Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 март 2023 година

Снимка: Светослав Цветанов

Приключва ремонтът на част от детското отделение на болницата във Видин. За целта в края на миналата година от Министерството на здравеопазването бяха отпуснати 65 000 лева. Предстои доставката на транспортен микробус за пациентите на диализа във видинската болница. Със средства от Министерството на здравеопазването е обновена апаратурата в отделението по анестезиология и реанимация, каза още икономическият директор на болницата Людмил Цветанов.


Шофьори на линейки от различни населени места се събраха на протест пред здравното министерство с искане за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. Техните заплати са увеличени от 1 декември миналата година, но при някои, по техните думи, увеличението е от 60 лева. Според председателя на синдикат "Защита" Красимир Митов въпреки допълнителните пари за издръжка на спешните центрове, които бяха отпуснати през декември миналата година, тези средства се пестят. 


Министерството на електронното управление уведоми с писмо Централната избирателна комисия, че е създадена организация за тестване и подмяна на дефектирали устройства за излъчване и видеозаснемане при броенето на резултатите от вота. Подмяна на неработещи смартфони ще може да се прави само в съботния ден - първи април, като във всяка Районна избирателна комисия ще има по двама експерти, които ще отговарят за замяната. В изборния ден ще работи колцентър, който ще отговаря на запитвания от секционни комисии и ще дава технически указания за работата на устройствата за излъчване и заснемане. 


Организационно-техническата подготовка на предстоящите на втори април парламентарни избори се извършва в определените срокове. Това съобщи областният управител на Видин Огнян Асенов.


От днес, 28 март, влиза в сила нова Наредба, според която от Пътна полиция ще отнемат повече контролни точки за определени нарушения на пътя. За превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час ще се взимат 18 точки (в момента 12 т.), но за първи път се регламентират и санкции при повторност и системност на нарушението. Така например от 15 на 20 т. скача санкцията, ако водачът бъде заловен повторно да шофира след употреба на алкохол. За отказ да бъде тестван за алкохол или наркотици, на водача вече ще се отнемат 15, а не 12 контролни точки. Общият брой на точките в контролния талон остава 39 (а за водачите с под 2 години опит зад волана – 26) и могат да се възстановяват след преминаване на допълнително обучение. Отнемането на всички контролни точки обаче води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца. 


Агенцията по заетостта започна нов прием на заявления от родители и безработни лица по проект „Родители в заетост“. Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач, съобщават от агенцията. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда. Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път на официалната интернет страница на Агенция по заетостта и заявления ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс. Повече информация може да бъде намерена и в бюрата по труда в цялата страна.


Общинските съветници от Враца подпомогнаха финансово две двойки с репродуктивни проблеми с по 3 000 лева. По време на редовното си заседание местните парламентаристи заделиха средства и за петима жители на общината в остра финансова нужда.


Общините Медковец и Монтана учредяват Местна инициативна група (МИГ) за създаване на партньорство в сферата на публичния, стопанския и нестопанския сектор. За целта те ще получат безвъзмездно финансиране в размер на 60 000 лева. В МИГ ще участват 28 села от двете общини. 


Нова помпа и ново електронно табло са пуснати в експлоатация в помпена станция „Запад“ край село Добри дол. Заедно със станция „Изток“, те осигуряват водоподаването за град Лом. Осигурена е и връзката на станция „Запад“ с новия напорен водопровод. 


Общо 536 са новообразуваните дела през 2022 година в Административен съд- Видин, а 55 - неприключили от предходните отчетни периоди. От тях първоинстанционните административни дела са 277 броя-- новообразувани и 35 - останали висящи от предходните години, а касационните новообразувани са 259 бр., 20 бр. са останалите висящи към началото на периода. Това става ясно от представения доклад за дейността на Административен съд-Видин миналата година. За бързината в администрирането и правораздаването в Административен съд-Видин е показателен и фактът, че от общо свършените 517 бр. дела, 463 бр. са свършени в срок до 3 месеца, което в процентно съотношение се равнява на 90%– уточни председателят на съда Антония Генадиева. През изминалата 2022 година, в Административен съд-Видин продължи разглеждането на дела с обществен и медиен интерес, а именно искови молби срещу администрацията на Министерския съвет, Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана, свързани с незаконосъобразни актове, действия и бездействия на посочените органи в завода за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества „Миджур” във видинското село Горни лом и жалби срещу решения на Общински съвет-Видин, относно приети изменения и допълнения на Наредба на местния парламент за определяне размера на местните данъци на територията на община Видин.


Видинското читалище „Цвят“ организира концерт на школата по народно пеене. Концертът „Шарено котле“ ще е утре, 29 март, от 17.00 часа.


Концерт „Мюзикъл и рок“ ще изнесат във Враца легендарната група Б.Т.Р. съвместно с оркестъра и солистите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"-Велико Търново.


Община Мездра организира кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия. Кампанията ще се проведе от 3 до 30 април и е част от традиционното пролетно почистване на град Мездра и селата в общината. Употребяваните дрехи и други отпадъци от текстил ще се приемат и ще бъдат съхранявани временно на площадка, която се намира в двора на Професионална гимназия „Васил Левски“ (бившата ПГ по МСС), всеки делничен ден от 8:00 до 16:00 часа. Текстилните отпадъци и старите дрехи трябва да бъдат опаковани в чували. Извозването им може да се организира с лични превозни средства или с транспорт на Общинско предприятие „Чистота“, след предварителна заявка на тел. 0896 324 949, Десислава Георгиева - началник сектор „Комунална дейност“ в Общинско предприятие „Чистота“.


Община Мездра и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обявиха ученически конкурс по повод 110 години от рождението на писателя Асен Босев. Конкурсът е в два раздела - рисунка и есе, а темата е: „Добродетелите - мечти, идеали или реалност в ХХІ век”.


25 млади липи, ясен и явор засадиха доброволци в центъра на Белоградчик. Спази се традицията на Благовещение, да се засаждат дървета, за да има здраве и благополучие за всички, каза председателят на Общинския съвет Боян Минков, който е инициатор.



По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18