеждата, че колкото и негативни неща да ни се струпват на главата... Призовавам пчеларите да бъдем по-единни и да си помагаме един на друг, секторът е такъв, че зависим един от друг... Оптимизмът е неизбежна част от човешката природа, ние сме заредени с него и чакаме с нетърпение да започнем пчеларските дейности..."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02